Opintotukea myönnetään päätoimisiin opintoihin, joiksi katsotaan opinnot, joiden laajuus on vähintään 4,5 opintopistettä/opintokuukausi. Jos opintojen laajuutta ei ole mitoitettu opintopisteinä, opetusta tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa. Opintotukena voidaan myöntää opintorahaa sekä opintolainan valtiontakaus. Perustutkintoon valmistavaan koulutukseen osallistuvalla on lisäksi mahdollisuus hakea Kelan koulumatkatukea.
Opintoraha on veronalaista tuloa. Opintotuen määrään vaikuttavat koko kalenterivuoden tulot. Opiskelijalla on henkilökohtainen vuosituloraja, joka perustuu tukikuukausien määrään. Tulojen valvonta tehdään jälkikäteen verotuksen valmistuttua. Opintorahasta ei kuitenkaan makseta veroa, jos opiskelijalla ei ole opintorahan lisäksi muita veronalaisia tuloja. Jos opiskelijalla on muita tuloja, maksetaan veroa myös opintorahasta.
Vuokralla asuva opiskelija voi hakea Kelan yleistä asumistukea. Oikeuteen saada yleistä asumistukea liittyy useita myöntämisehtoja. Yleinen asumistuki on verotonta tuloa.
Jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea, voit saada opintolainan valtiontakauksen. Vaikka et saisi opintorahaa, voit saada lainatauksen seuraavissa tilanteissa:
Opintotukea voi hakea sähköisesti osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Opintotukea voi hakea myös lomakkeella, jonka voi tulostaa osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet tai hakea Kelan toimistoista. Opintotukihakemuksen voi jättää oppilaitokseen tai Kelan toimistoon.
Laki aikuiskoulutusetuuksien lakkauttamisesta tuli voimaan 1.6.2024. Lain mukaan aikuiskoulutustukea ei voi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkaviin opintoihin. Jotta sinulle voitaisiin myöntää aikuiskoulutustukea, sekä opintojen että tukikautesi on pitänyt alkaa ja kaikkien tuen saamisedellytysten täyttyä viimeistään 31.7.2024 mennessä.
Lisätietoja aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta
Työttömyysetuudella tuetaan päätoimisia opintoja, joiksi katsotaan opinnot joiden laajuus on vähintään 4,5 osaamispistettä/opintokuukausi. Henkilö, joka on ennen koulutuksen alkamista täyttänyt 25 vuotta ja ollut työnhakijana TE-toimistossa, voi opiskella työttömyysetuudella, mikäli TE-toimisto on arvioinut opiskelun parantavan opiskelijan ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla.
Opiskelua tukevaa työttömyysetuutta voi saada enintään 24 kuukautta. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäisaika kuluu myös opiskelun aikana.
Opiskelun tukemisesta on neuvoteltava ennen koulutuksen alkua TE-toimistossa, missä työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen maksamisesta päätetään. Samalla opiskelija sopii TE-toimiston kanssa, miten hän ilmoittaa opintojen etenemisestä TE-toimistolle.
Lisätietoja omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella:www.te-palvelut.fi www.kela.fi
Kela ja vakuutusyhtiöt myöntävät ammatillisena kuntoutuksena kuntoutusrahaa henkilölle, jonka on todettu olevan koulutuksen tarpeessa. Asiasta on sovittava kyseisten tahojen kanssa ennen koulutukseen hakeutumista.
Lue lisää kuntousrahasta: www.kela.fi
Työvoimakoulutuksen tukimuodoista saa parhaiten tietoa TE-palveluista ja Kelan toimistoista tai netistä: www.kela.fiwww.kela.fi/kulukorvaus
Careeriassa henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa opintojen rahoituskysymyksissä antavat kuraattorit.