Tee elämäsi yrityskaupat

6.4.2022

Miehiä ja naisia keskustelemassa neuvottelupöydän äärellä.

Oletko aloittamassa taipaleesi yrittäjänä tai kenties vauhdittamassa olemassa olevan yrityksen kasvua yritysoston kautta? Tuntuuko ajatus yritysostosta pelottavalta ja prosessi hankalalta? Tiedätkö varmasti, mitä olet ostamassa ja mitä arvonmäärityksessä tulee ottaa huomioon? Entä tiedätkö, mitä tulee huomioida verotuksen osalta ja millaisia asiantuntijoita yrityskaupoissa kannattaa hyödyntää?

Yrityskaupoissa onnistuminen ei ole itsestäänselvyys, mutta yrityskauppojen ei myöskään tarvitse olla pelottava asia. Kauppojen onnistumisen todennäköisyys kasvaa, kun sekä myyjällä ja ostajalla on selkeä käsitys prosessista ja siinä huomioitavista seikoista.

Due diligence yrityskaupan onnistumisen varmistajana

Yrityskauppoja voidaan verrata vaikka asuntokauppoihin; kaiken voi joko tehdä itse tai sitten kaupan onnistumisen voi varmistaa asiantuntijan avulla. Varmimmin prosessi saadaan kunnialla maaliin, kun sekä myyjällä että ostajalla on hyvä käsitys siitä, mitä tapahtuu ja mitä asioita tulee ottaa huomioon.

Oletpa sitten aloittamassa taivaltasi yrittäjänä tai hakemassa kasvua yritysoston kautta, on tärkeää pystyä vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi ostaisin
  • Mitä ostaisin
  • Miten ostaisin
  • Miten edetä yrityskauppojen jälkeen

Miksi hakea kasvua yritysostolla?

Yritystoiminnan voi toki aina aloittaa nollasta, mutta usein nopeampi tie tuloksen tekemiseen käy yritysoston kautta. Valmiilla yrityksellä on valmista kassavirtaa ja valmiita asiakassuhteita. Liiketoimintaa alusta asti rakennettaessa kulut taas juoksevat silloinkin, kun tuloja ei vielä ole. Jos ostettavan yrityksen mukana siirtyy myös henkilökuntaa, saadaan heti käyttöön arvokasta hiljaista tietoa.

Yrityskauppoja voidaan katsoa myös yrityksen kasvustrategian kautta. Sopisiko strategiaan orgaanista kasvua paremmin kasvun nopeuttaminen yritysostolla? Vai jääkö tämä vaihtoehto harkitsematta, kun koetaan, ettei osaamista ole tarpeeksi?

Jatkuva oppiminen — menestymisen elinehto

Kasvu kaikissa muodoissaan edellyttää jatkuvaa oppimista. Yrityskauppa on aina iso investointi, joka tuo mukanaan riskejä, mutta näitä riskejä voidaan pienentää huomattavasti lisäämällä ymmärrystä yrityskaupoista ja niihin liittyvistä prosessista. Olemme suunnitelleet yhdessä Suomen Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntijoiden kanssa yrityskauppojen koulutuskokonaisuuden, jonka avulla lisäät ymmärrystäsi yrityskaupan monista osa-alueista. Koulutus tarjoaa työkaluja esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Yrityskauppojen rahoitus ja arvon määrittely
  • Juridiikka
  • Riskit ja mahdollisuudet
  • Vastuullisuus kilpailuetuna
  • Yritystoiminnan jatkuvuus ja kasvu

Koulutus on osa yrittäjyyden ammattitutkintoa, ja voit räätälöidä kokonaisuudesta juuri itsellesi sopivan.

Ota askel kohti onnistuneita yrityskauppoja ja ilmoittaudu mukaan koulutukseen!