Careerian opiskelija Daniel Kytönen mittelee pian ammattitaidon MM-kilpailuissa Ranskan Lyonissa

22.8.2024

Kuvassa Daniel pitää kädessään julistetta ja valmentajat katsovat vieressä.

Ranska isännöi tänä vuonna olympialaisten ja paralympialaisten lisäksi myös kolmannen kansainvälisen suurtapahtuman. Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailu WorldSkills tuo Lyoniin 1500 nuorta ammatillista huippuosaajaa ympäri maailman. Suomesta kilpailuun osallistuu 22 kilpailijan ammattitaitomaajoukkue, mukanaan myös Careerian opiskelija Daniel Kytönen. Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa suorittava Daniel kilpailee Graphic Design Technology -lajissa.  

Daniel odottaa kisamatkaa hyvissä tunnelmissa: 

– Olen ylpeä saadessani edustaa Suomea ja lähden kisoihin tekemään parhaani. Tavoitteena on saavuttaa vähintään Medallion for Excellence -tunnustus, joka annetaan lajin keskitasoa paremmasta suorituksesta, Daniel kertoo. 

Suomen ammattitaitojoukkue on valittu karsinnoilla, jotka ovat avoimia kaikille ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville. Maajoukkueeseen valitut kilpailijat valmentautuvat omissa oppilaitoksissaan ja työpaikoillaan.  

Danielin valmentajina ovat toimineet Careerian media-alan opettaja Riikka Pohjanen sekä media-alan lehtori Kimmo Koskinen Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta. Kimmo toimii WorldSkills-kilpailuissa suomalaiseksperttinä eli Graphic Design Technology -lajin valmentajana ja tuomarina.  

– Daniel on valmistautunut kisoihin huolella. Valmentautuminen on aloitettu jo vuosi sitten ja Daniel on osallistunut useisiin kansainvälisiin kilpailuihin ja harjoituskilpailuihin tähdätessään kohti Lyonin WorldSkills-kisoja, Kimmo kertoo valmistautumisesta.  

Myös Riikka odottaa kisoja innolla: 

– Tämä on Danielille mahtava tilaisuus haastaa omia taitojaan ja rajojaan sekä oppia uutta. Kisamatkasta tulee varmasti ikimuistoinen kokemus. 

Careerialaista osaamista myös hiusalan huipulla

Careerian edustus näkyy vahvana myös WorldSkills-kisojen hiusalalla, sillä Careerian hiusalan opettaja Katri Pokkinen toimii Skill Competition Manager -roolissa, vastaten koko kansainvälisestä hiusalan WorldSkills-toiminnasta. Hän on myös valmentanut koko Suomen laajuisesti hiusalan World Skills -kilpailijoita ja kilpaillut aikanaan itsekin ammattitaidon MM-kisoissa.  

Katri koordinoi Careeriassa ammattitaidon kisatoimintaa, johon esimerkiksi Taitaja- ja WorldSkills-kilpailut kuuluvat. Hän on ylpeä, että Careeriasta on lähdössä kilpailija MM-kilpailuihin: 

– Hienoa, että Careeriasta on pitkästä aikaa saatu opiskelija edustamaan oppilaitostamme ja Suomea maailmalle. Upeaa, että Careeria pystyy tarjoamaan opiskelijoille huippuosaajien polkuja, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa työelämässä. Tällaisen kisarupeaman jälkeen Danielilla on työmarkkinoilla koko maailma auki. 

Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills Lyon 10.–15.9.2024 

  • WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa on yhteensä 62 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. 
  • Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat ovat korkeintaan 22-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia. Kilpailijoita on yhteensä 1500 ympäri maailman. 
  • Kävijöitä Eurexpo Lyon -messukeskukseen odotetaan 250 000. 
  • Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 22 kilpailijaa, jotka osallistuvat kilpailussa 20 lajiin. 

Lisätietoja WorldSkills2024-kilpailujen verkkosivuilla
Suomen ammattitaitomaajoukkueen Facebook-sivu

Kuvassa Daniel pitää kädessään julistetta ja valmentajat katsovat vieressä.
Danielin tuli työstää WorldSkills-kisojen ennakkotehtävänä oman kotimaan graafista suunnittelua esittelevä posteri. Kuvassa Daniel (vasemmalla) harjoittelee ennakkotehtävän arvioitavaa presentaatiota ja valmentajat Kimmo Koskinen ja Riikka Pohjanen seuraavat. Valokuva: Krista Kahilainen.