Koskaan ei ole myöhäistä opiskella ammattiin 9.5.2025 Leipuri-kondiittoriksi Careeriasta valmistuneen Mitjan suoritus on loistava osoitus siitä, miten ammattiin opiskelemalla voi ylittää itsensä vielä aikuisiälläkin. Suunta kohti leipurin ammattia Suomessa on yllättävän paljon aikuisia, joilla ei ole ammatillista tutkintoa. Opetushallinnon tilastojen mukaan vuonna 2023 Uudenmaan 20–59-vuotiasta 18,5 prosentilta puuttui peruskoulun jälkeinen tutkinto tai tutkinto oli tuntematon – eli melkein joka viidenneltä työikäiseltä. Syitä siihen, miksi opiskelu on aikanaan jäänyt kesken tai kokonaan aloittamatta, on myös hyvin monenlaisia. Careeriassa aikuisiällä ammatin opiskellut Mitja Runonen, 31, halusi kertoa oman tarinansa siitä, kuinka vuosienkin tauon jälkeen opiskelu onnistuu ja kannattaa. “Olin koko peruskoulun ajan koulukiusattu ja kärsin sen seurauksena vakavasta masennuksesta. Kun peruskoulu päättyi, jäin kotiin ja syrjäydyin. Kaikki energiani meni päivästä toiseen selviytymiseen. Kävin tosi pitkään terapiassa ja se auttoi minua”, Mitja muistelee. Mitja teki suuren työn jo siinä, että lähti lopulta rohkeasti ja systemaattisesti hakemaan muutosta tilanteeseensa. “Yksi henkilökohtainen projektini vaati sitä, että piti alkaa elää normaalisti, opiskella tai käydä töissä. Kynnys lähteä opiskelemaan oli tosi korkea, joten rupesin ensin miettimään, miten voisin saada normaalia päivärytmiä. Hakeuduin kuntouttavaan työtoimintaan. Ajattelin, että saan sieltä luottamusta ja rohkeutta omaan tekemiseeni”, Mitja kertoo. Mitjan suunnitelma lähti toimimaan ja pikkuhiljaa hän lisäsi työtoiminnan viikoittaisten päivien määrää. Alun parista päivästä hän pääsi lopuksi jo neljään päivään viikossa. “Kuntouttavassa työtoiminnassa leivoin tosi paljon, ja olen muutenkin aina tykännyt leipoa. Työtoiminnan sosiaaliohjaajan kanssa aloimme selvitellä, olisiko minun mahdollista lähteä opiskelemaan alaa. Kävin ohjaajan kanssa tutustumassa Careeriaan helmikuussa 2023 ja lisäksi vielä itsekseni parin-kolmen viikon ajan. Sitä kautta varmistuin, että haluan kouluun”, Mitja pohtii. Tsemppiä, joustoa ja aidosti joukkoon kuulumista Syksyllä 2023 Mitja aloitti elintarvikealan perustutkinnon opiskelun Careeriassa Porvoossa. Hän sai opinnot kokoon puolessatoista vuodessa ja valmistui leipuri-kondiittoriksi tammikuussa 2025. Vaikka edellisistä kouluvuosista oli kulunut pitkä aika, opiskelu yllätti positiivisesti. “Careeriassa opiskelu oli tosi mukavaa. Kun joskus oli vaikeita hetkiä, niistä pääsi yli keskustelemalla opettajien ja kavereiden kanssa. Heiltä sain paljon tsemppausta ja autoimme toisiamme aina, kun oli tarvetta. Meitä oli kaikenikäisiä, juuri peruskoulusta päässeistä viisikymppisiin asti. Parasta opiskelussa olivatkin ihmiset, joihin pääsin tutustumaan. Ystävyyssuhteet jatkuvat koulun jälkeenkin”, Mitja kuvailee. Mitja koki hyvänä opintojen käytännönläheisyyden: koulutuksessa keskityttiin leipomotuotteiden tekemiseen eikä tunneilla istumiseen. Hänen aiempien kokemustensa aikaansaama pelko kiusatuksi tulemisesta ei toteutunut, vaan tällä kertaa hän sai erittäin positiivisen kokemuksen. “Ekaa kertaa elämässäni koin, että sovin joukkoon.” Mitja kertoo myös esimerkin Careeriassa opiskelun joustavuudesta: “Kun valinnaiseksi ottamani luova ilmaisu oli minulle vaikeaa yläasteen huonojen kokemusten takia, opettaja oli tosi ymmärtäväinen ja sovittiin, että voin suorittaa kurssin ottamalla valokuvia. Careeriassa oli hyvät opettajat ja he olivat valmiita auttamaan ja tulemaan vastaan, jos oli tarvetta.” Mitja Runonen valmistui Careeriasta leipuri-kondiittoriksi. — ”Kannatti uskaltaa. Työllistyin alalle ja nyt saan tehdä työtä, josta oikeasti pidän.” Paperit taskussa ja elämä edessä Kun Mitja sai tutkintotodistuksen käteensä, fiilis oli epätodellinen. “Se ei ole oikein vieläkään iskostunut päähän, että minulla on nyt paperit – ja oikeasti ihan hyvät paperit. Olin vuosia varma, etten tule koskaan opiskelemaan. Totta kai olen iloinen, ja ehkä tämä kevään valmistujaisissa vihdoin menee tajuntaan”, Mitja nauraa. Ajatus alkaa varmasti muuttua todellisemmaksi myös työn myötä, ja tulevaksi kesäksi Mitjalla onkin jo sen osalta selkeät suunnitelmat. “Olen menossa töihin oman alan hommiin, myymäläleipomoon leipuriksi. Olin samassa paikassa työssä oppimassa huhtikuussa 2024. Jakso meni sen verran hyvin, että pääsin jo viime kesäksi sinne töihin. Vaikka rekrytoinneista vastaava henkilö oli tässä välissä vaihtunut, minua pyydettiin taas täksikin kesäksi.” Leipomoala on tuntunut Mitjasta juuri oikealta valinnalta: “Työ on sopivasti haastavaa, ja on palkitsevaa, kun saa tehdä hyviä tuotteita. Tätä tulen varmasti tekemään työkseni niin kauan kuin henki pihisee.” Kaikille niille, jotka tällä hetkellä miettivät, kannattaisiko se puuttuva ammatillinen tutkinto vielä opiskella ja pitäisikö uskaltaa itselle ehkä epävarmaltakin tuntuvalle alueelle, Mitjalla on kannustava viesti: “Kannattaa ehdottomasti uskaltaa. Et menetä mitään, jos kokeilet, mutta voit menettää paljon, jos et edes kokeile. Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella, ja haastaviin hetkiin saa Careeriassa aina apua tai tukea.” Oletko sinäkin valmis aloittamaan opiskelun? Lue lisää aikuisena opiskelusta täältä! » Jaa artikkeli: Facebookissa LinkedInissa