Careerian Luovuusluolan 2023 voittoon yhteiskunnallisesti vaikuttava keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opinto-ohjausmalli

8.11.2023

Joukko ihmisiä ja maskottileijona lavalla, taustalla kullanvärisiä, valkoisia ja mustia ilmapalloja ryppäissä.

Careeriassa jo toista kertaa järjestetyssä Luovuusluola-tapahtumassa palkittiin 2.11.2023 jälleen innovatiivisia ideoita. Careerian oma esivalintaraati oli valinnut henkilöstöltä saaduista ehdotuksista kuusi finalistia, jotka ulkopuolinen asiantuntijaraati arvioi Luovuusluolan päätapahtumassa. Raatiin kuului edustajat Opetushallituksesta, SOL Siivouspalveluista, Porvoon kotoutumiskeskuksesta ja Suomen Franchising-Yhdistyksestä. Luovuusluolan 2023 voittajaksi valittiin keskeyttämisuhan alla olevien opinto-ohjaus-malli, KEHU. Raadin yksimielisen päätöksen yhtenä tärkeänä perusteluna voittajasta oli toimintamalliin sisältyvä yhteiskuntavastuu.

Luovuusluolan voittajamallin tavoitteena on tunnistaa keskeytymisuhan alla olevat opiskelijat, ohjata heitä moniammatillisesti eteenpäin ja ehkäistä opinnoista putoaminen

Luovuusluola-kilpailun 2023 voittivat Careerian opinto-ohjaajat Sanna Laulumaa ja Hanna Jääskeläinen. Heidän voittoisa kilpailuideansa on opinto-ohjausmalli KEHU, jonka tavoitteena on tunnistaa nuoret eri syistä keskeyttämisuhan alla olevat opiskelijat. Mallin avulla on tarkoitus tukea näitä keskeyttämisuhan alla olevia opiskelijoita moniammatillisen ohjauksen ja tukitoimien kautta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kiinnittymään opintoihin ja ehkäistä opinnoista putoaminen.

Kaksi hymyilevää naista käsissään kukkakimput, taustalla juliste, jossa lukee Luovuusluola.

Voittajan valinneen ulkopuolisen asiantuntijaraadin perusteluissa korostettiin mallin yhteiskuntavastuuta. Tilastotietojen mukaan syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 5000–7000 euroa vuodessa ja 240 000 euroa työuran aikana.

Careerian Luovuuvusluolan asiantuntijaraadissa olivat mukana tänä vuonna:

  • Opetusneuvos Riikka Vacker / Opetushallitus
  • Johtaja Merja Oljakka / SOL Siivouspalvelut
  • Kotouttamispäällikkö Jenny Broberg / Porvoon kotoutumiskeskus
  • Toiminnanjohtaja Juha Vastamäki / Suomen Franchising-Yhdistys
Neljä naista ja yksi mies kukkakimput kädessään, taustalla juliste, jossa lukee Luovuusluola.

Luovuusluola-kilpailuun 2023 saatiin kaikkiaan kolmisenkymmentä uutta ideaa ja hyvää käytännettä vietäväksi edelleen arkeen. Careerian oma esivalintaraati valitsi näistä Luovuusluolan finaaliin kuusi ehdotusta, joista ulkopuolinen asiantuntijaraati sitten valitsi lopullisen voittajan. Raati kiitteli finalistien korkeaa tasoa ja hienoja ideoita, joilla pyritään ratkaisemaan työelämälähtöisiä haasteita.

Luovuusluolassa valittiin myös henkilöstöäänestyksellä yleisön suosikki. Äänestyksen voittivat Careerian opettajat Laura Eskola ja Miina Rantala sekä opiskelija Romi Björkström YTO-lautapelillä, jolla yhteisiä tutkinnon osia voi opiskella rennolla tavalla.

Tänä vuonna henkilöstösarjan rinnalla toteutettiin ensimmäistä kertaa myös opiskelijasarja, josta saatuja ideoita jalostetaan edelleen ja viedään käytäntöön opiskelijoilta pyydettävän palautteen perusteella.

Luovuusluola-konseptin tavoitteena on hyvien ideoiden jako sekä henkilöstön ja opiskelijoiden yhteistyö

Nyt jo toista kertaa toteutetulla Careerian Luovuusluola-konseptilla halutaan tehdä hyvien ideoiden jakaminen helpoksi ja edistää avointa arjen keskustelua isoista ja pienistä ideoista. Tavoitteena on lisätä luovuutta, innovatiivisuutta, kokeiluja sekä hyvien käytänteiden näkyvyyttä ja jalkauttamista Careeriassa.
Kilpailun ideat ja kehittämisehdotukset ovat Careerian henkilöstön ja opiskelijoiden työtä ja arkea sujuvoittavia käytänteitä, rahaa ja aikaa säästäviä tai euroja tuottavia innovaatioita liittyen Careerian kehittämisen painopisteisiin: työelämäyhteistyö, oppiminen ja pedagogiikka, henkilöstö ja hyvinvointi sekä digitalisaatio.

Careeria on vienyt Luovuusluola-konseptia myös ulkomaille kansainvälisen verkoston tapaamisten myötä. Tänä vuonna InnoVET Teachers’ Academy -tapahtuman Creativity Caven voitto meni Tanskaan.

Careerian POMO-talossa 2.11.2023 toteutettu Luovuusluolan finaali syntyi henkilöstön ja opiskelijoiden yhteistyönä. Itse Luovuusluola-tapahtumaa oli suunnittelemassa ja toteuttamassa Careerian kuusihenkinen Luovuusluola-tiimi. Tilaisuus striimattiin, jotta mahdollisimman moni Careeriassa pääsi seuraamaan tapahtumaa. Striimauksen toteuttivat Careerian media-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelijat sekä tieto- ja viestintätekniikan digitukihenkilöt opettajiensa johdolla. Yhtä finalistiehdotusta, YTO-lautapeliä oli toteuttamassa myös Careerian Remon opiskelijoita yhdessä opettajien kanssa. Hius- ja kauneudenhoitolan opiskelijat tekivät asiantuntijaraadille, kilpailun finalisteille ja Luovuusluolan tiimille kampaukset ja meikit ja leijonamaskotin puvun sisältä löytyi matkailualan opiskelijoita. Asiantuntijaraati nautti opiskelijoiden valmistaman ja tarjoileman kolmen ruokalajin lounaan opiskelijaravintola CareeriaLunchissa ennen päätapahtumaa ja sai Luovuusluolan lopuksi mukaansa kassit, joissa oli opiskelijoiden leipomuksia.

Careerian Luovuusluolassa toteutuu yhteistyössä uusien ideoiden syntymisen lisäksi myös opiskelijoiden mahdollisuus työskennellä ja oppia oikeiden asioiden ja asiakkaiden parissa.