”Tarvitaan vain innostus ja maailma on avoin”

27.11.2023

Nuori vaaleatukkainen nainen seisoo selin kameraan, mutta on kääntänyt katseensa kohti kameraa, taustalla vihreää kesäistä luontoa.

Selena Törmänen opiskeli peruskoulun jälkeen Careerian TUVA-ryhmässä (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus), josta haki vauhtia jatko-opintoihin. Vauhtia nuoren naisen elämässä onkin riittänyt. Hän kertoo aistivansa vahvasti niin negatiiviset kuin positiiviset asiat ja innostuvansa asioista helposti. Selenassa asuu kirjailijasielu. Hän onkin nuoresta iästään huolimatta jo julkaissut yhden omakustannekirjan, ja toinen kirjakin on jo työn alla. Selenan opiskelupolku jatkuu Careerian TUVA-opinnoista media-alalle, tavoitteena media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto. Haastattelimme Selenaa hänen opinnoistaan Careeriassa, jo julkaistusta sekä työn alla olevasta kirjastaan sekä elämästä yleensä.

”Careeriassa opiskelu on mahtavaa”

Loviisasta kotoisin oleva eloisa ja sosiaalinen Selena Törmänen opiskeli peruskoulun loppuun suoritettuaan kevään 2023 Careerian TUVA-ryhmässä.
– Muut luokkatoverit aloittivat heti syksyllä jatko-opinnot. Minulla jäi 9. luokka vähän kesken. Hanoi Rocks’in 40-vuotiskonsertin Quit the School -kappaleen innoittamana päätin sitten viedä peruskoulun loppuun. Päättötodistuksen hieman viiveellä saatuani hakeuduin vuoden alusta TUVA-opintoihin Careeriaan, jossa opiskelin koko kevään 2023. Halusin ihmisten ilmoille ja saada arjen rullaamaan, Selena kertoo.
– Careeriassa opiskelu on mahtavaa. Odotin aina viikonloppuna, että pääsen kouluun. Opettajat ja henkilökunta ovat mahtavia, ruoka on hyvää ja tykkään Careerian ilmapiiristä. TUVAn ohjelma piti sisällään kaikkea mielenkiintoista. Opettajat kuuntelivat myös meidän opiskelijoiden ideoita ja toiveita. Itse esimerkiksi ehdotin TUVA-gaalaa ja sellainen toteutettiinkin viimeisenä päivänä. Jokainen sai oman diplominsa. Myös Careerian Perämiehentien toimipisteen käytävillä toteutettu taidenäyttely oli osittain minun ideani. Teimme yhteistyötä Careerian mediapuolen kanssa töiden tulostamisessa, Selena kiittelee.
– Ammatilliset opettajamme Markus, Maija ja kaikki TUVA-opettajat ovat ihania ja selvästi oikeassa työssä. Heillä on oikeanlainen asenne ja he osaavat käsitellä ja auttaa meitä. TUVA-kuukaudet kasvattivat ja voimaannuttivat minua paljon. Ja kuraattori Saija on myös ihan mahtava tyyppi, Selena kehuu aikaansa TUVAssa.
– Erityisesti yhteiskuntaopin tunnit jäivät mieleen. Maija on ihan mahtava opettaja. En aiemmin ollut mikään yhteiskuntaopin fani, mutta Maijan tunneilla minusta tuli sellainen. Hän tekee tunneista – ja jopa tilastoista kiinnostavia. Kävimme myös yhteiskunta- ja ympäristöasioihin liittyen Helsingissä Albert Edelfeltin näyttelyssä ja Oodissa. Parhaita koulupäiviä ikinä. Tykkään opiskelutavoista, joita Careeriassa käytetään. Voin suositella Careerian TUVA-opintoja kenelle tahansa. Täällä tuetaan, nähdään ihmisten vahvuudet ja kaikilla on täällä paikkansa, Selena hehkuttaa.

Taiteellinen ja herkkä tarinankertoja opiskelee nyt media-alaa

Kuva kirjan kannesta, kirjan nimi on Niin pitkälle kuin tää tie vie ja kirjailijan nimi on Selena Törmänen.

Selena haki kevään 2023 yhteishaussa Careeriaan opiskelemaan ja pääsi suorittamaan media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Häneltä on jo ilmestynyt yksi omakustannekirja, Niin pitkälle, kuin tää tie vie. Myös kirjan kuvitus on Selenan omaa käsialaa. Toinenkin kirja on jo työn alla.
– Olen harrastanut elämäni aikana vähän kaikkea. Olen suuri musiikin rakastaja. Olen laulanut ja soittanut kitaraa ja bassoa. Kirjailijasielu minussa on aina ollut olemassa. Minulla on erityiskyky keksiä tarinoita, juonen käänteitä ja miljöitä. Ne tulevat luonnostaan. Kun saan idean ja innostun, niin loppu onkin sitten historiaa, Selena kuvaa taiteellista puoltaan.

Selenan ensimmäisen kirjan kirjoittaminen lähti liikkeelle 15-vuotiaana 9-luokan äidinkielen tehtävästä, jossa piti keksiä joku henkilö ja sille elämän kaari. Selena kehitti tarinaa ystävänsä kanssa ja opettaja kannusti heitä edistämän ideaa.
– Opettajan rohkaisemana keksimme ystäväni Ellin kanssa tarinaan lisää juonen käänteitä. Näin tarina lähti sitten lentoon. Se alkoi yhdestä päähenkilöstä ja koko ajan tarinaan tuli lisää henkilöitä ja tapahtumia. Ostimme kaupasta herkkuja ja menimme puistoon tai metsään keksimään lisää asioita tarinaan. Meitä kumpaakin innoitti 1980-luku, jolle kirjan tapahtumatkin ajoittuvat. Idea kirjaan syntyi yhdessä ystäväni kanssa, mutta minä vein projektin sitten loppuun asti. Olen kyllä muistanut Elliä kirjassani. Omakustannekirjani on myynnissä Loviisan kirjakaupassa, Selena kertoo.

Selena on jo myös aloittanut kirjan toisen osan kirjoittamisen. Tarina jatkuu – ja kuka tietää, vaikka tulisi vielä kolmaskin osa, kun henkilöiden tarinat syvenevät.
– Olen kirjoittanut ja keksinyt tarinoita aina. Tallessa on 1. ja 2. luokan viikonloppuvihkot, joissa on tarinoitani viikonlopusta. Niitä on ihana lukea. 3. ja 4. luokalla olin tekemässä koulun joululehteä. Pääsin mukaan tarinallani, jossa tyttö saa kissanpennun joululahjaksi. Luen paljon ja rakastan kirjoja. Olen myös suuri elokuvien ja sarjojen ystävä. Minun on välillä vaikea puhua, mutta kirjoittamalla saan ilmaistua tunteeni, Selena pohtii.

Jo julkaistun ja työn alla olevan kirjan osalta Selenalla on ollut isä tukenaan.
– Iskä on auttanut paljon, koska hän on elänyt 1980-luvun Porvoossa nuoruutensa, minä taas Loviisassa. Kirjani ympäristö, Viitakoski, on Porvoon ja Loviisan sekoitus. Tapahtumapaikat ovat päässäni paikkoja, joita osaan nimetä Loviisassa ja isältä vastaavasti Porvoosta. Kirjassa näkyy oma loviisalaisuuteni, ja isän porvoolaisuus, Selena kertoo yhteistyöstä isänsä kanssa.
– Kirjassa on n. 500 sivua. Sen kirjoittaminen vei n. puoli vuotta ja korjailu muutaman kuukauden. Isän tuki oli tärkeä. Myös hän itse on kirjoittanut kirjan. Olemme kiinnostuneita samoista asioista ja olen kasvanut kirjoittamiseen isäni kautta, Selena jatkaa.
– Kirjassa on n. 5 tärkeää päähenkilöä ja paljon myös tärkeitä sivuhenkilöitä. Jokainen päähenkilö on taustaltaan ja lähtökohdiltaan erilainen. Kirjassa kuvataan erilaisia kaveriporukoita. Juttua löytyy myös musiikista ja erilaisista tyyleistä. Mutta enempää ei sitten juonenkäänteitä paljastetakaan, kuin mitä kirjan takakansi kertoo, Selena kuvaa kirjansa juonta ja henkilöitä.

”Vaikka välillä olisi kuinka pohjamudissa, niin sieltä voi nousta ja tehdä hienoja asioita”

Selenan polku nykytilanteeseen ei ole ollut ihan tavanomainen. Polun varrelle mahtuu koulukiusaamista ja mielenterveysongelmia, mutta niistä on selvitty. Kertomalla oman tarinansa Selena haluaa antaa toivoa myös muille ongelmien kanssa kamppaileville.
– Ensimmäiset masennusoireeni tulivat jo 5. luokalla ja 8. luokalla tilanne meni todella pahaksi. Olin hyvin epävarma itsestäni, aina liian sitä tai liian tätä. Minulla meni välit vanhoihin kavereihin, ajauduin vääriin porukoihin ja hädin tuskin kävin koulussa. 9. luokan alussa siirryin pienluokalle. Kaikki alkoi pienluokalla hyvin, mutta sitten masennus otti taas vallan. Olin pitkään sairaslomalla ja jonkin aikaa myös sijaisperheessä, Selena kuvaa avoimesti peruskouluvuosiaan.

Nyt kaikki on taas Selenan elämässä hyvin.
– Tuntuu, että värit ovat palanneet elämääni. Minulla on ihana perhe, kiinnostava opiskelupaikka, läheisiä kavereita ja poikaystävä. En voisi olla onnellisempi, Selena kuvaa nykytilannettaan.
– Itseäni on vaikeina hetkinä inspiroinut julkkisten avautuminen omista vaikeuksistaan ja niistä selviämisestä. Tieto, että muutkin ovat päässeet asioista yli auttoi minua. Siksi haluan myös kertoa oman tarinani auttaakseni vaikeuksien kanssa kamppailevia: vaikka välillä olisi kuinka pohjamudissa, niin sieltä voi nousta, Selena rohkaisee omien kokemustensa kautta muita.

Kiitos!

Careeria kiittää Selenaa haastattelusta ja kokemustensa jakamisesta ja toivottaa onnea opintoihin media-alalla ja menestystä alkaneelle kirjailijan uralle.

Myös Selena haluaa kiittää Careeriaa.
– Kiitos opettajat ja muu ihana Careerian henkilökunta. Jos on huono päivä, keittäjät ovat mahtavia ja infon Tepa. Tulen hyvälle tuulelle nähdessäni heidät. Kaikki auttavat, Selena kiittelee lopuksi.

Kirjan Niin pitkälle kuin tää tie vie takakansi, jossa kerrotaan kirjan juonesta ja kirjailijasta.

Lisää tietoa:

TUVA – Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto