Taitaja-pronssimitalisti Daniel Kytönen valmistautuu nyt WorldSkills -kilpailuun

22.8.2023

Mies, jolla roikkuu paidan kaula-aukossa aurinkolasit, taustalla piirros, jossa lukee Careeria.

Careeriassa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa suorittava Daniel Kytönen saavutti kevään 2023 Taitaja-kilpailuissa mediasuunnittelussa hienosti pronssia. Nyt hän valmistautuu syyskuussa 2024 Lyonissa, Ranskassa pidettävään WorldSkills ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuun. Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista ja MM-kilpailu WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten ammattilaisten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kyselimme Danielilta hänen tuntojaan ja mietteitään opiskelusta, kilpailemisesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Kiinnostus audiovisuaaliseen tuotantoon veti Careeriaan opiskelemaan media-alaa

Daniel Kytönen opiskelee kolmatta vuotta Careeriassa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa.
– Hakeuduin media-alalle, sillä olen aina pitänyt tietokoneista ja ohjelmistoista. Pidän myös audiovisuaalisesta tuotannosta, kuten valokuvaamisesta ja videoiden tuottamisesta. Tunsin jo entuudestaan PhotoShopin käytön ja minulla oli hyvät ohjelmistotaidot. Careerian opinnoilta odotin kovasti audiovisuaalisen tuotannon aloittamista, Daniel kertoo hakeutumisestaan opiskelemaan media-alalle.

Menestystä Taitaja-kilpailuista

Careerian toisena opiskeluvuotenaan keväällä 2023 Daniel selvitti tiensä Taitaja-kilpailuissa mediasuunnittelussa finaaliin, jossa hän ylsi hienosti pronssille.
– Kuulin Taitaja-kilpailusta opettajaltani Riikka Pohjaselta ja lähdin mukaan ihan mielenkiinnosta. En myöskään osaa sanoa ei. Valmistauduin kilpailuun tekemällä vanhoja Taitaja-kilpailun tehtäviä ja kertailin harmaita alueita muistelemalla, mitä oli opetettu. Kilpailussa oli kivaa porukkaa. Olin iloinen, kun sain viimeinkin odottamani audiovisuaalisen tehtävän kilpailussa. Videoiden teko on kaikkein lähimpänä sydäntäni. Olin kuitenkin ärsyyntynyt siitä, kuinka ideani olivat sidottu tarkkojen ja hieman epäselvienkin ohjeiden takia. En sitten uskaltanut tehdä mitään kovin erikoista, jos siitä olisi tullut vaikka miinusta pistemäärissä, Daniel avaa kokemuksiaan Taitaja-kilpailuista.
– Kun lähdin mukaan Taitajaan, niin mentaliteetti oli vain, että teen parhaani ja kaikki muu on extraa. Extrana voitinkin sitten pronssia. Olihan se ihan kiva. Oli myös mukava nähdä, kuinka iloinen Careerian Sanni Löfman oli voitettuaan kultaa hiusmuotoilussa. Ja kolmas Careerian Taitaja-mitalisti Ella Kyyhkynen sijoittui vielä hopealle kauneudenhoidossa. Meillä kaikilla oli etukäteen hieman erimielisyyttä Taitaja-kilpailussa mukana olleen opettajamme Katri Pokkisen kanssa siitä, tarvitseeko Careerian lippua ottaa mukaan, kun lähtee lavalle. Kukaan ei ensin suostunut tähän, mutta, kun Sanni kuuli oman tuloksensa, niin lippukin jo leijaili mukana lavalla, Daniel kuvaa Careerian voittoisan joukkueen tuntoja finaalissa.

Tähtäimessä Ranskassa 2024 pidettävät WorldSkills-kilpailut

Daniel kilpailee syksyllä 2024 WorldSkillsissä lajinaan Graphic design technology. Tämä kansainvälinen maailmanmestaruuskilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja sinne lähtee Suomesta eri aloja edustava maajoukkue. Suomen maajoukkue osallistuu vuorovuosittain EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuun.
– Minulle jäi hyvät fiilikset Taitajasta. Siellä tultiin sitten kertomaan kaikille WorldSkillsistä ja asiasta kiinnostuneet saivat antaa nimensä. Haastattelut tehtiin yksilöllisesti etänä ja tulin valituksi, Daniel kuvaa tietään WorldSkillsiin.
– Danielin valintaa edesauttoi Taitaja-kilpailumenestys, asioihin heittäytyminen ja sitoutuminen, positiivinen asenne, tarkkuus ja kriittisyys työn laadussa ja halu kehittää omaa osaamistaan. Lisäksi Daniel tekee sen mitä lupaa. Hän on aivan mahtava opiskelija hienolla asenteella. Danielilla riittää intoa tehdä aina parhaansa. Lisäksi häneltä löytyy uteliaisuutta uuden oppimiseen ja huumorin pilke silmäkulmasta, Danielin vastuuopettaja Riikka Pohjanen hehkuttaa.

Danielin valmistautuminen 10.–15.9.2024 Lyonissa, Ranskassa pidettävään kilpailuun käynnistyy osallistumisella Gdanskissa, Puolassa 5.–9.9.2023 järjestettävään EuroSkillsiin.
– Lähden seuraamaan kilpailuja EuroSkillsseihin, joissa en itse kilpaile. EuroSkillsiin kilpailijana osallistujalla on hyvä olla riittävästi harjoittelua ja valmennusta takana. Tämän reissun tarkoitus onkin valmistautua vuoden 2024 Worldskillsiin. Näen Gdanskissa tehtävien laajuuden, tapahtuman suuruuden ja teen niin paljon muistiinpanoja, kuin mahdollista, jotta menestyisin sitten Lyonissa 2024, Daniel kertoo suunnitelmistaan.
– Lisäksi osallistun etänä Tampereelta Tredusta käsin vielä ennen Gdanskin kilpailua Australian Taitaja-kilpailuun. Olen kilpailussa mukana harjoitusmielessä, en varsinaisena kilpailijana. Teen samat tehtävät, kuin itse kilpailussa, mutta en siis voi voittaa mitään. Tällaisia harjoituskilpailuja saattaa tulla jatkossa vielä muitakin ennen Ranskan WorldSkillsiä, Daniel jatkaa.

Aktiivisen nuoren miehen kalenteri on täynnä ja suunnitelmat selvät

Danielin opinnot Careeriassa jatkuvat syksyllä työelämässä oppimisen jaksolla, joka kestää syyskuusta jouluun. Hän suorittaa työelämässä oppimisen JABE Advertisingilla, jossa oli jo aiemmin keväällä. Tehtävinä oli mm. mainosten tekemistä eri muodoissa, videoiden kuvaamista ja valokuvausta verkkosivuja varten. Mainostoimistotyö kiinnostaa tulevaisuudessakin, samoin yrittäjyys.
– Kalenterini on nyt ihan täynnä. Siellä on jopa päällekkäisiä asioita. Olen mukana Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:ssä. Olin kesällä leirillä, jossa koulutettiin OSKU-guruja, aktiiveja. Nyt ohjelmassa on OSKUn roadshow, jonka aikana kierretään ammattioppilaitoksia ja kerrotaan OSKUn toiminnasta. Lisäksi kalenterissani on Careerian opiskelijakunnan ja Askolan nuorisovaltuuston kokouksia. Toimin myös Careeriassa tutorina. Vauhtia riittää ja tavoitteena on valmistua ammattiin jouluun mennessä, Daniel kertoo.

Valmistuttuaan Daniel tähtää ihan ensin oman alansa töihin.
– Tykkään tehdä työtä oikeiden asiakkaiden kanssa. Saan kaikesta nytkin tekemästäni arvokasta kokemusta. Itse ajattelen, että neljän vuoden työkokemus on minulle arvokkaampi kuin neljän vuoden jatko-opinnot juuri nyt. Siksi tähtään valmistumisen jälkeen alan töihin. Kauempana tulevaisuudessa suunnitelmissa on myös oman yrityksen perustaminen, Daniel kertoo.
– Kiitos kaikille, jotka ovat kannustaneet minua. Suurimmat kiitokseni menevät vastuuopettajalleni Riikka Pohjaselle, joka auttoi minua valmistautumaan kilpailutehtäviin sekä suurimmalle kannustajalleni Viktoriia Gorovaialle. Kiitos myös rehtori Pasi Kankareelle Taitaja-kannustuksesta tapaamisemme yhteydessä, Daniel kiittelee lopuksi.