Hyvinvointipalveluja päästä varpaisiin – Mia Loijas toteuttaa unelmaansa Hyvinvointikeskus Onnen Ateljeessa

15.5.2024

Vaaleahiuksinen nainen pitää kiinni kampaamotuolista, taustalla kampaamon tilat.

Yrittäjyyden ammattitutkintoon Careeriasta valmistunut Mia Loijas kehitti tutkinnon suorittamisen aikana liiketoimintaansa positiivisin tuloksin. Kehittämisajatuksia ja uusia ideoita tuli koko liiketoiminnan kehittämiseen: konseptointiin, ajanhallintaan, asiakastyöhön ja kannattavuuteen. Vantaalla toimivassa Mian Onnen Ateljee -yrityksessä asiakkaita palvelee viisi pienyrittäjää, jotka tarjoavat hyvinvointipalveluja kokonaisvaltaisesti: kampaamo-, kosmetologi- ja hierontapalvelut sekä jalkojenhoitaja. Mian opinnot jatkuvat nyt Careerian tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon parissa.

Kampaajan ammatissa ovat toteutuneet kaikki urahaaveet

Mia Loijas on toiminut kampaajana jo 35 vuotta, vaikka alkuperäisissä suunnitelmissa oli niin vaate- tai sisustussuunnittelijan ammatti kuin näyttelijäkin.
– Leikkasin jo 8. luokalla luokkatovereideni hiukset. En ollut ajatellut ryhtyväni kampaajaksi, mutta kampaajakoulussa huomasin, että ammatissa toteutuukin nuo kaikki salaiset toiveammattini. Koulun parhaana oppilaana aloitin työt Titti Haapalalla vuonna 1991. Sitten asuin välillä ulkomailla. Mukanani salkku ja sakset kiertelin tekemässä kampauksia Filippiineillä, Brasiliassa, Argentiinassa, Kolumbiassa ja Thaimaassa. Suomeen palattuani tein töitä vuokratuolilla haaveissani kuitenkin koko ajan oma hyvinvointialan yritys, jonka sitten perustinkin, Mia kertoo.
– Olen asiakaspalveluhenkinen ja helposti lähestyttävä. Rakastan ihmisiä ja heidän tarinoitaan. Onnen ateljee -nimi syntyi, koska halusin myös taiteellisuuden näkyvän yrityksessäni. Piirrän, teen keramiikkaa ja käsitöitä. Olen opiskellut myös väriterapiaa ja energiahoitoa. Yritykseeni liittyy kaikki, mikä voi auttaa ihmisiä tulemaan onnellisiksi, Mia jatkaa.

Näkymä kahdesta kampaamopöydästä ja tuolista. Pöydillä maljakossa kukkia ja kynttilät kampaamotarvikkeiden lisäksi. Pöytien edessä peilit.

Haave omasta yrityksestä toteutui

Kun Mia päätti 2019 lähteä perustamaan omaa yritystä, oli hänellä asiakaskunta jo valmiina.
– Löysin Tikkurilasta Vantaalta haaveilemani valmiin sadan neliön kampaamotilan, jota lähdin kehittämään. Vanhat asiakkaani tulivat mukanani. Aloitin toiminnan Yrittäjän päivänä 5.9. ja sain mukaan toimintaan myös kosmetologisiskoni. Yrittäjätaipaleen alku oli kyllä hieman haasteellinen, kun heti puolen vuoden toiminnan jälkeen iski korona. Onneksi minulla oli iso liiketila, jossa koronan aikana työskentelin yksin. Isoon tilaan uskalsivat asiakkaatkin korona-aikana tulla ja sain kiinteät kulut katettua, Mia kuvaa yrittäjyyden alkutaivalta.
– Koronan jälkeen asiat lähtivät etenemään nopeasti ja toiminta laajeni vuokratuolilaisilla. Nyt Onnen Ateljeessa hyvinvointipalveluja kokonaisvaltaisesti tarjoaa viisi pienyrittäjää: kaksi kampaajaa, kosmetologi, hieroja ja jalkojenhoitaja. Meillä menee nyt hyvin. Energia henkilöstön kesken on ihana. Hyväksymme toisemme sellaisina, kuin olemme, Mia hehkuttaa.

Hoitohuone, jossa hoitovuode.

Onnen Ateljeessa on myynnissä myös asiakkaiden tekemiä tuotteita.
– Tarjolla on koruja, kortteja ja villasukkia. Itse olen tehnyt myyntiin saippuoita ja jouluksi keramiikkatonttuja. Tällä rakennetaan yhteisöllisyyttä. Ja tuotemyyntikin on hyvinvointia. Onnen Ateljeessa on kaikkea, mitä voi koskea ja hipelöidä, Mia kuvaa.

Yleiskuva kampaanon myyntinurkkauksesta, jossa kampaamotuotteita, kortteja ja muuta myyntitavaraa.

Careeriasta oppia liiketoiminnan kehittämiseen yhteisvoimin

Mia lähti Careeriaan opiskelemaan yrittäjyyden ammattitutkintoa saadakseen tukea markkinointiin, mainontaan, nettisivujen tekemiseen sekä usean yrittäjän liiketoiminnan kehittämiseen. Hän sai mukaansa myös muita Onnen Ateljeen yrittäjiä.
– Kosmetologisiskoni lähti Careerian opiskelemaan hierojaksi. Näin löysin itsenikin Careerian sivuilta. Careerian kouluttaja Tarja Pursiainen ehdotti minulle yrittäjyyden ammattitutkintoa ja puhui mukaan myös Onnen Ateljeen toisen kampaajan ja hierojan. Opintojen aikana yhteinen mentori auttoi meitä kaikkia yhdessä kokonaisuuden kehittämiseen. Mentorointi oli aivan mahtavaa. Pystyimme koko koulutuksen ajan kuuntelemaan toistemme haaveita. Yhteisen haaveilun tuloksena Onnen Ateljeessa on nyt myös toisen kampaajan kynsistudio. Koulutus oli meille kaikille kolmelle varsinainen kasvustoori. Oli tarkoitus, että me kaikki päädyimme tähän koulutukseen, Mia nauraa.
– Koulutus oli minulle todella hyödyllinen. Kaipasin tukea nimenomaan Onnen Ateljeen esille tuomiseen ja markkinointiin. Sain tehtyä nettisivut ja budjettisuunnitelmat kaiken muun lisäksi. Opintojen aikana oivalsin myös, että tarvitsen rajat, että minulle jää aikaa myös itselleni ja perheelleni. Kehityin ajanhallinnassa. Nykyään varaan asiakkaalle jo käynnin yhteydessä seuraavan ajan, mikä auttaa minua suunnittelemaan paremmin omat vapaapäiväni. Viime syksystä asti olen pystynyt pitämään maanantait vapaina, Mia kiittelee.

Hoitotilassa valkoinen hoitotuoli, jonka vieressä hoitopöytä.

Kiitos Careeria!

Mia antaa kiitosta yrittäjyyden ammattitutkintokoulutukselle ja Careerian tavalle toteuttaa koulutus ja ohjata opiskelijoita.
– Kaikkein parasta oli, että Careeriassa autettiin meitä kaikissa asioissa ja etsittiin jokaiselle se sopivin tapa onnistua. Itse en esimerkiksi ole ollenkaan tietokoneihminen. Minun kohdallani hyväksyttiin sitten se, että kirjoitin tehtävät käsin, otin vastauksistani kuvan ja lähetin sen kouluttajalle sähköpostilla tai liitin Moodleen, Mia kiittelee.
– Myös muihin haasteisiin kolmikkomme sai hienosti tukea kouluttajaltamme Tarjalta ja tarvittaessa erityisopettajalta. Kiitos siitä. Valmistuille yrittäjyyden ammattitutkintoon kaikki kolme Onnen Ateljeen yrittäjää.

Hyvien kokemustensa pohjalta Mia rohkaisee myös muita lähtemään opiskelemaan.
– Yrittäjyyden ammattitutkinto sopii kaikille, jotka haaveilevat yrittäjyydestä. Careerialla on ammattitaitoiset opettajat ja sparraajat, jotka tukevat, hän kannustaa.

Eikä se päättynyt siihen…

Hyvät kokemukset saivat Mian jatkamaan opintoja Careeriassa. Nyt työn alla on tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto.
– Minulla oli jo valmiiksi päässäni idea uudesta Onnen Ateljeen ulottuvuudesta, väriterapiasta. Kouluttajamme Tarja puhui minut tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoon, jossa nyt tuotteistan väriterapiaideani, Mia nauraa.

Näkymä kampaamon odotustilasta, jossa pöydällä kahvikuppeja ja sohva ja pöytä odottamista varten. Ikkunasta näkyy kadulle.

Careerian kouluttajan Tarja Pursiaisen mielestä Mia on hieno esimerkki siitä, kuinka yritystoimintaa määrätietoisesti kehittämällä saadaan tuloksia, vaikka ala olisi kuinka perinteinen.

Menestystä Mialle tuotekehitystyön opintoihin! Kuulemme Miasta vielä.

Lisätietoa:

Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto: https://careeria.fi/koulutus/tuotekehitystyon-erikoisammattitutkinto-yrittajille/

Onnen Ateljee: https://www.onnenateljee.fi/

Kasvustoori: https://www.kasvustoori.fi/kasvustoori-onnen-ateljee/