Lapsuuden haaveammattiin liiketoiminnan ammattitutkinnolla

28.8.2023

Mustavalkoinen kasvokuva silmälasipäisestä naisesta, jonka hiukset on poninhännällä.

Tuuli Vuorio lähti aikanaan peruskoulun jälkeen opiskelemaan merkonomiksi. Työelämä vei kuitenkin hänet mennessään ja opinnot jäivät. Kun vuosia kului, tuli eteen tarve saada osaaminen näkyväksi ja pätevyys ammattitaidosta. Vaihtoehdoksi tarjoutui sihteerin ammattitutkinto, joka nykyään tunnetaan liiketoiminnan ammattitutkintona. Nyt tutkinnon suoritettuaan Tuuli työskentelee lapsuuden haaveammatissaan sihteerinä ja suosittelee liiketoiminnan ammattitutkintoa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita asiakaspalvelutehtävistä tai uudesta urasta.

”Sain näyttää mitä osaan”

Tuuli Vuorio hakeutui Careeriaan saadakseen pätevyyden ja voidakseen näyttää työelämässä jo hankitun osaamisensa. Hän osallistui aikanaan hankkeena toteutettuun nuorten aikuisten osaamisohjelmaan, jossa tarjottiin peruskoulun varassa oleville mahdollisuus hakeutua tutkintoon johtavaan ammatilliseen koulutukseen.
– Kävin peruskoulun ja aloitin sen perään merkonomiopinnot, mutta työelämä veikin minut mennessään. Aikaa vierähti ja perustin perheen. Sitten tulikin eteen tilanne, että pitäisi hankkia pätevyys. Lähdin vuonna 2014 Careerian edeltäjään suorittamaan silloista sihteerin ammattitutkintoa, nykyään tutkinto on liiketoiminnan ammattitutkinto, Tuuli kertoo taustastaan.
– Aluksi olin hämmentynyt ja yllättynyt, kun opiskelu ei ollutkaan asioiden pänttäämistä, vaan minulla oli mahdollisuus näyttää mitä osaan. Mietin, voiko tutkintoa tosiaan suorittaa näinkin. Haastoin itseäni, että sain esiin osaamiseni ja pystyin näyttämään ammattitaitoni. Se oli palkitsevaa. Lisäksi sain lähiopetusjaksolta myös uusia ystäviä, Tuuli summaa opiskeluaan.

Lapsuuden haaveesta tuli totta

Sihteerin ammatti on ollut Tuulin haave pienestä pitäen.
– Kun olin pieni, radiossa esitettiin Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmaa. Se on Yleisradion tuottama suomalainen versio Edward Taylorin ja John Grahamin kirjoittamasta englantilaisesta kuunnelmasarjasta The Men from the Ministry. Lempihahmoni kuunnelmassa oli ministeriön sihteeri Mildred Murfin. Haaveeni sihteerin töistä lähti tästä iltasatuna toimineesta kuunnelmasta, Tuuli kertoo lapsuuden unelmistaan.

Tuuli pääsi jonkin ajan kuluttua ammatilliseen tutkintoon valmistuttuaan töihin Doctagoniin, jonka hänen nykyinen työnantajansa, terveyspalveluja tarjoava Pihlajalinna sittemmin osti.
– Aloitin työt tammikuussa 2016. Työskentelin aluksi ihan perusrivikeikkalaisena yrityksessä. Sitten tuli eteen tilanne, että oli tarvetta sihteerille. Minulla olikin nyt tuo tarvittava tutkinto tehtävään. Minut vakinaistettiin joulukuussa 2016 sihteeriksi Pihlajalinnaan. Kutsun itseäni ylpeydellä sihteeriksi. Otan vastuuta, kehitän ja jalkautan, Tuuli kuvaa polkuaan Pihlajalinnassa.

Osa tutkintoon johtavista opinnoista oli työelämässä oppimista. Tuuli suoritti jaksot sekä Sexpo-Säätiössä että Mehiläisessä.
– Olen ikuisesti kiitollinen Careerialle, että minua haastettiin hakeutumaan työelämässä oppimiseen sellaisiin paikkoihin, joihin itse halusin. Koko maailma oli minulle auki ja lähdin kolkuttelemaan ovia toiseen haaveeseeni, kohti teini-iässä herännyttä paloa seksuaalikasvatuksen ja ihmissuhteiden parissa työskentelyyn. Tämä polku johti työelämässä oppimisen jaksolle Sexpoon. Tuo jakso antoi minulle todella paljon, Tuuli kiittelee.

Tutkinto auttoi uralle ja uralla eteenpäin

Tällä hetkellä Tuuli työskentelee Pihlajalinnan Munkkivuoren päivystystoimipisteessä sihteerinä ja vastuupalveluneuvojana.
– Tunnen olevani nyt juuri siellä, missä minun pitääkin. Sain tänä vuonna varsinaisen sihteerin tehtäväni oheen nimityksen vastuupalveluneuvojaksi. Edustan tässä roolissa työkavereitani esihenkilöille ja vien vastaavasti esihenkilöiden sanaa edelleen työntekijöille. Toimin ajoittain myös työpaikkaohjaajana. Suosittelen lämpimästi muillekin työpaikkaohjaajana toimimista. Siinä huomaa haastavansa myös itseään miksi toimii kuten toimii. Lisäksi se opettaa malttia ja antaa onnistumisen kokemuksia, kun ohjattava itse oivaltaa ja ratkaisee asian, Tuuli kuvaa.
– Suorittamani liiketoiminnan ammattitutkinto antaa hyvät perusvalmiudet tehdä erilaisia asiakaspalvelutöitä. Voin suositella sitä kaikille, jotka haluavat työskennellä asiakaspalvelutehtävissä. Ja jos on vielä epävarma omasta urapolustaan, tämä on hyvä ensimmäinen askel eteenpäin. Tällainen opiskelu sopii minunkaltaisilleni henkilöille, joille kirjoista pänttääminen ei ole se juttu, vaan opitaan tekemällä ja sitten näytetään osaaminen, Tuuli summaa.