Careerian Taitaja-joukkueelle hopeaa ja pronssia Kuopiossa

24.5.2024

Joukko ihmisiä yhteiskuvassa.

Taitaja-kilpailu on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista. Vuoden 2024 Taitaja-finaaliin 20.–23.5.2024 Kuopiossa osallistui Careeriasta yhdeksän opiskelijaa valmentajineen. Lajeina olivat maalaus ja tapetointi, automaatioasennus, pelituotanto ja mediasuunnittelu. Careerian opiskelijat ylsivät hienosti pelituotannossa hopealle ja automaatioasennuksessa pronssille.

Careerian Taitaja-joukkue iloitsee tuloksista ja kilpailukokemuksista

Koko Careerian joukkue iloitsee pelituotannossa Elias Heijarin ja Aleksi Puttosen saavuttamasta hopeasijasta ja Valtteri Anttilan automaatioasennuksen pronssista. Taitaja2024-finaali pidettiin 20.−23.5.2024 Kuopiossa. Kilpailijat olivat valmistautuneet finaalikoitokseen yhdessä valmentajiensa kanssa, jotka olivat myös mukana paikan päällä Kuopiossa. Kilpailutoiminta kehittää sekä opiskelijan että valmentaja ammattitaitoa.

Kolme nuorta miestä yhteiskuvassa. Yksi heiluttaa Careeria-lippua, keskimmäisellä on kädessään kukkapuska.

Mitalistit: Pelituotanto: Elias Heijari ja Aleksi Puttonen. Automaatio: Valtteri Anttila.

Careerian Taitaja-finalistien joukkueen johtaja Katri Pokkinen on tyytyväinen vuoden 2024 kilpailutulokseen.
– Careeriasta osallistui tänä vuonna Taitaja-kilpailuun ennätysmäärä semifinalisteja. Heitä oli peräti 26. Olemme todella iloisia, että jatkoon pääsi hienosti 9 kilpailijaa. Näen tärkeänä, että pystymme Careeriassa tarjoamaan tällaisia huippuosaajan polkuja meidän opiskelijoillemme ja saamme myös opettajat innostumaan toiminnasta. Näillä huippuosaajilla on iso merkitys ammatillisen koulutuksen arvostuksen edistäjänä. Kilpailutoiminta on erinomainen uraväylä, joka avaa ovia työelämään jopa ulkomaille saakka. Hyvänä esimerkkinä tästä on Careerian median opiskelija Daniel Kytönen, joka edustaa Suomea ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa syyskuussa 2024 Lyonissa lajissa Graphic Design Technology. Kuopion Taitajien slogan kiteyttää hyvin olennaisen: ”Ylpeästi ammattilainen”, summaa Katri Pokkinen.

Kuopiossa 20.–23.5.2024 pidetyssä Taitaja2024-finaalissa kilpailivat Careeriasta seuraavat opiskelijat:

Laji: Maalaus ja tapetointi 404
Kilpailija: Sofia Hammar; sija 5.
Valmentaja: Tanja Holmberg

Laji: Automaatioasennus 601
Kilpailija: Valtteri Anttila; sija 3.
Valmentaja: Timo Lehmusvuori

Laji: Automaatioasennus 601
Kilpailija: Aku Vilponen; sija 8.
Valmentaja: Timo Lehmusvuori

Laji: Pelituotanto 208
Kilpailija: Lucas Kajander & Niko Holmi; sija 8.
Valmentaja: Jenny Kalliosto

Laji: Pelituotanto 208
Kilpailija: Elias Heijari & Aleksi Puttonen; sija 2.
Valmentaja: Jenny Kalliosto

Laji: Mediasuunnittelu 203
Kilpailija: Tia Sarén; sija 4.
Valmentaja: Riikka Pohjanen

Laji: Mediasuunnittelu 203
Kilpailija: Emma Paananen; sija 5.
Valmentaja: Riikka Pohjanen

Careerian opettaja Olli Juhola toimi pelituotanto 208 lajin päätuomarina.

Kuopion Taitaja-finaalissa oli edustettuna yli 50 lajia, joissa kilpailijat esittelivät taidokkaasti ammatillisen koulutuksen eri aloja. Kilpailussa oli mukana myös viisi TaitajaPLUS-lajia, joissa oli otettu huomioon opiskelijoiden erityisen tuen tarpeet. Kaikki tiedot ja lopulliset Taitaja2024-kilpailun tulokset löytyvät kilpailun nettisivuilta: https://taitaja2024.fi/fi/

Ylpeästi ammattilaisia

Taitaja on ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, joka on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle. Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 21 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Kilpailu järjestetään vuosittain.

Taitaja2024-tapahtuman slogan on ylpeästi ammattilainen. Ylpeästi ammattilaisena työskentely on omien taitojen arvostamista, ammatin harjoittamista ylpeällä rakkaudesta lajiin -otteella ja rautaisen asenteen välittämistä eteenpäin maailmalle.

Ammattitaidon SM-kilpailun lisäksi Kuopiossa kisattiin myös yläkoululaisten Taitaja9-kilpailun finaali. Leikkimielisessä Taitaja9:ssä testaan osallistujien tietoja ja taitoja, jotka liittyvät ammatilliseen koulutukseen. Careerian yläkoulujen alueelta mukana Kuopion finaalissa olivat kilpailemassa Linnakosken koulun, sekä Sipoonlahden yläkoulun oppilaita.

WorldSkills ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut

Taitaja-tapahtumassa oli myös mukana kansainvälisiä kilpailijoita eri lajeissa.
KV-kilpailijat harjoittelivat tulevaan kisarupeamaan, joka pidetään Ranskassa Lyonissa syyskuussa 2024.
Careerian opiskelija Daniel Kytönen edustaa Suomea syyskuussa lajissa Graphic Design Technology.

Lisätietoa

Taitaja2024-kilpailu: https://taitaja2024.fi/fi/
WorldSkills: www.worldskills.org