Huippu-urheilijasta yrittäjäksi, jolla on merkityksellinen missio

3.5.2023

Kuva: Feelhobby, Ilari Koskinen

Loukkaantumiset pakottivat ammattikoripalloilija Saara Wahlgrenin miettimään uraansa uusiksi ja hyppäämään kohti uutta.

Saara Wahlgren on viettänyt melkein koko elämänsä koripallon parissa, mutta aikaansaavalta tekijältä löytyy taskusta myös kaksi tutkintoa, viimeisimpänä Careeriassa suoritettu yrittäjyyden ammattitutkinto, sekä yritys, jolla on kunnianhimoiset tavoitteet.

Saaraa seuratessa voisi kuvitella hänellä olevan enemmän tunteja vuorokaudessa kuin muilla.

“Naisurheilijana olen tottunut, että pitää tehdä, suunnitella ja olla aktiivinen. Kukaan ei tule tekemään mitään puolestasi. Koripallossa ja yrittäjyydessä on samaa se, että kaikki on itsestä kiinni”, hymähtää Saara.

Loukkaantuminen vei pelikentältä yrittäjyyden pyörteisiin

Koripallo vei Saaran Belgian pelikentille saakka, mutta kohtalo tarttui peliin.

“Koripallo oli ollut haaveammattini 26-vuotiaaksi asti, mutta iso loukkaantuminen pakotti miettimään asioita uudelleen. Jouduin miettimään mitä muuta olen kuin koripalloilija”, hän taustoittaa.

Saara Wahlgren oli opiskellut elintarviketieteitä Helsingin Yliopistolla peliuran sivussa, ja vuonna 2022 tapahtuneen valmistumisen jälkeen oli aika suunnata katseet tulevaisuuteen.

Koripallossa ja yrittäjyydessä on samaa se, että kaikki on itsestä kiinni.

Jos Saaraa pitäisi kuvailla, olisi periksiantamaton varmasti häneen sopiva adjektiivi. Useat leikkaukset ja kolme vuotta poissa pelikentiltä voisi lannistaa monet, mutta ei Saara Wahlgrenia, jolla edelleen oli vahvasti takaraivossa toive pelikentille palaamisesta.

“Loukkaantumis- ja kuntoutusvuosien aikana jouduin rakentamaan sitä omaa minää pelikentän ulkopuolella. Halusin kuitenkin antaa itselleni vielä mahdollisuuden koripallon puolella, ja yrittäjäksi ryhtyminen tuntui itselle sopivalta; paljon vapautta, mutta myös paljon vastuuta.”

Ammattikoripalloilija Saara Wahlgren hymyilee ja katsoo suoraan kohti kameraan. Hän pitää koripalloa oikealla olkapäällään ja hänen päällään on Suomen maajoukkueen peliasu.
Kuva: Koripalloliitto, Ville Vuorinen

Careeria toi tukea yrityksen alkumatkalle

Saaran maisterintutkinto oli ollut hyvin teoriapohjaista, ja hän kaipasi tukea ja verkostoa yrittäjyyden alkutaipaleelle. Tätä tarjosi Careerian yrittäjyyden ammattitutkinto.

“Opiskelu auttoi valtavasti alussa, jotta sain paketin kasaan ja ymmärryksen siitä, mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon. Tukiverkko, jonka sain, oli korvaamaton”, kuvaa Saara.

Opiskelun ja ammattiurheilun yhteensovittaminen ei aina ole se kaikkein helpoin tehtävä, mutta Saara bongasi Careerian urheilijoille suunnatun ryhmän, jossa opiskelu oli helppo sovittaa urheilijan aikatauluun.

“Etäopiskelu sopi täydellisesti urheilijan elämään ja aikatauluun.”

Samasta ryhmästä löytyi muitakin ammattikoripalloilijoita, sillä myös Tuukka Kotti ja Niina Laaksonen suorittivat saman tutkinnon.

“Etäopiskelu sopi täydellisesti urheilijan elämään ja aikatauluun. Oli hienoa saada apua juuri silloin, kun sitä tarvitsi, Saara kertoo ja jatkaa:

“Opinnot olivat todella käytännönläheisiä, joten oppeja pystyi hyödyntämään heti omaan yritystoimintaan. Tutkinnon osia pystyi itse valitsemaan, joten sain täsmäosaamista omalle alkutaipaleelleni.”

Saara Wahlgren istuu pöydän ääressä ja tekee töitä läppärillä.
Kuva: Feelhobby, Ilari Koskinen

Kunnianhimoiset tavoitteet

Ravitsemus on aina kulkenut osana Saaran peliuraa sekä opiskeluja, joten se on luonteva osa myös Saaran yritystoimintaa.

“Suunnitelmissa on urheiluravitsemusvalmennuksia seuroille ja kesällä koripallovalmennuksia. Missionani on auttaa eritoten nuoria urheilijoita urallaan eteenpäin ja mahdollistaa heidän potentiaalinsa saavuttamisen ravitsemuksen ja terveiden elämäntapojen kautta,” Saara kertoo.

“Isommassa kuvassa haluan opettaa mahdollisimman monelle nuorelle hyviä ruokailutottumuksia ja luoda hyvät lähtökohdat terveellisiin elämäntapoihin.”

Mitä Saara sanoisi yrittäjyydestä haaveileville?

“Kulje rohkeasti omia intohimoja kohti. Uskalla pyytää apua ja muista, että yhteistyössä on voimaa.”

Uusi suunta työelämään

Unelmoitko urakehityksestä tai kokonaan uudesta ammatista? Haluatko tehdä osaamisestasi näkyvää? Tutustu Careerian tarjontaan ja löydä uusi suunta (työ)elämääsi. Lue lisää aikuisopiskelusta.