Opiskelijoiden koulu- tai työvaihto Islantiin

21.6.2022

Nainen ja kaksi miestä seisoo rinnakkain ja katsoo hymyillen kameraan.

Tämä blogi käsittelee opiskelijoiden mahdollisuutta päästä tekemään opiskelu- tai työperäinen vaihto Islantiin. Kyseessä on Careerian tarjoamien verkostojen kautta tehtävä yhteistyö.

Muistatko omat vaihtokokemuksesi? Ne iloiset kohtaamiset vaihtarikavereiden kanssa? Koronapandemian laantuessa maailma avautuu ja siellä olevat verkostot alkavat värähtelemään. Nyt on se hetki, kun verkostot pitää aktivoida.

Sain mahdollisuuden vierailla Reykjavikissä Islannissa toukokuun loppupuolella. Vastaanottava koulu on Reykjavikin keskustasta noin 10 kilometrin päässä, Borgarholtsissa. Islantilaiset opiskelijat olivat juuri päässeet kesälomien viettoon. Koululla kävi vielä kuhina, kun opettajat käsittelivät mennyttä lukuvuotta. Islannissa toisen asteen koulutus ei ole samalla tavalla kahteen eri linjaan jaettu kuin meillä. Malli muistuttaa mielestäni samanlaisesta toisesta asteesta kuin Ruotsissa. Tutustuin Borgaholtsskolin opintolinjoihin ja opintotarjontaan. Huomioni kiinnittyi opiskelijoiden pitkiin koulupäiviin (8.00–16.00) ja siihen, että ammattiin opiskelevat eivät käy työharjoitteluissa.

Kouluvierailun lisäksi tutustuin paikalliseen työelämään. Tarkoituksenani oli neuvotella alustavia työharjoittelupaikkamahdollisuuksia opiskelijoillemme. Päässäni pyöri idea 6–8 viikon työharjoittelusta Reykjavikissä, revontulten loimujen alla. Työharjoittelu ilmiönä olikin vähän outo islantilaisille. Heidän yhteiskunnassaan nuoret työllistyvät kesälomien ajaksi, työt ovat usein turismiin liittyvissä työtehtävissä. Riippumatta siitä opiskeletko automekaanikoksi tai käytkö akateemisia opintoja.

Nainen ja kaksi miestä seisoo rinnakkain ja katsoo hymyillen kameraan.
Kuvassa vasemmalta oikealle:
KV-koordinaattori Thorhildur Kristjansdottir, opettaja Hannu Okkonen ja opettaja Ottar Olafsson.

Kävin yhteensä kahdeksassa työpaikassa kertomassa, kuinka opiskelijamme tarvitsevat jatkuvasti uusia työharjoittelupaikkoja ja kansainvälinen vaihto toisi heidän opintoihinsa lisää sekä sisällöllisesti että välillisesti. Näistä kahdeksasta työpaikasta kaksi innostui selvästi; vaateliikkeen (suomalainen) myymäläpäällikkö innostui asiasta valtavasti ja suuren hotelliketjun HR:n päälliköt myös kaipasivat pohjoismaalaista työvoimaa. Muilla työpaikoilla vastaanotto oli positiivinen ja kannustava. Verkostojen luomiseksi Islannissa kasvokkainen tapaaminen on välttämätön.

Keskustelin myös Suomen Islannin suurlähetystön asiantuntijan kanssa. Hän korosti, että suomalaisten mainekuva on Islannissa hyvä, mutta sen ylläpitämiseen ja kehittämiseen tarvitaan juurikin vuorovaikutuksellista ihmisten välistä kokemusten vaihtoa (people to people).

Hannu Okkonen
Opettaja, liiketoiminta
Careeria