Essi Unkuri ja Sonja Länsivuori aloittivat Miss Suomi -kilpailun ohessa tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon Careeriassa

4.4.2023

Careeria ja Miss Suomi -organisaatio ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2021 alkaen. Miss Suomi -kilpailussa mukana oleville tarjotaan mahdollisuus opiskella Careeriassa tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto. Tutkinto pitää sisällään opintoja muun muassa brändin rakentamiseen, tuotteistamiseen, palvelumuotoiluun ja innovaatioiden luomiseen liittyen.

Koulutuksen Careeriassa ovat suorittaneet esimerkiksi Essi Unkuri, joka voitti Miss Suomi -kilpailun vuonna 2021 sekä samana vuonna toiseksi perintöprinsessaksi kruunattu Sonja Länsivuori. Haastattelimme Essiä ja Sonjaa heidän opinnoistaan.

Joustavuus mahdollisti opiskelun kiireisen arjen keskellä

Essi Unkuri on opiskellut aiemmin tradenomiksi pääaineenaan markkinointi. Nykyisin hän toimii yrittäjänä. Työhön kuuluu esimerkiksi kaupallisia yhteistöitä, brändien kasvona toimimista, tv-ohjelmissa esiintymistä sekä muuta esiintyvän alan työtä.

Sonja Länsivuori on opiskellut aiemmin muotisuunnittelijaksi. Sonja perusti oman yrityksen Careerian opintojen innoittamana ja nykyään hän tekee yrittäjänä muun muassa digimarkkinointia yrityksille sekä mallin töitä ja erilaisia esiintymisiä.

Essi ja Sonja aloittivat tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon opinnot syksyllä 2021, Miss Suomi -kilpailun ollessa loppusuoralla. Molemmat jatkoivat opintojaan kilpailun jälkeen ja saivat tutkinnot valmiiksi syksyllä 2022.

Niin Essi kuin Sonjakin kertovat, että heidän oli helppo aloittaa opinnot, koska tutkintoa suositeltiin Miss Suomi -kilpailussa mukana olleille.

“Minulle tärkeää oli se, että opinnot oli mahdollista suorittaa joustavasti omien aikataulujen mukaan. Tein opintojen kanssa samanaikaisesti paljon töitä, mutta joustavuuden ja etäopiskelumahdollisuuden vuoksi opintojen ja töiden yhdistäminen oli mahdollista”, Essi kertoo.

Sonja on samaa mieltä:

“Oli hienoa, ettei opintojen vuoksi ollut tarve matkustella mihinkään, vaan kaikki onnistui etänä. Opinnot oli helppo sovittaa omiin aikatauluihin ja kouluttajamme Pasi Salervo oli myös todella joustava ja ymmärsi hektisen elämäntilanteemme hyvin”, Sonja kertoo.

Opiskelu syvensi omaa osaamista ja johti jopa uuteen yritystoimintaan

Essi kertoo saaneensa opintojen myötä lisää työkaluja yritystoimintaansa.

“Koulutus toi minulle itsevarmuutta siihen, että tiedän mistä puhun ja mitä teen. Aiemmin yrittäjänä tekemäni työ oli pitkälti itse opeteltua, mutta nyt minulla on taustalla myös tutkinto, jonka myötä tiedän, että teen asioita oikein”, Essi kertoo.

Sonja päätyi perustamaan opintojen myötä oman yrityksen.

“Opintojen aikana olin ensin palkkatöissä, mutta jossakin vaiheessa aloimme kouluttajamme Pasin kanssa puhua yrityksen perustamisesta. Hyödynsin opintoja oman yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen, ja samalla edistin myös opintojani. Ilman tätä koulutusta ja Pasin kannustusta en varmaan olisi tällä hetkellä yrittäjä”, Sonja arvelee.

Molemmat haluavat lähettää kouluttajalleen kiitokset päämäärätietoisuudesta ja hyvästä asenteesta.

“Pasi ei antanut kanssamme periksi, vaikka olimme välillä kiireisiä töiden ja muun elämän vuoksi ja elimme opintojen suhteen joskus hiljaiseloakin. Hän jaksoi kannustaa, että valmistuminen kyllä koittaa”, Essi kertoo.

“Pasilla oli joustava asenne kanssamme ja hän ymmärsi elämäntilanteemme. Hauska esimerkki tästä on Miss Suomi -kilpailun ajalta, kun meillä oli etäluento, jonka aikana me kilpailijat valmistauduimme samalla kuvauksiin. Siellä me samanaikaisesti huutelimme Pasille Teamsiin kommentteja, kun valmistauduimme”, Sonja kertoo nauraen.

Tulevaisuudessa yritystoiminnan kehittämistä opinnoista saaduilla työkaluilla

“Tulevaisuudensuunnitelmani ovat avoinna, mutta aion jatkaa yrittäjänä ja kasvattaa omaa yritystoimintaani. Tuleva vuosi näyttää hyvältä töiden suhteen. Yrittäjänä toimiminen on loputonta kehittämistä, mutta nyt minulla on hyvät työkalut siihen”, Essi kuvailee.

Sonja kertoo haaveilevansa lisäopinnoista muodin saralla.

“Minulla ei ole vielä konkreettisia suunnitelmia missä ja milloin haluaisin opiskella. Tällä hetkellä haluan kuitenkin laajentaa omaa yritystoimintaani ja mennä eteenpäin omalla urapolullani. Varmaan palaan välillä Careerian opintomateriaaleihin ja haen sieltä tukea omaan tekemiseeni”, Sonja arvelee.

Molemmat suosittelevat tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa kaikille aiheesta kiinnostuneille:

“Suosittelisin tätä tutkintoa monille eri aloilla toimiville ihmisille, niin yrittäjille kuin palkkatöissä käyville. Koulutus sopii mielestäni kaikille, jotka haluavat kehittää joko omaa yritystään tai työnantajan liiketoimintaa”, Sonja kannustaa.

“Maailma kehittyy koko ajan, ja tämä koulutus sopii niille, jotka haluavat pysyä kehityksessä mukana. Opinnot sopivat myös erinomaisesti heille, jotka eivät ehdi opiskella täyspäiväisesti, mutta jotka haluavat töiden ohella uusia haasteita ja kehittää itseään”, Essi kuvailee.

Yhteisesti he lähettävät terveisensä kaikille opintoja harkitseville:

“Usko itseesi, sillä kaikki on mahdollista! Kannustamme kaikkia kehittymään ja kasvamaan, sillä kehitys loppuu siihen, kun uskoo olevansa valmis.”

Careerian ja Miss Suomi -organisaation yhteistyöstä hyviä kokemuksia

Essin ja Sonjan opinnoissa kouluttajana toimi Careerian opettaja Pasi Salervo.

“Essiä ja Sonjaa oli ilo ohjata, koska he molemmat olivat valinneet itselleen tärkeän kehitystyön eli oman henkilöbrändin kehittämisen. He olivat motivoituneita suorittamaan opinnot, vaikka elämässä oli samaan aikaan paljon muita kiireitä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että tutkinnon suorittaminen onnistuu opiskelijan elämäntilanteesta riippuen joustavasti omaa opintopolkua ja aikataulua noudattaen”, Pasi kertoo.

“Sonjan kanssa pallottelimme ideoita paljon yhdessä, kun taas Essi työsti asioita enemmän itsekseen, välillä jopa selviytyen autiolla saarella tai työskennellen farmilla television reality-ohjelmiin osallistuessaan. Yhteistä molemmille oli, että he ottivat todella hyvin käyttöön tarjoamiamme tuotekehitystyön työkaluja. Näiden avulla tulevien tuotekehitysprojektien dokumentointi sujuu varmasti sujuvammin, kun kokonaiskuva omasta toimintaympäristöstä on paremmin hallussa. Kahdesta erilaisesta opintopolusta huolimatta olin koko ajan täysin varma, että he tulevat suorittamaan tutkinnon upeasti”, Pasi kertoo entisistä opiskelijoistaan.

“Molemmat heistä ovat todella lahjakkaita ja aktiivisesti itseään kehittäviä ihmisiä, joilla on loistava tulevaisuus edessään. Voin sanoa oppineeni heitä ohjatessani itsekin paljon uutta. Tulen seuraamaan heidän urakehitystään ja innolla odotan, mitä kaikkea he vielä keksivätkään”, Pasi kehuu.

Pasi kertoo, että Essi ja Sonja olivat mukana ensimmäisessä pilottiryhmässä, jolla käynnistettiin Careerian ja Miss Suomi -organisaation yhteistyö vuonna 2021. Myös tällä hetkellä yhdeksän viime vuoden Miss Suomi -finalistia opiskelee tutkintoa Careeriassa. Yhteistyö on sujunut hyvin ja toimintaa on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa.

Miss Suomi -kilpailun takana toimii organisaatio nimeltä Finnartist Oy. Arvostrategi Jaana Villanen on ollut konseptoimassa ja rakentamassa More than Beauty -koulutuskokonaisuutta Finnartist Oy:lle ja hän sai idean yhteistyöstä Careerian kanssa, koska näki tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon erittäin soveltuvana koulutuksena Miss Suomi -kilpailijoille:

“Miss Suomi -finalistien tulee toteuttaa kilpailun osana hyväntekeväisyyskampanja, ja tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto soveltuu projektitaitojen vahvistamiseen täydellisesti.”

“Olen toiminut kouluttajana kyseisessä tutkinnossa Careeriassa useita vuosia ja tunsin koulutuksen rakenteen. Olin vakuuttunut siitä, että koulutus soveltuu Miss Suomi -organisaation tarpeisiin. Pilotointi oli erittäin onnistunut, ja sen jälkeen yhteistyö on jatkunut edelleen ja tulee vahvistumaan tulevina vuosina”, Jaana linjaa.

“Tulevaisuuden varalle on suunniteltu, että jatkossa tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto olisi mahdollista suorittaa jo jopa ennen Miss Suomi -finaalia, sillä kansainvälisestikin misseiltä odotetaan nykyisin kattavaa osaamista eri aloilta”, Pasi paljastaa.

Careerian tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon on jatkuva haku. Opinnot toteutetaan joustavasti monimuoto-opiskeluna, jossa vuorottelevat verkko-opiskelu, valmennuspäivät ja työpaikalla tapahtuva oppiminen. Koulutuksen voi myös suorittaa kokonaan verkossa.

Lue lisää opinnoista: Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto.