Jukolan viesti ja Careeria – tapahtumat oppimisympäristöinä

29.5.2023

Jukolan viestin, Porvoon Jukolan viestin 2023 ja Careerian logot.

Ensimmäinen Jukolan viesti juostiin Helsingin kaupungin nimikkopäivänä 12. kesäkuuta 1949 41 joukkueen voimin. Nyt yli 70 vuotta myöhemmin 74. Jukolan viesti ja 45. Venlojen viesti järjestetään Porvoossa 17.–18.6.2023. Ilmoittautuneita Jukola-joukkueita on lähes 1700 ja Venloja yli 1500 joukkuetta, yhteensä lähes 20 000 suunnistajaa. Viikonlopun aikana Porvoossa vierailee n. 50 000 henkilöä. Television kautta tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä yli 10 tuntia ja lähetys kokoaa TV:n äärelle jopa 350 000 katsojaa. Tapahtumalla on valtava merkitys niin järjestävälle seuralle kuin alueelle, jossa Jukola vuosittain järjestetään. Jukolan viesti on ainutlaatuinen tapahtuma, se on kasvattanut suosiotaan yhtenä Suomen suurimmista tapahtumista ympäröivän maailman muuttumisesta huolimatta.

Jukolan viestin järjestäminen perustuu Jukolan arvoihin ja suunnistuksen imagoon, joita ovat mm. merkittävä talkootyö, osaamisen jakaminen, mystinen suomalainen kesäyö, kansallisromantiikka ja kunniakkaat perinteet. Jukola on urheilutapahtuma, josta pääsevät nauttimaan samassa kilpailussa maailman huiput ja harrastelijat. Metsä on suunnistajan areena, Jukolan järjestäjät ja osallistujat kunnioittavat luonnon järkevää moninaiskäyttöä.

Suomessa järjestetään vuosittain tuhansittain tapahtumia, isoja ja pieniä. Erilaiset tapahtumat ovat merkittävä mahdollisuus myös koulutuksen järjestäjille. Tapahtuman järjestäjien kannattaisi hyödyntää alueen oppilaitoksia paremmin. Tapahtumat toimivat loistavina oppimisympäristöinä eri alan tuleville ammattilaisille. Yhteistyön tulee olla kaikkia hyödyttävää ja voi kattaa useita eri osa-alueita ja tavoitteita. Opiskelijoille tapahtumat voivat tarjota mahdollisuuksia näyttöjen, opinnäytetöiden, harjoittelun sekä tutkimuksen toteuttamiselle. Lisäksi tapahtumat voivat olla opiskelijoille paikka näyttää osaamistaan työnantajille. Oppilaitoksille tapahtumat luovat alustoja erilaisiin kehittämis- ja innovaatiohankkeisiin. Yhteistyökumppanuus tapahtuman järjestäjän kanssa tuo oppilaitoksille myös näkyvyyttä ja erilaisia mahdollisuuksia markkinointiin.

Jukolan järjestäjät eri puolella Suomea ovat tehneet vaihtelevasti yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa. Careerian osalta yhteistyö Porvoo Borgå Jukolan järjestäjän OK Trianin kanssa on ollut loistavaa. Yhteistyö ja suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2020. Careerian opiskelijoita ja opettajia on mukana usealta eri alalta mm. matkailun opiskelijat tekevät näyttöjä bussiopastuksissa kilpailukeskukseen, jalkojenhoitajaopiskelijat pitävät huolta suunnistajien jaloista kisaviikonloppuna, lähihoitajaopiskelijat huolehtivat lastenmaailmasta ja pintakäsittelyn opiskelijat ovat tehneet lavastusseinän juhlalavalle. Lisäksi Careeria on tarjonnut järjestyksenvalvontakorttikoulutuksia. Porvoo Borgå Jukolaan osallistuminen on Careerialle iso panostus.

Käden taidot ja aidot oppimisympäristöt työelämän ja toimijoiden kanssa on meille ammatillisen koulutuksen järjestäjille tärkeitä nyt ja tulevaisuudessa digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämisen ohella. Careerian kehittämispäällikkö Taina Paanasen blogissa 17.5.2023 lisää oppimisympäristöistä: Millaisia ovat ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöt tulevaisuudessa?

Tapahtumat on yksi varteenotettava mahdollisuus osaamisen kehittämiseen.

Tervetuloa Jukolaan!

Niina Liukkonen
Koulutuspäällikkö, Matkailu ja ruoka
Careeria

Lisätietoja Jukolan viestistä:

https://jukola.com/2023/
https://jukola.com/wp-content/uploads/2013/06/Jukola-historiikki_nettiversio.pdf