Ravintola-alan konkarin uusi ura yrittäjänä vammautumisen jälkeen

19.1.2022

Harri's Street Food -vaunu.

Harri Pynnöstä on aina kiinnostanut sekä käsillä tekeminen että ruoanlaitto. Hänellä on pitkä kokemus ravintola-alalta, jossa hän on pystynyt yhdistämään nämä kaksi itselleen tärkeää asiaa. Työuraan on mahtunut myös vuosi rauhanturvatehtävissä libanonilaisen ruokakulttuurin vaikutuspiirissä. Uran pysäyttäneen vammautumisen jälkeen Harri valitsi yrittäjyyden. Hänellä on oma yritys, Harri’s Food Factory, jossa hän tarjoaa ponnahduslaudan työelämään mielellään myös nuorille alalle tulijoille. Harri valmistui marraskuussa 2020 Careerian järjestämään saavutettavaan ja esteettömään yrittäjyyden ammattitutkintoon (aiemmin yrittäjän ammattitutkinto), joka oli ensimmäinen lajissaan Suomessa.

Ravintola-annos kylmäsavulohesta.
Harri’s Food Factoryn valmistamaa konjakkigraavattua kylmäsavulohta.

Halu tehdä luovaa työtä sai hakeutumaan kokiksi

Harri Pynnönen suoritti aikanaan ensin kaupallisen tutkinnon ja teki alan töitä jonkin aikaa. Käsillä tekeminen veti kuitenkin siinä määrin puoleensa, että hän vaihtoi alaa ja valmistui 1992 kokiksi.
– Minulla oli koulussa sekä käsityö että kuvaamataito aina 10. Piirtäminen on sittemmin jäänyt, ja toteutan luovuuttani ruoanlaiton kautta. Valmistuttuani kokiksi olin töissä ensin ravintolassa Varkaudessa, josta siirryin paikalliseen hotelliin. Siitä urani jatkui sitten eri ravintoloissa ympäri Savon maan, Harri kuvaa uransa alkutaivalta.
Nuorta miestä kiinnosti myös nähdä vähän maailmaa, ja vuosi 1997 vierähtikin YK-joukoissa Libanonissa.
– Toimin aseman kokkina muiden rauhanturvatehtävien ohella. Vuosi oli hyvin opettavainen ja avartava. Libanonin täysin erilainen kulttuuri aukaisi silmiä ja mukaan tarttui myös vaikutteita paikallisesta ruokakulttuurista. Työ kasvatti myös aika lailla luovuutta, kun samoista raaka-aineista piti tehdä aina vain erilaisia ruokia, Harri kertoo Libanonissa vietetystä vuodestaan.
Rauhanturvavuoden jälkeen ura jatkui ravintola-alalla Suomessa. Harri kuitenkin sairastui vuonna 2012 selkäydin- ja aivotulehdukseen, jonka myötä hänen alaraajansa halvaantuivat. Pitkän kuntoutuksen avulla hän liikkuu nyt pyörätuolilla ja pystyy myös vähän kävelemään.
– Minulla on sairastumisen ajalta viiden viikon täysi black out -jakso. Kiitos lääketieteen ja hyvän terveydenhuollon aloin kuitenkin pikku hiljaa toipua. Siihen meni pari vuotta. Sitten aloin miettiä, että haluan taas tehdä jotain. Olisin saanut sairaseläkkeenkin, mutta mielessäni oli kuitenkin koko ajan työelämään paluu, Harri kertoo.

Yrittäjän uralle Yritystä! -hankkeen kautta

Street food -vaunu.
Harri’s Food Factoryn street food -vaunu.

Harrin mielessä oli pyörinyt ajatus omasta yrityksestä. Viimeinen sysäys yrityksen perustamiselle oli Facebookista löytynyt Yritystä! -hanke.
– Sain Yritystä! -hankkeen ja paikallisen uusyrityskeskuksen kautta paljon tukea, tietoa ja neuvoja, kun perustin vuonna 2017 oman yritykseni Harri’s Food Factoryn, joka valmistaa kylmäsavukalatuotteita järvikalasta. Liiketoiminta on sittemmin laajentunut myös street food -toiminnaksi sesonkiaikoina, Harri kertoo yritystoimintansa aloittamisesta.
Korona-aika toi omat haasteensa Harrinkin yritystoimintaan, mutta yrittänyttä ei laiteta.
– Tarkoituksena oli keväällä 2020 avata parin kollegan kanssa tilausravintola Kolme kokkia. Ajatuksena oli erilaiset menu-illat ja paikallisista raaka-aineista käsityönä tehty ruoka, mutta korona puuttui peliin ja projekti siirtyi hieman pitemmälle. Kesällä 2020 Harri’s Food Factory pyöritti street food -vaunua Varkauden kaupunpungintalon puistossa. Normaalioloissa olisin pyörittänyt toimintaa eri puolilla Suomea kesätapahtumissa, mutta korona-aikana street food -vaunu oli hyvä vaihtoehto. Edellisenä kesänä 2019 minulla oli jo Harri’s Kitchen pop up -ravintola Varkaudessa, Harri kuvaa yrittäjän elämää korona-aikana.

Nuorten työllistäjä

Nuoria ravintolan kesätyöntekijöitä yhteiskuvassa ravintolayrittäjän kanssa.
Kesätyöntekijät Anton, Kimmo, Jussi, Tiitus sekä Harri Pynnönen.

Harrin kesäravintolat sekä 2019 että 2020 työllistivät joukon nuoria. Hän saikin yrittäjyyden ammattitutkintoon (aiemmin yrittäjän ammattitutkinto) valmistuessaan Invalidiliiton stipendin saatesanoilla: ”Kun vammainen perustaa yrityksen ja työllistää nuoria, on se palkitsemisen paikka.”
– Minulla on nuorten työllistämisestä vain positiivista sanottavaa. Se on tietenkin haasteellisempaa, kuin ammattilaisen palkkaaminen. Nuoret tarvitsevat luonnollisesti enemmän ohjausta. Mutta nuorten kautta syntyy paljon innovatiisia juttuja ja hyvä ilmapiiri työskennellä. Palkkaamani nuoret olivat ahkeria ja aikaansaavia, Harri kiittää.
Harri tekee yhteistyötä paikallisen ammattioppilaitoksen kanssa.
– Kesäravintolani on ollut monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Tarjoan mielelläni nuorille ponnahduslaudan alalle. Minulta kysyttiin pelottaako palkata aloittelijoita, mutta olen heidän suhteensa kuitenkin luottavaisin mielin, ja keittiössä on kuitenkin paikalla ammattikokkeja ohjaamassa. Vappuaattona ennen 300 hengen saapumista hieman jännitti, mutta kaikki meni nappiin, Harri kuvaa nuorten kanssa työskentelyä.

Tietojen päivittämistä ja osaamisen syventämistä yrittäjyyden ammattitutkintokoulutuksella

Harri hakeutui Careerian yrittäjyyden ammattitutkintokoulutukseen googlattuaan kurssia ja todettuan, että koulutuksessa on hyvät ja pätevät kouluttajat.
– Kouluttajat olivat erittäin innostavia ja kannustivat tekemään ja kokeilemaan. Kenenkään ideoita ei tyrmätty, vaan kannustettiin ja neuvottiin. Heiltä pystyi aina kysymään, ja vastaukset tulivat heti. Tietotaitoa löytyi. Tietotekniikan kanssa oli jonkin verran haasteita, kun vanhat opit olivat unohtuneet ja nyt niitä yhtäkkiä tarvitsikin. Kysymällä selvittiin kuitenkin tästäkin, Harri summaa opiskelua.
Harrin yrittäjätaustasta oli hyötyä niin itselle kuin opiskelutovereille.
– Koulutuksessa käsitellyt markkinointi ja mainonta sekä some-markkinointi tukivat omaa toimintaani hyvin. Pääsin myös yrittäjätaustani myötä jakamaan tietoa muille. Tarja käyttikin minua ja yritystoimintaani välillä esimerkkinä. Kun minulla oli uusi ravintola työn alla, kerroin kurssikavereille missä mennään minkäkin asian kanssa. Se oli oppia suoraan käytännöstä, Harri kertoo.
Yrittäjäkokemuksensa pohjalta Harri peräänkuuluttaa tukea pienyrittäjille.
– Olemme hyvää vauhtia menossa yhä enemmän kohti pienyrittäjyyttä. Yksinyrittäjien määrä kasvaa. Tällaiseen yrittäjyyteen kaivataan yhteiskunnalta myös tukea ja joustoa, esimerkiksi työehtoihin. Pienyrittäjien joukko työllistää, yritykset kasvavat ja tuovat yhteiskuntaan runsaasti verotuloja. Yrittäjyyttä suunnittelevia kannustan ensin kokeilemaan vaikka pienimuotoisesti ja heittäytymään yrittäjyyteen täysipäiväisesti, kun yritystoiminta kantaa. Kannattaa myös hyödyntää paikallisen uusyrityskeskuksen tai kehitysyhtiön tuki ja neuvot. Ja kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Voi tehdä myös yhteistyötä, Harri tiivistää ajatuksiaan yrittäjyydestä.
Käymälleen yrittäjyyden ammattitutkintokoulutukselle Harri antaa myös kiitosta.
– Suuret kiitokset koulutuksesta. Tämä saavutettava ja esteetön yrittäjyyden ammattitutkinto oli todella hyvä juttu. Toivon, että nämä koulutukset jatkuvat, hän toteaa lopuksi.
Marraskuussa 2020 valmistunut Suomen ensimmäinen vammaisten yrittäjien ryhmä sai onnittelut myös itseltään tasavallan presidentiltä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti tervehdyksessä koulutuksen järjestäjiä Careeriaa ja Näkövammaisten liittoa sekä Yritystä! -hanketta tasavertaisten mahdollisuuksien edistämistä suorittaa yrittäjyyden ammattitutkinto ja kiitti kaikkia mukana olleita työstä yrittäjyyden ja yhdenvertaisuuden puolesta.