Tutkimusmatka yrittäjyyteen – NY Vuosi yrittäjänä

28.9.2022

Nainen tikapuilla järjestämässä eri värisiä muistilappuja.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on vakiintunut tapa opettaa yrittäjyyttä ja työelämätaitoja Careerian hius- ja kauneudenhoitoalan koulutuksessa. Hiusalalla yritystoimintaa ja yrityksessä toimimista on opetettu NY-menetelmällä (Nuori Yrittäjyys) vuodesta 2011 ja kauneudenhoitoalalla jo vuodesta 2010, jolloin kauneudenhoitoalan opettaja Marika Lundahl käynnisti toiminnan.

Joka vuosi muutama hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelija suorittaa yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen -tutkinnon osat perustamalla oikealla rahalla toimivan yrityksen. Tänä vuonna kauneudenhoitoalalla on perustettu &So Beauty NY ja Hemmotteleva Pioni NY yritykset ja hiusalalla Kimmoisat Kiharat NY. Yritysten yhteystiedot tulevat löytymään CareeriaCaren nettisivuilta.

Careeriassa NY-yritykset tarjoavat hius- ja kauneudenhoitoalan palveluja, järjestävät asiakasiltoja, tekevät tilauksesta erilaisia keikkoja sekä myyvät hius- ja kauneudenhoitoalan tuotteita. Muutamina aiempina vuosina on kehitetty ja valmistettu omia kosmetiikkatuotteita sekä samalla perehdytty kosmetiikan lainsäädäntöön ja huolehdittu kosmetiikan valmistajan velvollisuuksista. Yrityksillä on omat nettisivut, Facebook ja Instagram.

NY-yritys on oppilaiden perustama harjoitusyritys, joka toimii yhden lukuvuoden. NY-yritys on osa NY Vuosi yrittäjänä opinto-ohjelmaa, jossa perustetaan NY-yritys oikealla rahalla ja todellisilla markkinoilla, mikä lisää opiskelijoiden motivaatiota toimintaan. Ohjelman tarkoituksena on opettaa työelämätaitoja ja yrittäjämäistä asennetta opiskelijoille. NY-yrityksen pyörittäminen on yhteistyötä, joten yritystoiminnan ja markkinoinnin lisäksi muita opittuja taitoja ovat yhteistyö- ja ryhmätyötaidot, vuorovaikutustaidot, luovuus, itsetunto, omatoimisuus, vastuunotto, vaikeiden tilanteiden hallinta, kompromissit ja loppuun suorittaminen.

Ohjelman mahdollistajana toimii Nuori Yrittäjyys ry, joka on luonut ohjelman tueksi materiaaleja, nettisivut ja sovelluksen, jossa oppimistehtävät tehdään. Nuori Yrittäjyys ry:n nettisivuilta https://vuosiyrittajana.fi/ saa lisätietoa ohjelmasta. NY Vuosi Yrittäjänä on maailmanlaajuinen opinto-ohjelma https://www.jaworldwide.org/. Mukana on yli 100 maata ja se on saanut alkunsa jo vuonna 1919 Springfieldissä, Massachusettissa USA:ssa.

Vuoden aikana on erilaisia verkossa olevia kilpailuja ja tapahtumia, esimerkiksi Uskalla Yrittää -tapahtuma, jossa harjoitellaan omien tuotteiden/palveluiden myymistä, asiakkaan vakuuttamista ja yrityksen esittelyä. NY-yritykset voivat osallistua Uskalla Yrittää -semifinaaliin, joista parhaat yritykset valitaan valtakunnalliseen finaaliin ja sieltä edelleen EM-kisoihin. https://nuoriyrittajyys.fi/uskalla-yrittaa-tapahtuma/

Nuori yrittäjyys -ohjelma on koettu tehokkaaksi ja monipuoliseksi tavaksi opettaa työelämätaitoja, tiimissä toimimista ja yrittäjyyttä. Erityisen palkitsevaa on nähdä nuoren opiskelijan kehittyminen opiskelijasta nuoreksi yrittäjäksi projektin aikana.

Päivi Makkonen
Koulutuspäällikkö, Careeria

Lisätietoa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnosta ja haussa olevasta koulutuksesta.
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/3855076/tiedot
https://careeria.fi/koulutus/hius-ja-kauneudenhoitoalan-osatutkinto-ehostuspalvelut-15-osp/