Careerian ravintola- ja cateringalalla opiskellaan työelämää vastaavissa avoimissa oppimisympäristöissä

16.3.2022

Opettaja ohjaa opiskelijoita opetuskeittiössä.

Ravintola- ja cateringalan osaajille on kysyntää. Ravintola- ja cateringalan perustutkinto antaa valmiudet sekä kokin että tarjoilijan työhön. Alan opiskelumuotoja ja -ympäristöjä kehitetään Careeriassa jatkuvasti vastaamaan entistä paremmin työelämän tarpeita. Osa opinnoista suoritetaan Careerian avoimissa, oikeaa työelämää vastaavissa oppimisympäristöissä opiskelijaravintola CareeriaLunchissa ja leipomomyymälä CareeriaDelissä, jotka ovat kumpikin opiskelijoiden ylläpitämiä. Alaa voi hakea Careeriaan opiskelemaan parhaillaan meneillään olevassa yhteishaussa sekä jatkuvan haun kautta ympäri vuoden.

Lounasravintola CareeriaLunch palvelee paikan päällä lounastavien lisäksi myös noutopohjalta

Ravintolan pöytiin valmiiksi katetut välineet lounasta varten.

Opiskelijoiden ylläpitämässä lounasravintola CareeriaLunchissa käy lounasaikaan asiakkaita syömässä paikan päällä, ja moni hyödyntää myös noutomahdollisuuden. Opiskelijat suunnittelevat viikoittain vaihtuvan ruokalistan, jossa huomioidaan myös erityisruokavaliot ja tekevät sen pohjalta myös raaka-aineiden tilauslistat. Ruokalista rakentuu suoritettavan tutkinnonosan mukaisesti. Syksyllä opiskeltiin annosruokien valmistusta, jolloin pääruoka tuli lautasella tarjoiltuna. Parhaillaan on meneillään lounasruokien valmistuksen tutkinnonosa (buffet-ruoat), joten lounaskin haetaan buffet-pöydästä. Lounasravintolatoiminnassa opiskellaan ennen työssäoppimisjaksolle siirtymistä työelämässä tarvittavia taitoja, eli mitä keittiötyössä tai tarjoilussa tulisi osata. 7,50 € hintainen lounas tarjoillaan keskiviikosta perjantaihin klo 10.30–12.30. Lounastoiminta jatkuu 14.4.2022 saakka, jonka jälkeen opiskelijat lähtevät työelämässä oppimisen jaksolle. Lounasravintola avaa ovensa jälleen syyskuussa 2022 uuden lukuvuoden käynnistyessä.

Opiskelijavetoisten CareeriaLunchin ja CareeriaDelin toiminnassa toteutuu sekä vastuullisuus että yhteistyö

Nainen esittelee uunista ulos otettuja laatikkoruokia.
Nainen pitää kädessään juuri uunista otettua paistia.

Careerian avoimissa oppimisympäristöissä CareeriaLunchissa ja CareeriaDelissä tehdään keskinäistä yhteistyötä vastuullisesti. Leipomomyymälä CareeriaDeli myy POMO-talon kivijalkamyymälässä Careerian Perämiehentien toimipisteessä leipuri-kondiittoriopiskelijoiden valmistamia leipomotuotteita. CareeriaDelissä myös muut Careerian opiskelijat, kuten esimerkiksi merkonomit, voivat suorittaa opintojaan ja kerryttää osaamistaan sekä päästä harjoittelemaan myymälässä yrittäjämäistä toimintaa ja käytännön asiakaspalvelua.

Annosrasioihin pakattua ruokaa esillä.

Lounasravintola CareeriaLunchista yli jäänyt ruoka pakataan hiilineutraaleihin annosrasioihin ja viedään myyntiin CareeriaDeliin. Mikäli CareeriaDelissä jää jotain myymättä, se lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Näin myös ylijäämä hyödynnetään vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Leipomomyymälän myyntipöytä.

Opiskelijat viihtyvät ja opettajat tekevät jatkuvaa opetuksen ja oppimisen kehittämistyötä

Opinnot aloitetaan veitsen käsittelystä ja pilkkomisesta ja osaamisen karttuessa edetään helpommasta vaativampaan, lounaista a la carte -annoksiin ja fine diningiin. CareeriaLunchin toiminnasta vastaa parhaillaan syksyllä 2021 aloittaneiden opiskelijoiden ryhmä.
Opetuskeittiössä tehdään töitä hyvässä yhteishengessä tiiviiseen tahtiin. Opettajien ja opiskelijoiden haastattelukin tehtiin työn lomassa opettajien antaessa ohjeita opiskelijoille: ”Pyydä kaveri ja pakatkaa annokset rasioihin. Tarkistakaa tiedot ainesosista raaka-ainepakkauksista…”

Parhaillaan Careerian POMO-talon toimipisteessä ravintola- ja cateringalaa opiskelee eri ryhmissä yhteensä reilut 50 opiskelijaa.
– Meillä on sekä yhteishakuryhmän opiskelijoita että jatkuvan haun kautta tulleita. Kaikki kulkevat omaa henkilökohtaista opiskelupolkuaan. Joku saattaa tehdä sellaisia kesätöitä, että saa niistä opintoja tunnustettua ja etenee näin nopeampaan tahtiin. Joku toinen saattaa siirtyä opiskelemaan oppisopimuksella ja joskus joku pitää opinnoista muuten vain taukoa, vaikka työskennelläkseen välillä muualla. Opiskeluratkaisut ovat moninaisia ja joustavia, opettaja Sirkku Mentula kertoo.
– Kehitämme jatkuvasti opiskelumuotoja ja oppimisympäristöjä. Itselläni on kollegani Petri Jaakolan kanssa parhaillaan työn alla myös oma YAMK-opinnäytetyö aiheesta. Pyrkimyksenä Careerian opetuksessa on avoimemmat oppimisympäristöt, joista CareeriaLunch on hyvä esimerkki. Sinne voi tulla miltä tahansa vuosikurssilta, opettaja Saija Niemi jatkaa.
– Fiilis on hyvä, eikä kahta samanlaista työpäivää ole, summaavat sekä Sirkku Mentula että Saija Niemi.

Nais- ja miesopiskelija maskit päällä opetuskeittiössä.

Benjamin Reimistö ja Emilia Vehniäinen ovat aloittaneet opintonsa syksyllä 2021. Benjamin opiskelee kokiksi ja Emilia tarjoilijaksi.
– Hain Careeriaan opiskelemaan ravintola-alan perustutkintoa, koska olen aina pitänyt ruoanlaitosta. Olin peruskoulussa TET-harjoittelussa ravintolassa ja innostuin alasta. Opiskelu täällä on mukavaa. Meillä on hyvä luokka ja mukavat opettajat. Valmistuttuani menen ensin töihin ja jos kiinnostusta riittää, opiskelen alaa vielä lisää, Benjamin Reimistö kertoo suunnitelmistaan.
– Ala oli myös minulle mieluinen ja siksi hain opiskelemaan. Täällä on tosiaan hyvä henkilökunta ja ilmapiiri. Opiskelen tällä hetkellä vielä kokin tutkintoa. Jatkan kesän jälkeen opiskelua oppisopimuksella ja siirryn salin puolelle. Minulla on tavoitteena tarjoilijan paperit, Emilia Vehniäinen kertoo omasta opiskelupolustaan.

CareeriaLunch: Aleksanterinkatu 20 (POMO-talo) 06100 Porvoo, avoinna 14.4.2022 saakka keskiviikosta perjantaihin klo 10.30–12.30.
CareeriaDeli: Aleksanterinkatu 20 (POMO-talo) 06100 Porvoo, avoinna 20.5.2022 saakka keskiviikosta perjantaihin klo 10.30–15.30, sähköposti: careeriadeli@careeria.fi