Kohti unelmia perinnekorjaamisesta, restauroinnista ja koristemaalaamisesta pintakäsittelyalan perustutkinnolla

9.8.2023

Tummahiuksinen nainen polvillaan maalaamassa metsämaisemaa.

Laura Emilia Lindgren valmistui keväällä 2023 Careeriasta ammattiin. Rakkaus vanhoja taloja kohtaan sekä television Huvila & Huussi -ohjelma johdattivat hänet opiskelemaan alaa Careeriaan, josta löytyi pintakäsittelyalan perustutkinto. Opintojen loppusuora keväällä 2023 Careeriassa huipentui Porvoossa kesällä järjestetyn Jukolan viestin päälavan taideteoksen suunnitteluun ja tekemiseen. Haastattelimme Laura Emiliaa siitä, mikä hänet aikanaan johti pintakäsittelyn ja taiteen maailmaan ja millainen projekti Jukolan viestin päälavan teoksen valmistaminen oli.

Luonto, sadut ja vanhat talot inspiraation lähteinä

Laura Emilia Lindgren on kasvanut ja elänyt lapsuutensa pohjoisessa Ranualla, missä metsä ja luonto sekä sadut ja tarinat olivat tärkeä osa elämää. Laura Emilia ihaili pienenä kotijärven vastarannalla olleita harvinaisia ja epätyypillisiä autiotaloja. Rakkaus ja viehätys vanhoja taloja ja taidetta kohtaan kumpuaakin noista lapsuuden vuosista ja maisemista.

Elämä vei Laura Emilian etelään, missä kiinnostus vanhoja taloja kohtaan heräsi uudelleen muutama vuosi sitten hänen seuratessaan television Huvila & Huussi -ohjelmaa.
– Katsoin Huvila & Huussi -ohjelmaa ja totesin, että tuota minäkin haluan tehdä. Löysinkin sitten tieni Careeriaan suorittamaan pintakäsittelyalan perustutkintoa ja päädyin vielä lopulta suunnittelemaan Jukolan viestin päälavan teoksen, alalle juuri valmistunut ammattilainen kertoo.

”Jukolan viestin päälavan taideteoksen maalaaminen oli melkoinen matka”

Jukolan viestin lavalla kolmiosainen taideteos, jossa metsämaisemaa, Porvoon vanhoja aittoja ja saaristoa.

Kesäkuussa Porvoossa järjestetyn Jukolan viestin päälavan taideteos oli Laura Emilian käsialaa ja hänen tähän asti suurin työnsä. Siinä yhdistyivät Jukola ja Porvoo.
– Kun opettajani Tanja Holmberg kysyi minua projektiin, innostuin heti asiasta. En ole aiemmin tehnyt mitään näin kookasta maalausta, joten uusi haaste innosti ja kiinnosti. Jätin aiheen hautumaan muutamaksi kuukaudeksi, jonka jälkeen aloin piirtää luonnoksia. Toteutus käynnistyi MDF-levyjen leikkaamisella ja pohjamaalauksella, ja jatkui varsinaisella maalaustyöllä, Laura Emilia kertoo.

Teoksen aihe ja käyttötarkoitus asettivat raamit työn suunnittelulle.
– Jukolan viestin puolesta aiheeksi annettiin Porvoon ranta-aitat alaotsikolla “Jukolan viesti Porvoossa”. Viestitapahtuma on järjestetty Aleksis Kiven kunniaksi, ja tausta-aineistoa lukiessa minulla kaikui päässä Aleksis Kiven runot “Terve, metsä, terve vuori” sekä “Makeasti oravainen”, jotka ovat minulle tuttuja lauluja lapsuudesta, sekä tietysti Seitsemän veljeksen tarina. Tästä minulla heräsi mielikuva perinteisestä, kansallisromanttisesta teoksesta, johon on pyydetyn aiheen lisäksi kuvattu suomalaista (ja tässä tapauksessa tietysti porvoolaista) luontoa. Myös teoksen käyttötarkoitus asetti omat edelletyksensä: kyseessä oli taustalavaste, eli teoksen tarkoitus oli olla ensisijaisesti miellyttävä tausta lavalla tapahtuvalle toiminnalle. Pyrin löytämään kombinaation maalauksesta, jota on miellyttävä ja kiinnostava katsoa ihan teoksenakin, mutta joka on kuitenkin riittävän rauhallinen, ettei se vie liiaksi huomiota itse lavan tapahtumista, Laura Emilia kuvaa teoksen suunnitteluprosessia.

Työn maalaamista Laura Emilia kuvaa melkoiseksi matkaksi.
– Aluksi pyörittelin ajatuksissani kuvia, joissa olisi kollaasimaisesti yhdistetty useita eri näkymiä Porvoon seudulta, mutta alkaessani luonnostella, aiheet tiivistyivät ja karsiintuivat kolmeen erilaiseen näkymään, jotka mielestäni kuuluvat oleellisesti Porvoon “sieluun”: metsä, vanha kaupunki (aitat), meri. Ensimmäiset luonnokset olivat hyvin perinteisiä ja kansallisromanttisia. Lähdin yksinkertaistamaan ilmaisua niistä sitten hieman modernimpaan suuntaan, Laura Emilia kertoo.
– Kävin kuukausien kuluessa läpi monenlaisia, haastaviakin tunteita ja hetkiä. Etenkin aloittaessani teoksen maalaamista monenlaiset epävarmuuden tunteet olivat pinnalla. Lisäksi oikeanlaisen toteutustavan ja tekniikan hakeminen otti aikaa ja kesti oikeastaan koko prosessin ajan. Noin kookkaassa teoksessa elementit saa maalata suurina graafisina pintoina, mikä oli tällaiselle pikkutarkan tekijälle uuden oppimisen paikka. Voisi sanoa, että räpiköin paljon, mutta koen myös, että kliseinen sanonta kantapään kautta oppimisesta pitää paikkansa. Nyt olen paljon viisaampi kookkaiden teoksien maalaamisessa, ja vaikka oppimista on varmasti edelleen paljon, uskon että seuraavan kookkaan teoksen toteuttaminen on jo paljon sujuvampaa, Laura Emilia jatkaa.

Kokonaisuutena Jukolan viestin päälavan teos oli antoisa ja mielenkiintoinen projekti sekä Laura Emilialle että hänen opettajalleen.
– Nautin joka hetkestä eikä missään vaiheessa tuntunut, että en jaksa. Joka päivä tulin hyvillä mielillä kouluun jatkamaan teostani ja usein iltaisin ja viikonloppuisin oikein odotin seuraavaa aamua, jotta pääsen taas maalaamaan. Olen syvästi kiitollinen Careerialle ja Jukolan viestille tästä upeasta mahdollisuudesta toteuttaa tällainen teos. Olen todella otettu, että minut pyydettiin tähän tehtävään, ja haluan kiittää tuesta ja luottamuksesta Jukolan viestiä, Careeriaa ja erityisesti opettajaani Tanja Holmbergia, joka oli merkittävä tuki minulle koko projektin ajan, Laura Emilia kiittelee.
– Jukolan lavasteiden maalaus on ollut hieno ja haastava projekti, josta olemme olleet Laura Emilian kanssa molemmat innoissamme. Laura Emilia on ollut työssään hyvin itsenäinen ja hoitanut sitä ammattimaisella otteella. Hänen ohjaamisensa on painottunut omalta osaltani pitkälti henkisen tuen jakamiseen ja toki käytännön järjestelyihin työn onnistumiseksi. Opettajana olen saanut nauttia opiskelijani taitavasta ja omistautuneesta otteesta työhönsä, Laura Emilian opettaja Tanja Holmberg kehuu opiskelijaansa.

”Aito onni ja merkityksellisyys löytyy, kun seuraa omaa sydäntään”

Nyt valmiin ammattilaisen suunnitelmissa on alan töiden etsiminen.
– Erityisesti perinnekorjaaminen, restaurointi ja koristemaalaaminen kiinnostavat minua. Myös taiteen tekemistä tulen jatkamaan. Haluan tulevaisuudessa työskennellä vanhojen talojen ja taiteen parissa, joko rinnakkain tai niitä tavalla tai toisella yhdistäen. Myös restaurointimestarin opinnot kiinnostavat, ja luultavasti jossain vaiheessa jatkankin kouluttautumista, Laura Emilia kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Careeriasta Laura Emilia kertoo saaneensa sekä ammattitaitoa että uskoa itseensä.
– On ollut ihanaa, kun opettajani Tanja jakaa samanlaisen intohimon tätä alaa kohtaan. Hänellä on valtavasti tietotaitoa. Haluankin kiittää häntä siitä hienosta ilmapiiristä, jonka hän on opiskelun aikana luonut. Olen saanut Careeriasta sekä ammattitaitoa että uskoa itseeni. Palaan jo syksyllä Careeriaan jatkamaan opintoja osatutkinnolla. Aito onni ja merkityksellisyys löytyy, kun seuraa omaa sydäntään, Laura Emilia kiittelee ja rohkaisee myös muita seuraamaan unelmiaan.

Kiitos Laura Emilia tarinan jakamisesta ja onnea ja menestystä myös jatkoon!