Koulunkäynninohjaajaksi työvaltaisesta koulutuksesta – Työpaikka löytyi heti valmistumisen jälkeen

25.4.2022

Nainen pitää kädessään iPadia ympärillään joukko oppilaita.

Minna Pellinen, 32, opiskeli Careeriassa koulunkäynninohjaaksi. Valmistumisen jälkeen hän sai työpaikan Taivallahden peruskoulusta, jossa oli ollut työssäoppimassa opintojen ajan.

Ennen kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon suorittamista Minnalla oli taskussaan jo kaksi tutkintoa: restonomi (AMK) ja ravintolakokin ammattitutkinto. Oma ala löytyi viimeisimmän koulutuksen myötä. Nyt Minna viihtyy työssään koulunkäynninohjaajana.

– Hakeuduin opiskelemaan kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa Careeriaan, koska ala kiinnosti ja koulunkäynninohjaajan työ sopii hyvin tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Minulla on diabeetikkotytär, jonka omaishoitajana toimin. Helpottaa kovasti, kun meillä on samat loma-ajat, työ on päivätyötä ja viikonloput vapaita. Koen myös, että voin hyödyntää diabetesosaamista työssäni, Minna kertoo.

Minna on työskennellyt valmistumisen jälkeen lukuvuoden ajan ryhmäavustajana 1A-luokalla Taivallahden peruskoulussa. Luokalla on kaksikymmentä oppilasta, joista tuen tarvitsijoita on pari. Koulupäivän jälkeen Minnan työt jatkuvat iltapäiväkerho Demossa.

– Olen tykännyt olla töissä koulumaailmassa. Taiviksessa on mukava työyhteisö ja työpäiväni ovat vaihtelevia. Iltapäiväkerho tuo koulutyölle mukavaa vastapainoa. Se on vapaampaa ja tulee oltua ulkonakin. Työpäiväni alkavat kahdeksalta tai puoli yhdeksältä. Koulun puolella päivä päättyy yhdeltä tai kahdelta ja loppupäivä kuluu iltapäiväkerhossa. Näin tunnit tulevat täyteen.

Käytännönläheisestä koulutuksesta hyvät eväät työhön

Koulunkäynninohjaajan koulutus toteutetaan Careeriassa työvaltaisena. Se tarkoittaa sitä, että opiskelija työskentelee opettajan työparina yhteistyökoulussa neljänä päivänä viikossa. Iltapäiväkerhossa työskentelyä sisältyy myös opintoihin. Yhtenä päivänä viikossa on teoriaopintoja Careeriassa, joissa käsitellään monipuolisesti eri aiheita.

– Koulutuksessa sai hyvän käsityksen siitä, millaista itse työ on, mitä siinä pitää ottaa huomioon ja minkälaisia erilaisia oppilaita on. Työskentelin opintojen ajan koulunkäynninohjaajana luokassa. Se oli valtavan opettavaista. Kun luokassa on monenlaista erilaista tuen tarvitsijaa, oppii auttamaan ja tukemaan heitä.

Mukavat opiskelukaverit ja hyvä ryhmähenki tukevat oppimista. Taivallahdessa oli Minnan kanssa samaan aikaan työssäoppimassa kymmenisen opiskelijaa Careeriasta.

– Saatoimme koulupäivän aikana välitunneilla ja tauoilla vaihtaa kuulumisia siitä, miten itse kullakin sujuu. Myös teoriapäivissä jaoimme kokemuksia ja opittiin toisiltamme.

Minnan mielestä koulunkäynninohjaajan koulutus sopii henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten kanssa työskentelystä ja haluavat vaihtelevan työn. Koulunkäynninohjaajalta edellytetään hyvää empatiakykyä, oma-aloitteisuutta, vuorovaikutustaitoja sekä rohkeutta olla luokan edessä. Jonkin verran auktoriteettia tarvitaan myös esimerkiksi hiljaisuuden ylläpitämiseksi luokassa. Vaikka ala on naisvaltainen, sopii työ hyvin myös miehille, sillä koulumaailmassa tarvitaan erilaisia turvallisen aikuisen roolimalleja.

– Voin suositella Careerian koulutusta lämpimästi. Careeriassa on hyvät kouluttajat ja käytännönläheiset opinnot antoivat hyvät eväät työhön.