Careerian opiskelijakunta on opiskelijoiden oma vaikuttamiskanava – ”Meillä on hyvä porukka”

19.1.2024

Neljä nuorta kuvattuna Porvoo-aiheisen kuvan edessä yllään Careeria-hupparit.

Careerian opiskelijakunta Care koostuu itäisellä Uudellamaalla ja PK-seudulla Careeriassa opiskelevista nuorista ja aikuisista. Kymmenhenkisen hallituksen luotsaama opiskelijakunta on Careerian opiskelijoiden yhteinen kanava vaikuttamiselle. Asioita edistetään yhteistyössä ja opiskelijakunnan hallitus tapaa säännöllisesti Careerian johtoa. Haastattelimme opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Sofia Pirhosta toiminnan tavoitteista ja yhteistyöstä oppilaitoksen johdon kanssa.

Opiskelijakunta valvoo opiskelijoiden etua ja rakentaa yhteisöllisyyttä

Nainen, jolla on pitkät tummat hiukset ja yllään vaalea poolokauluksinen villapaita.

Careerian opiskelijakunnan puheenjohtaja Sofia Pirhonen.

Opiskelijakunta edistää opiskelijoiden yhteistoimintaa, vaikuttamismahdollisuuksia ja osallistumista sekä kehittää opiskelijoiden ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä. Lukuvuoden 2023–2024 hallituksen puheenjohtajana toimiva Sofia Pirhonen opiskelee Careeriassa toista vuotta liiketoiminnan perustutkintoa.
– Lähdin opiskelemaan Careeriaan, koska halusin kokeilla jotain uutta ja nähdä useita eri näkökulmia. Suoritan kaksoistutkintoa enkä halua lukita mitään pois. Careeria on mukava paikka. Parasta on ollut oppia uutta ja saada onnistumisen fiilis. Olin mukana opiskelijakunnan hallituksessa jo ensimmäisenä opiskeluvuotenani ja nyt toimin puheenjohtajana. Meillä on hyvä porukka ja pystymme ideoimaan asioita matalalla kynnyksellä. Tulimme tutuiksi jo viime vuonna ja meillä on hyvä ryhmähenki. Hallituksen jäsenillä on kaikilla oma roolinsa: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, YHR-ryhmistä ja viestinnästä vastaavat, Sofia kuvaa opiskeluaan ja opiskelijakunnan hallitusta.

Neljä nuorta seisomassa Porvoo-aiheisen kuvan edessä yllään Careerian hupparit.

Careerian hallituksen jäseniä: vasemmalta Daniel Kytönen, Saana Kelloniemi, Venla Tölö ja Sofia Pirhonen.

Opiskelijakunnan kevään 2024 suunnitelmissa on tapahtumia opiskelijoille ja tapaamisia Careerian johdon kanssa.
– Yksi keskeinen tavoitteemme toiminnassamme on opiskelijan hyvinvointi. Suunnittelemme vielä keväälle tapahtumia opiskelijoille. Tapahtumien osalta voisi toivoa vielä enemmän heittäytymistä opiskelijoilta. Pitemmällä tähtäimellä on puhuttu myös Careerian amisgaalan järjestämisestä, mutta se on vielä suunnitteluasteella, Sofia kertoo.
– Opiskelijakunnan hallituksen jäseniä oli myös syksyllä mukana vierailulla Vantaan ammattiopisto Variassa. Vierailu oli osa Sosiaalisesti kestävä amis -hanketta, jossa Careeria on mukana yhtenä toimijana yhdessä Stadin AO:n, Keudan, Luksian, Omnian ja Varian kanssa. Tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden äänen kuulumista, vaikutusmahdollisuuksia, osallisuutta sekä hyvinvointia oppilaitoksissa kehittämällä uudenlaisia toimintamalleja turvallisemman, tasa-arvoisemman ja yhdenvertaisemman opiskeluympäristön edistämiseksi, Sofia jatkaa opiskelijakunnan toiminnasta ja tavoitteista.

Opiskelijakunta tapaa Careerian johtoa muutaman kerran lukukaudessa. Tapaamisia pidetään kiertävällä periaatteella kaikissa niissä Careerian toimipisteissä, joissa on opiskelijakunnan jäseniä.
– Tapaamiset rehtori Pasi Kankareen kanssa ovat mukavia. Hän kuuntelee ja ottaa asioitamme selvitettäväksi, Sofia kiittelee.
– Careerian vuoden 2024 tavoitteena on opiskelijakuntatoiminnan laajentaminen ja aktiivisten osallistujien saaminen mukaan tärkeään toimintaan. Keskustelu opiskelijoiden kanssa mahdollistaa toiminnan kehittämisen eri näkökulmasta ja palvelee samalla opiskelijoiden kuulemiselle lainsäädännössä asetettua tavoitetta. Voi sanoa, että olemme ottamassa harppauksen oikeaan suuntaan, Careerian rehtori Pasi Kankare avaa johdon näkökulmaa.
– Toivoisin, että opiskelijat uskaltaisivat tulla mukaan vielä nykyistä enemmän. On tärkeää, että pääsemme vaikuttamaan ja tuomaan esille meidän näkemyksiämme ja että meitä kuunnellaan. On hienoa, että pääsemme vierailemaan aina lukukauden aikana myös Careerian hallituksen kokouksessa, Sofia jatkaa vielä.

Opiskelijakunnan puheenjohtajuus on hyvä pohja vaikuttamiseen myös tulevaisuudessa

Sofian tulevaisuuden suunnitelmissa on merkonomi- ja lukio-opintojen jälkeen oikeustieteen tai valtiotieteen jatko-opinnot. Politiikka kiinnostaa ja tavoitteena onkin kuntavaalit 2025.
– On ollut todella kiva opiskella Careeriassa. Olen saanut hyviä kavereita ja ruoka on hyvää. Myös kaksoistutkinto on ollut itselleni hyvä valinta, jota voin suositella myös muille. Olen iloinen, että opiskeluvalintaa tehdessäni uskalsin hypätä tuntemattomaan syvään päätyyn. Uskaltakaa hakea Careeriaan, Sofia kannustaa valintojen edessä olevia.