Matkailuopinnoilla uusi ura Kilpisjärveltä

6.6.2022

Ihminen seisoo suksilla tunturimaisemassa ja tuulettaa.

Reetta Niemi vaihtoi vaatetusalan matkailuun ja työllistyi Careerian matkailupalvelujen ammattitutkinnon suoritettuaan ensin Kilpisjärven Retkeilykeskukseen. Nyt juhannukselta on alkamassa uusi ura Kilpisjärvelle avattavassa Cahkal-hotellissa. Haastattelimme Helsingistä Kilpisjärvelle kotiutunutta maailmanmatkaaja Reetta Niemeä hänen opinnoistaan Careeriassa, työharjoittelujaksoistaan pohjoisessa, elämästä Kilpisjärvellä ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Nainen aurinkolasit päässä, taustalla luminen tunturimaisema.

Opettajan näkökulman matkailualan opintoihin antoi Careerian opettaja Salla Toivanen, ja Kilpisjärven Retkeilykeskuksen Suvi Mansikkasalo arvioi alan tarjoamia mahdollisuuksia ja tulevaisuudennäkymiä sekä oppilaitosyhteistyötä.

Vaatteet vaihtuivat matkailuun

Etelä-Karjalasta kotoisin oleva Reetta Niemi on alun perin koulutukseltaan vaatetusalan artesaani ja artenomi. Hän suoritti samanaikaisesti sekä ylioppilastutkinnon että artesaanin tutkinnon ja jatkoi edelleen ammattikorkeakoulussa artenomiksi. Työvuodet Lindexillä ja Nansolla jäivät taakse, kun Reetta päätti suunnata uudelle uralle matkailun pariin.
– Minusta tuntui, että vaatetusala oli antanut minulle jo sen, minkä halusin. Matkustaminen on aina ollut intohimoni. Uudet kulttuurit kiinnostavat ja minulla on aina kamera matkassa. Matkailuala tuntui siksi hyvältä valinnalta. Matkailu on asiakaspalvelutyötä ja siihen minulla oli jo vahva tausta vaatetusalalta. Olen myös toiminut myymälävisualistina, mistä on etua myös hotelli- ja ravintolapuolella, Reetta kertoo alanvaihdoksensa taustoja.
– Tutkailin muutaman vuoden eri vaihtoehtoja matkailualalta. Olin yhteydessä matkailualan opettajaan Careeriassa ja annoin asian hautua mielessäni, kunnes oli oikea hetki tehdä ratkaiseva siirtoliike. Päätöksen synnyttyä opintoihin oli helppo ryhtyä, kun pystyin aloittamaan silloin, kun halusin eikä aloittaminen ollut sidottu mihinkään tiettyyn ajankohtaan. Siksi valitsin Careerian, Reetta jatkaa.
– Matkailualan ympärivuotisuus on yksi tärkeä syy, miksi meillä suositaan vahvasti jatkuvaa hakua ja monimuoto-opiskelua Vantaalla. Opinnot on näin mahdollista rakentaa todella yksilöllisiksi ja joustaviksi. Reetan pitkä tausta asiakaspalvelutyössä oli loistava pohja matkailupalvelujen ammattitutkinnolle, Careerian opettaja Salla Toivanen kertoo.

Opinnot veivät pohjoiseen

Reetta suoritti Careeriassa matkailupalvelujen ammattitutkinnon vajaassa vuodessa. Opintoihin kuuluvat työelämässä oppimisen jaksot hän suoritti kaikki pohjoisessa.
– Koen hyvänä, että työelämän jaksot olivat muualla kuin omalla paikkakunnallani. Se antoi vapautta opiskeluun. Olin ensin kahden kuukauden jakson pienessä perheyrityksessä Pyhätunturin Pyhäjärvellä Lucky Ranchilla. Tilalla on hevosia ja kotiporoja ja ohjelmistossa retkiä, mm. lumikenkäilyä ja lumisurffausta. Seuraava jaksoni oli viisi viikkoa Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa, missä työskentelin vastaanotossa ja hoidin laajaa lahjatavaramyymälää. Lisäksi olin kolme kuukautta Hotelli Harrinivan myynti- ja markkinointitiimissä Muoniossa, Reetta listaa työelämässä oppimisen paikkojaan.
– Opintoihin kuuluvat työssäoppimisjaksot on mahdollista suorittaa hyvinkin erityyppisissä paikoissa, kuten Reetta teki, ja näin saada laaja katsaus matkailualaan. Vaihtoehtoisesti voi myös suorittaa vaikka kaikki tutkinnonosat yhdessä paikassa ja näin saada vahvan kokemuksen esimerkiksi hotellin kaikista osastoista ennen valmistumista, Salla Toivanen kuvaa työelämässä oppimisen jaksojen periaatteita.

Ihminen seisoo lumisessa tunturimaisemassa kädet ylhäällä auringon laskiessa tunturien taakse.

Reetta oli työelämässä oppimisen jaksojen ajan opintovapaalla työstään vaatetusalalla. Hän palasi valmistuttuaan vielä alkuvuodesta vanhaan työhönsä ja etsi samalla paikkaa uudelta alaltaan pohjoisen matkailun parista.
– Sain työpaikan Kilpisjärvelle juhannuksena avattavasta uudesta Cahkal-hotellista. Halusin jo kevättalveksi Kilpisjärvelle ja pääsinkin sesonkitöihin Kilpisjärven Retkeilykeskukseen, jossa työskentelin kevätsesongin loppuun asti. Kilpisjärven Retkeilykeskukseen oli helppo palata, koska viihdyin hyvin siellä jo opiskelujeni työelämäjaksolla ja omistajat olivat mukavia, Reetta kuvaa tietään töihin Kilpisjärvelle.
– Juhannukselta alkava työ Cahkal-hotellissa on sesonkityötä. Työskentelen siellä nyt kesä- ja syyskauden ja katsotaan sitten jatkoa. Nyt haluan nähdä, mitä Kilpisjärvellä on tarjottavana minulle pitemmällä tähtäimellä. Tämä on pieni kylä, jossa on vähän vakituisia asukkaita. Haluan nähdä koko vuoden kierron täällä. Olen nykyään enontekiöläinen ja käyn etelässä ja Helsingissä vain lomalla, Reetta nauraa.
– Suomen sisällä Kilpisjärvi on todella eksoottinen paikka. Myös Aasia on minulle maailmanmatkaajana rakas. Eihän sitä tiedä, vaikka vielä jonain päivänä päädyn Kilpisjärveltä Aasiaan, Reetta jatkaa.

Opinnoissa eteenpäin omalla aikataululla

Reetan opiskelu Careeriassa ajoittui korona-aikaan. Hän suoritti tutkintonsa kokonaan etänä.
– Kun edellisistä opinnoista oli vierähtänyt jo lähes 20 vuotta, piti ensin opetella opiskelemaan uudelleen. Tutkimalla ja hankkimalla tietoa pääsi kyllä sitten helposti taas sisään siihen, kuinka opiskellaan. Careeriassa opinnot olivat paljon itsestä kiinni, kuinka ne rytmitti ja aikataulutti. Suurin osa oli itsenäistä opiskelua netissä. Välillä oli haastavaa, kun oli päivät töissä ja samaan aikaan oli suoritettavana kursseja. Se vaati aikatauluttamista ja ajanhallintaa. Minusta oli kuitenkin hyvä, että pystyin itse määrittämään aikataulun, kuinka opinnoissani etenen, Reetta kiittelee.
– Monimuoto-opiskelu toimii ehdottomasti parhaiten itseohjautuville opiskelijoille, jotka pystyvät aikatauluttamaan ja suunnittelemaan omaa tekemistään. Yhteydenpito, opintojen ohjaus sekä arviointikeskustelut tapahtuivat kätevästi puhelimitse ja Teamsin välityksellä etänä, joten työssäoppimisten suorittaminen onnistui ongelmitta pohjoisessa, Salla täydentää.

Matkailuala sopii niille, jotka ovat avoimia uusille kokemuksille

Reetta suosittelee matkailualaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita matkailualasta ylipäätään ja jotka ovat avoimia uusille kokemuksille.
– Tutkinto oli helppo opiskella, kun oli motivaatiota. Sisällöt olivat kiinnostavia eikä mikään ollut liian haastavaa. Kiitos myös ohjaajalleni Salla Toivaselle, joka oli aina tarvittaessa saatavilla ja vastasi yhteydenottoihin nopeasti. Sain aina avun lyhyessä ajassa, Reetta kiittää lopuksi.

Nainen kävelee lumista polkua alaspäin tuntureilla.

Kilpisjärven retkeilykeskuksella hyvät kokemukset opiskelijayhteistyöstä Careerian kanssa

Suvi Mansikkasalo Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta koki yhteistyön Reetta Niemen kanssa positiivisena.
– Reetan harjoittelu oli meille pelkästään positiivinen asia. Tässä auttoi pitkälti varmasti myös Reetan oma-aloitteisuus, huolellisuus sekä hänen sitoutuminensa harjoittelujakson onnistumiseen. Kommunikointi Reetan ohjaajan kanssa Careeriassa oli myös erittäin helppoa ja luontevaa, Suvi Mansikkasalo kittelee.

Opiskelijayhteistyö on Kilpisjärven Retkeilykeskukselle sesonkiluonteista.
– Kilpisjärven Retkeilykeskus on sesonkiluonteinen yritys, mikä luo omat haasteensa opiskelijayhteistyölle. Meille sopivat ajankohdat ovat kovimman sesongin ulkopuolella, jolloin pystymme tarjoamaan opiskelijalle hänen tarvitsemansa tuen ja mahdollistamaan onnistuneen harjoittelujakson. Erittäin mielellämme jatkamme opiskelijayhteistyötä, mikäli opiskelijan harjoittelun sisältö ja harjoitusjakson ajankohta ovat sopivia sekä meille että opiskelijalle. Parhaita ajankohtia meille ovat kevät sekä loppukesä/-syksy, Suvi Mansikkasalo kertoo.
– Jokainen, oli hän sitten vasta opiskelija tai jo alan rautainen ammattilainen, tuo aina jotain uutta yritykselle. Hänellä voi olla uusia ideoita, tapoja toimia tai hän voi uusin silmin huomata kehityskohteita. Reetan kohdalla arvostimme suuresti hänen kokemustaan myymälän hoidosta ja houkuttelevasta esillepanosta, ja saimme näin hänen työpanoksestaan suuresti sellaista hyötyä, mikä näkyy shopissamme tänäkin päivänä, Suvi Mansikkasalo hehkuttaa.

Yhteistyö ja kommunikointi Careerian kanssa on koettu Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa sujuvaksi ja helpoksi.
– Kaiken kaikkiaan yhteistyö Careerian kanssa on sujunut helposti ja mutkattomasti, enkä kokenut missään vaiheessa harjoittelujaksosta, että minulle tai yrityksellemme olisi koitunut ylimääräistä työtä. Päin vastoin, saimme Reetasta pätevän lisän tiimiimme ja harjoittelun jälkeen palkallisen työntekijän, Suvi Mansikkasalo kehuu.

Revontulia tunturin yläpuolella.

Matkailualan monimuotoisuus on sekä haaste että mahdollisuus alan tulevaisuudelle

Matkailuala koki kovia pandemian aikana, mutta on toimiala, joka toipuu nopeasti.
– Matkailu tuskin tulee vähenemään. Ala kattaa lähes jokaisen kolkan maailmassa ja näin ollen mahdollistaa työskentelyn lähes missä päin maailmaa tahansa. Uskon, että matkailualan työllisyystilanne on jatkossa hyvä, ja että alan osaajat ovat kysyttyjä ympäri maailman. Ala muuttuu jatkuvasti ja uusia innovaatioita/alustoja/ohjelmistoja tulee tasaisesti. On siis hyvä kehittää itseään sekä kouluttautua lisää myös valmistumisen jälkeen, Suvi Mansikkasalo maalaa alan työllisyysnäkymistä.
– Jatkuva trendi myös matkailussa on vastuullisuus ja kestävyys eli ne on hyvä huomioida jatkossakin osana koulutusta. Matkailualan monimuotoisuus on toisaalta sekä haaste että mahdollisuus koulutuksessa. Pelkästään Suomessa on jo niin paljon erilaisia yrityksiä/sidosryhmiä/järjestelmiä/alustoja jne., että on hyvä raapaista pintaa syvemmältä, Suvi Mansikkasalo summaa lopuksi.

Kilpisjärven maisemia

Lisää tietoa:

Reetta instagramissa: @world.with.reetta.niemi
Kilpisjärven Retkeilykeskus: https://www.kilpisjarvenretkeilykeskus.fi/https://www.kilpisjarvenretkeilykeskus.fi/
Cahkal-hotelli: https://cahkalhotel.fi/https://cahkalhotel.fi/
Matkailupalvelujen ammattitutkinto