Katriinan hyppy tuntemattomaan lähihoitajaksi kannatti

1.12.2023

Katriina muutti 16-vuotiaana omilleen Porvooseen ja aloitti lukiossa opiskelun. Muutaman kuukauden lukiossa olon jälkeen hän kuitenkin halusi päästä nopeammin kiinni työelämään ja alkoi etsiä oppisopimusmahdollisuuksia. Katriina kiinnostui lähihoitajaopinnoista ja alkoi etsiä itselleen työpaikkaa, jossa voisi opiskella oppisopimuksella työn ohessa.

Hyppy tuntemattomaan

Katriina lähetti työhakemuksia useisiin työpaikkoihin ja lopulta sai paikan kotihoidosta. Työpaikan saadessaan otti hän yhteyttä Careeriaan sopiakseen oppisopimukseen liittyvistä asioista, ja koko prosessi oli yksinkertainen hoitaa. Koulutus oli monimuotokoulutus, joka tapahtui verkossa opiskellen. Opintoihin kuului myös lähipäiviä, ja työpaikka toimi oppimisympäristönä.

Katriinalla ei ollut ennestään käsitystä, millaista lähihoitajan työ mahtaa olla, mutta häntä kiinnosti ala kovasti. Työnkuva tulikin hänelle täytenä yllätyksenä opintojen alettua, mutta Katriina tiesi sen olevan kutsumusammatti hänelle.  Ennen opintojen aloittamista Katriina on tehnyt erilaisia keikkatöitä, kuten siivousta ja ravintolassa työskentelyä.

Kutsumusammatti

Katriina yllättyi opintojen aikana, kuinka laaja lähihoitajan työnkuva oikeastaan on. ”Työelämään meno oli isoin yllätys, koska en tiennyt mitä lähihoitajat tekevät”, Katriina kertoo tuntemuksistaan opintojen alkuvaiheessa. Hänellä oli kuitenkin vahva tunne siitä, että tämä ammatti oli hänen kutsumuksensa, ja hän kertoo oppineensa paljon uusia asioita tässä parin vuoden koulutuksen aikana. Katriina lisää vielä, ettei olisi voinut oppia näin paljon uutta, jos hän olisi valinnut erilaisen polun.

Työn ja opiskelun yhdistäminen oli helppoa, sillä työtä tehtiin päivittäin työpaikalla, ja samalla opittiin uutta. Katriina mainitsee myös, että teoriatunneilla käsiteltiin usein samoja asioita, joita hän oli jo tehnyt työpaikallalla, mikä helpotti oppimista. Koulutehtäviä oli myös sopivasti, joten ne eivät vieneet liikaa vapaa-aikaa. ”Monimuoto-opiskelu vaatii oman aikataulun laatimista”, Katriina korostaa ja mainitsee myös, että monimuoto-opiskelu vaatii itsekuria.

Haasteita opiskelun alussa tuotti se, että Katriina oli vielä nuori aloittaessaan työelämässä, kun taas ystävät olivat koulussa. ”Kaverit oli koulussa päivisin ja itse oli iltavuoroissa, niin tuntui oudolta, että on aina eri aikataulut kuin muilla”, Katriina sanoo. Mutta nyt Katriina kertoo tottuneensa tähän järjestelyyn, eikä se ole vienyt häneltä vapaa-aikaa.

Tällä hetkellä Katriina työskentelee Attendolla Helsingissä ja on kiitollinen siitä, että on päässyt opintojensa aikana työskentelemään kahdessa eri työpaikassa. Valmistuttuaan Katriina haluaa saada lisää työkokemusta alalta ja aikookin hakea uutta työpaikkaa opintojen päätyttyä. Muista tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä Katriina mainitsee, että mahdollinen jatkokouluttautuminen kiinnostaa sairaanhoitajaksi tai lääkäriksi, koska kiinnostusta alaan löytyy kovasti.

Katriina liikkui erilaisissa ympäristöissä työskennellessään kotihoidossa.

Lähihoitajan työ sopii empaattisille ja hyväsydämisille ihmisille

Katriina haluaa rohkaista kaikkia lähihoitajan ammattia miettiviä ja kannustaa opiskelemaan oppisopimuksella. Hän lisää vielä, että oppisopimuksella opiskeltaessa kerryttää arvokasta työkokemusta jo opintojen ohella. ”Minulla on parin vuoden kokemus työelämästä jo, kun valmistun. Olen oppimassa joka päivä siellä työpaikalla ja tienaan lähes saman palkan kuin valmistunut lähihoitaja”, Katriina toteaa.

Hän kertoo, että lähihoitajan työ sopii empaattisille ja hyväsydämisille ihmisille. ”Tämä ala sopii kaikille, jotka haluavat oikeasti auttaa”, Katriina toteaa. Hän kertoo, että työnkuva on monipuolinen ja työssä saa mahdollisuuden tehdä toisen ihmisen elämästä parempaa.

Ihan lopuksi Katriina haluaakin kiittää kaikkia opettajia Careeriassa, jotka ovat häntä opettaneet. ”On ollut kiva opiskella ja oppia uutta. Hienoa, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden kouluttautua”, Katriina kiittää lopuksi.

Careeria toivottaa Katriinalle onnea ja menestystä työelämään!