Careerian henkilöstön kehittämisen palvelut taipuvat moneen – yhteistyötä tehdään Ahvenanmaalla asti

28.10.2022

Kiviset portaat kohti rakennusta, jonka katolla liehuu Ahvenanmaan lippu.

Careeria tarjoaa organisaatioille ja yksilöille ammatillisen kehittymisen polkuja ja palvelee työelämää löytämällä asiakaslähtöiset ratkaisut. Henkilöstön kehittämispalvelut taipuvat moneen. Careerian opettaja Camilla Lindberg kouluttaa puhtausalaa Ahvenanmaalla asti. Kyselimme hänen kokemuksiaan koulutusyhteistyöstä ja opettamisesta Ahvenanmaalla.

Hymyilevä nainen istuu keltainen villatakki päällä laivassa, taustalla aava meri.

Millaista yhteistyötä Careeria tekee Ahvenanmaalla?

Yhteistyö Ahvenanmaalla alkoi jo parikymmentä vuotta sitten. Ensin järjestettiin työvoimakoulutusta Ahvenanmaan TE-toimiston kanssa. Sitten alkoi puhtausalan oppisopimuskoulutus. Ammatillisen koulutuksen reformi toi muutoksia koulutuksen järjestämiseen. Nykyään Careeria toteuttaa Ahvenanmaalla puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoa yhteistyökumppaninaan Ahvenanmaan oppisopimustoimisto ja Yrkesgymnasium. Camilla Lindberg vastaa teoriakoulutuksesta. Koulutuksen rahoittaa Ahvenanmaan maakunnan hallitus, Ålands Ladskapsregering.
– Ensimmäiset opiskelijat valmistuivat puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon Ahvenmaalla vuosi sitten. Hakijoita vuoden kestävään koulutukseen on paljon. Heille järjestetään valintakokeet ja kielitestit. Koulutus on asiakkaan toiveen mukaisesti oppisopimuskoulutusta. Nyt meneillään oleva koulutus alkoi huhtikuussa 2022 ja opiskelijat valmistuvat keväällä 2023. Olen jäämässä eläkkeelle tämän syksyn aikana, mutta minulla on kalenterissani maaliskuulle asti säännölliset käynnit Ahvenanmaalle teoriakoulutuksen osalta meneillään olevan ryhmän kanssa. Tässä on erinomainen yhteistyö jatkajalle, joka pystyy kouluttamaan alaa ruotsin kielellä, Camilla Lindberg kertoo.

Venesatama Ahvenanmaalla.
Saaren ranta auringonlaskussa.

Minkälaista on käydä opettamassa Ahvenanmaalla asti?

Camilla Lindberg on käynyt opettamassa Ahvenanmaalla parhaimmillaan joka toinen viikko, kun käynnissä on ollut kaksi kurssia. Opetuspaikka oli aiemmin kaupungintalolla. Viereisessä huoneessa työskennellyt Maarianhaminan kaupunginjohtaja tuli aina mielellään vaihtamaan kuulumisia. Nyt puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan teoriaopetusta varten on varattu oma luokka Ahvenanmaan ammattikoululta (entinen Ålands Sjömansskola). Opettaminen Ahvenanmaalla on Camilla Lindbergin näkökulmasta monellakin tavalla erilaista verrattuna Manner-Suomeen.
– Ahvenanmaalla toimitaan pitkälti samalla tavalla kuin Ruotsissa ja myös oppi haetaan läntisestä naapurista. Jos esimerkiksi mennään siivousalan messuille, niin silloin suunnataan Ruotsiin. Mentaliteetti Ahvenanmaalla on rauhallinen. Kaikki sujuu hyvin ja minulla on vapaat kädet opetuksen suunnittelussa. Teoriaopetuksen lisäksi koulutukseen kuuluu paljon myös kiertämistä eri työpaikoilla. Minulle on Ahvenanmaan vuosieni aikana kasvanut laaja verkosto, ja kaupungilla tulee usein vastaan vanhoja tuttuja. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan näkökulmasta koulutus on tuonut paljon hyviä uusia asioita tapoihin toimia. Siivouksen osalta saattoi aiemmin vielä törmätä sellaisiin tapoihin, joita meillä Manner-Suomessa ei enää ole käytössä. Olen teoriaopetuksessa tuonut monta uudenlaista menetelmää arkeen. Saatan edelleen kuulla Ahvenanmaalla entisten opiskelijoideni kommentteja vaikka vettä säästävästä siivouksesta, jonka minä olen heille opettanut, Camilla Lindberg kertoo opetuksensa hedelmistä.

Taustalla satamarakennuksia, etualalla puuvene nojaamassa puuhun.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan koulutus maahanmuuttaneiden suosiossa

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan koulutus on hyvä keino päästä sisälle yhteiskuntaan. Opetusryhmissä Ahvenenmaalla onkin paljon maahanmuuttaneita.
– Maahanmuuttaneet ovat tyytyväisiä, kun saavat tutkinnon ja pääsevät elämässä eteenpäin. Sanon aina, että kun Ahvenanmaalla osaa ruotsia, niin kaikki on mahdollista. Opiskelijat ovat mukavia. On aina motivoivaa mennä opettamaan, kun opiskelijat haluavat oppia. Olen toiminut Ahvenanmaalla jo kymmenisen vuotta ja kouluttanut 1–2 kurssi vuodessa. Käsieni kautta on kulkenut lukuisia oppisopimuksia. On ihanaa, kun entiset opiskelijat tulevat tervehtimään ja muistelevat kuinka minä olen koulutuksessa sanonut jotain, jonka he vieläkin muistavat, Camille Lindberg iloitsee.

Joukko ihmisiä pöydän äärellä tutkimassa erilaisia askarteluvälineitä.

Tervetuloa Careerian henkilöstön kehittämispalvelujen pariin!

Mietitkö yrityksenne koulutusasioita? Kysy meiltä. Careerian henkilöstön kehittämisen palvelut taipuvat moneen.

Lisää tietoa: https://careeria.fi/yrityksille-ja-yhteisoille/