Työelämä 2035 – Careerian Tulevaisuusfoorumi pohti tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia skenaarioiden kautta  

5.9.2024

Ihmisiä ison neuvottelupöydän äärellä, edessä screeni, jossa lukee tervetuloa.

Minkälaisia ovat tulevaisuuden työvoima- ja osaamistarpeet? Minkälaista koulutusta ja oppimisympäristöjä tarvitsemme, jotta nämä tarpeet täyttyvät? Miltä näyttää Careerian ja työelämän yhteistyö vuonna 2035?

Joukko ihmisiä kahden suuren neuvottelupöydän äärellä. Nainen seisomassa valkokankaan edessä ja pitämässä puheenvuoroa.

Järjestyksessä jo toinen Tulevaisuusfoorumi kokoontui 5.9.2024 RUNO Hotel Porvooseen teemoina Careerian uusi strategia, ennakointityön vieminen käytäntöön ja tiedolla johtaminen. Pohdimme, minkälaista yhteistyötä halutaan rakentaa, jotta kykenemme vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja hyödyntämään tarjolla olevat mahdollisuudet. Ratkaisuja haettiin skenaariotyöskentelyllä kahden valitun skenaarion kautta:

1) Työelämä kuskin paikalla, jossa ammatillinen koulutus perustuu mm. uusiin rahoituksen lähteisiin, kuten yritysten suoriin panostuksiin ja 2) Niukkuus pakottaa muutokseen, kun ammatillisen koulutuksen rahoitusta leikataan, resurssit joudutaan priorisoimaan ja syntyy tarve uudenlaiselle koulutukselle.

Ihmisiä neuvottelupöydän äärellä kuuntelemassa edessä puhuvaa miestä. Valkokankaalla kuva strategiasta.

Careerian johto, työelämän edustajat ja yhteistyökumppanit keskustelivat skenaarioiden kautta mm. seuraavista asioista:

  • Kompleksinen ja moninainen työelämä vaatii uudenlaisia tekijöitä ja työn tekemisen muotoja sekä uusia yhteistyön tapoja julkisen ja yksityisen sektorin välillä. 
  • Miten rahoitus ja opetuksen resurssit nuorten ja aikuisten osalta kohdennetaan, kun koulutus tapahtuu oppilaitosten sijaan yhä enemmän työpaikoilla. 
  • Yrittäjyys lisääntyy yllättävissäkin ammateissa. Muuttuuko opettajan rooli tulevaisuudessa yrittäjämäiseksi? 
  • Automatisointi lisääntyy, työt eriytyvät: tuleeko palvelualan töistä “premium-ammatteja”? 
  • Työn tekeminen muuttuu, muuttuuko lainsäädäntö samassa tahdissa. 
  • Resilienssiä vahvistaa vahva ennakointityö, jota tehdään yhteistyössä jo nyt. 
Mies seisoo valkokankaan vieressä. Valkokankaalla kuva ihmisistä ja teksti: Careerian strategiatyö: skenaariot.

Careeria kouluttaa nuoria ja aikuisia osaajia työelämään. Avainasemassa on yhteistyö kaikkien niiden tahojen kanssa, jotka työllistävät Careeriasta valmistuvia osaajia. Vuotuinen Tulevaisuusfoorumi on yksi tärkeä tilaisuus yhteyksien ja kanssakäymisen tiivistämisessä Careerian ja työelämän välillä. Tulevaisuusfoorumissa luodaan konkreettista strategisen tason yhteistyötä ja jatkuvaa vuoropuhelua.

Kiitos kaikille mukana olleille työelämän edustajille ja yhteistyökumppaneille arvokkaista näkökulmista ja hyvästä keskustelusta!

Kooste Tulevaisuusfoorumissa 5.9.2024 saavutetuista yhteisistä strategisista näkökulmista julkaistaan myöhemmin palvelemaan koulutuksen ja työelämän yhteistyön edelleen kehittämistä.