Vartijaksi alaa vaihtamalla

20.1.2022

Vartija seisoo rakennuksen edessä aamuhämärässä.

Minna Hjelm on alanvaihtaja, joka opiskeli turvallisuusalan perustutkinnon ja työllistyi työvoimakoulutuksen jälkeen itselleen mieluisalle alalle. Minna ei edusta perinteistä mielikuvaa vartijasta. Hän kertoo haastattelussa, millaista opiskelu on ja mitä vartijana työskenteleminen edellyttää.

Lyhyt ja tehokas koulutus työelämään

Minna oli alun perin koulutukseltaan pieneläinhoitaja. Kolme ja puoli viimeistä vuotta ennen Careeriassa opiskelua Minna työskenteli kuitenkin elintarvikealalla. Koronan myötä seurasi lomautus, jota jatkui yli puoli vuotta, kunnes Minna näki Careerian mainoksen Itäväylässä.
– Se pisti silmään ja ajattelin, että miksi en hakisi opiskelemaan Careeriaan. Vaikka pidinkin entisestä työstäni, halusin kokeilla jotain uutta, ja koulutuksen lyhytkestoisuus myös kiinnosti, kertoo Minna.

Opiskelun aikana oli paljon fyysisiä harjoituksia. Liikunnallisten harjoitusten lisäksi opinnot sisälsivät paljon sellaisia teoriaosioita, jotka motivoivat Minnaa entisestään.
– Vaikka korona jylläsi, niin se ei pysäyttänyt. Ei muuten olisi oppinut kuin vaan päivät pitkät harjoittelemalla, Minna kuvaa opiskelua koronan aikana.
– Aluksi opinnoissa oli paljon lakipykälien opettelua ja ajattelin, että miten tästä tulen selviämään. Viimeksi olin ollut koulun penkillä noin viisitoista vuotta sitten, kun opiskelin eläintenhoitajaksi. Mutta vartijankoulutuksessa aiheet olivat niin mielenkiintoisia, että ne toivat jaksamista, ja opiskelusta tuli tiedonjano, Minna jatkaa.

Minnan mielestä kaikki hänen koulutuksessa oppimansa koitui hyödyksi työelämässä.
– Koulutus oli intensiivinen, mutta äärettömän hyvä ja antoi todella oikeat valmiudet ja eväät työhön. Aluksi tietysti jännitti kovasti, kun siirryin työelämään. Meillä oli työharjoittelujakso, mutta on eri asia olla toisen valvomana, kuin että sitten itse on vastuussa kaikesta. On tullut monta kertaa sellaisia tilanteita töissä, että kaikki vastuuopettajan ja muiden opettajien opettamat asiat tulivat mieleen, kuten mitä pitäisi tehdä ja miten pitäisi toimia. Tiukat paikat tulevat todella äkillisesti, etenkin, jos on haasteellisia asiakkaita. Mutta harjoittelimme ja toistimme oppimaamme opiskelun aikana sen verran paljon, että kun haasteelliset tilanteet iskivät, niin en mennyt jäihin, eikä sormi mennyt suuhun, Minna nauraa.

Hyvä tiimi on tärkeä voimavara

Minna on tällä hetkellä töissä yrityksessä, jossa hän suoritti opintoihin kuuluvan työharjoittelujaksonsa. Hän sai alun perin harjoittelun jälkeen kesätyösopimuksen, ja sitä seurasi jatkosopimus. Minna on tällä hetkellä ainoa naisvartija työpaikassaan ja on huomannut, että siitä on joskus hyötyä.
– Välillä haasteelliset asiakkaat suhtautuvat toisella tavalla naishenkilöön. Minulla on se tyyli, että kuuntelen ja otan huomioon henkilön kiperässäkin tilanteessa. Se laukaisee monesti tilanteen nopeasti rauhallisemmaksi, jos on vähän ennestään aggressiivisuutta ilmassa, Minna toteaa.

Hyvä työtiimi on ollut Minnalle merkittävä tuki.
– Olen kokenut ja nähnyt tilanteita, joissa itse olisin voinut pelästyä, varsinkin vastavalmistuneena. Mutta onneksi pelko ei ole tullut vastaan. Meillä on todella hyvä työporukka ja työkavereitten kanssa käymme mieltä askarruttavat asiat läpi. Keskustelemme asioista ja otamme välillä myös siihen huumoria mukaan. On todella tärkeää ja hieno juttu, että tapaukset puhutaan läpi.

Minnalla on ollut vartijan vuoroja eri toimipisteissä, mm. kauppakeskuksessa ja myymälöissä.
– Maailman meno on mennyt siihen, että vartijaa tarvitaan useammassa paikassa kuin ennen. Ja sehän on hienoa, että palveluillemme on kysyntää.

Minna löysi itselleen ennestään vieraasta alasta uuden suunnan

Turvallisuusalalla työskentely oli kyllä aiemminkin käynyt Minnan mielessä, mutta alan tarjoamien mahdollisuuksien laajuus tuli yllätyksenä.
– Ajattelin, että mitä jos joskus minustakin tulisi vartija. Olin kuitenkin aivan hämmästynyt, kuinka monipuolinen vartijan työ voi olla. Se kuva, minkä vartijoista saa ulkopuolisena, on vain pintaraapaisua ja melko suppea näkymä, pohtii Minna.

Minnan mukaan vartijana toimiminen edellyttää perusterveyttä ja ihmisläheisyyttä eikä koolla ole merkitystä vartijana työskentelyssä.
– Haastatteluvaiheessa ennen opiskelupaikan saamista mietin, onko minusta vartijaksi, koska olen pienikokoinen. Minulle sanottiin, ettei se ole esteenä. Olin aina ajatellut, että vartijan pitää olla isokokoinen, mutta riittääkin, että on sosiaalinen ja suhteellisen sanavalmis. Sillä pärjää jo pitkälle, Minna sanoo iloisena.
– Suosittelisin alaa etenkin henkilöille, jotka ovat sosiaalisia ja tykkäävät työskennellä ihmisten kanssa. Ne ovat minusta tärkeimmät ominaisuudet. Esimerkiksi kauppakeskuksessa vartioidessani tuntuu siltä, että olen aika ajoin kävelevä infopiste. Ihan mitä vaan tullaan kyselemään ja juttelemaan. Tietysti myös energisyyttä ja hyvää peruskuntoa tarvitaan, kun pitää koko ajan melkein olla jalat vauhdissa, Minna nauraa.

Minnalla ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa Careeriassa opiskelusta ja koulutuksen kautta saavutetusta menestyksestä.
– Ihanat opettajat ja henkilökunta. Tuli ensimmäisestä päivästä lähtien jo tervetullut olo ja tykkäsin myös koulun tiloista ja ympäristöstä paljon. En voi muuta sanoa, kuin että oli ihan parasta heittäytyä tähän kokemukseen mukaan. Joskus hyppäys ihan toisenlaiseen maailmaan kantaa hedelmää. Poikkeusolojen aikana tämä oli minulle suuri elämänmuutos ja on tuonut todella paljon positiivista elämääni. En olisi koskaan uskonut, että tämä ennestään vieras ala sopisi minulle. Olen nyt sellaisessa työssä, josta pidän todella paljon.

Kiitos Minna ja kaikkea hyvää jatkoon!

Lue lisää turvallisuusalan perustutkinnosta