Careeria auttaa Ukrainaa lahjoittamalla 10 000 euroa lapsille ja kokoamalla kriisialueelle hätäapukamiinoja

28.3.2023

Joukko miehiä hitsausvarusteet päällä yhteiskuvassa Ukrainan lipun kanssa.

Careeria auttaa Ukrainaa lahjoittamalla jo toistamiseen UNICEFin rahaston kautta 10 000 euroa sodasta kärsiville. Careerian rahalahjoituksella halutaan tukea erityisesti lapsia ja heidän mahdollisuuttaan jatkaa koulunkäyntiä ja opiskelua. Lisäksi Ukrainaan lähtee satakunta hätäapukamiinaa, jotka Careerian talotekniikan opiskelijat ovat koonneet ja hitsanneet PTH Metalli Oy:n toimittamasta materiaalista.

Careerian rahalahjoituksen kohteena Ukrainan kriisistä kärsivät lapset

Ukrainassa pitkään jatkuneella sotatilalla on UNICEFin mukaan monenlaisia seurauksia maan lapsille. Tällä hetkellä on tarve perusterveydenhuollolle, puhtaalle vedelle, psykososiaaliselle tuelle ja lasten koulunkäynnin turvaamiselle. Pitkittyvä kriisi järkyttää kaikkia. Careeria on 10 000 euron lahjoituksellaan jo toistamiseen mukana auttamassa humanitaarisen avun toimittamisessa sitä tarvitseville. Ensimmäinen 10 000 euron lahjoitus tehtiin vuosi sitten maaliskuussa 2022 pian sodan alkamisen jälkeen.
– Sotatila vaikeuttaa lasten ja nuorten normaalia koulunkäyntiä ja opiskelua tai estää sen kokonaan. Lahjoitimme jo vuosi sitten UNICEFin kautta 10 000 euroa Ukrainaan. Haluamme myös tällä uudella 10 000 euron lahjoituksella olla mukana mahdollistamassa Ukrainan lapsille kouluttautumisen kautta turvallisen tulevaisuuden, kertoo Careerian toimitusjohtaja Pasi Kankare.

Careerian talotekniikan opiskelijat auttavat Ukrainaa kokoamalla hätäapukamiinoja

Kaksi miestä hitsaamassa kamiinoja.

Sodankäynti on tuhonnut Ukrainassa rakennuksia ja sähkökatkot ovat toistuvia. Vaikeissa olosuhteissa on varauduttava kylmyyteen. Suomessa on usean tahon toimesta lähdetty valmistamaan helposti koottavia ja kuljetettavia kamiinoja Ukrainan kriisistä kärsiville. Näiden hätäapukamiinojen piirustukset ovat vapaasti käytettävissä ja jaettavissa.

Careeria tekee yhteistyötä PTH Metalli Oy:n kanssa ja hätäapukamiinojen piirustusten lähde on Konekansa. PTH Metalli Oy toimittaa Careeriaan materiaalit, jotka talotekniikan opiskelijat kokoavat ja hitsaavat. Helposti kuljetusta varten päällekkäin kasattavia hätäapukamiinoja on Careeriassa koottu jo lähes 100. PTH Metalli Oy:n työnjohto yllättyi Careerian opettajan Marko Hallikaisen mukaan siitä, kuinka nopeasti Careeria sai kaiken organisoitua ja toteutettua.
– Saimme idean hätäapukamiinoihin niitä esitelleestä lehtijutusta ja selvitimme taustoja netistä. Tämän jälkeen tiedustelimme pitkäaikaiselta yhteistyökumppaniltamme PTH Metalli Oy:ltä kamiinojen osien leikkuuta hitsausta varten. He ehdottivat yhteistyötä, jossa PTH Metalli Oy toimittaa piirustusten mukaan leikatut materiaalit ja Careerian talotekniikan opiskelijat kokoavat ja hitsaavat kamiinat. PTH Metalli Oy leikkasi palat ja toimitti ne lähes välittömästi. Seuraavana päivänä meillä oli harjoituspäivä opiskelijoille ja sitten alkoikin kamiinojen valmistus. Reilun viikon päästä lähes 100 hätäapukamiinaa oli jo valmiita kuljetettavaksi Ukrainaan, Careerian opettaja Marko Hallikainen kertoo.

Talotekniikan opiskelijat lähtivät innolla mukaan erikoishitsausprojektiin. Hyvään tarkoitukseen tehtävä työ kannusti nopeaan työtahtiin. Projekti tarjosi monipuolista työtä. Hätäapukamiinojen kokoamis- ja hitsaustyössä oli mukana kolme TIG-hitsaajaa, kaksi MIG-hitsaajaa ja koontiryhmässä aina neljä opiskelijaa. Työrooleja vaihdeltiin niin, että kaikki pääsivät tekemään eri vaiheita. Kaikki opiskelijat pelasivat Marko Hallikaisen mukaan loistavasti yhteen.

Valokuvat: Thomas Welin, Careeria

Lisätietoa:

Unicef: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/
Konekansa: https://konekansa.net/