Olympiavalmentajasta rakennusalan ammattilaiseksi

12.4.2022

“Tämä on ollut elämysmatka”

Purjehduksen nuorten olympiavalmentaja Jan Gahmberg suuntasi 40-vuotiaana kohti uutta uraa kouluttautumalla rakennusalan ammattilaiseksi.

Jan Gahmberg vietti 12 vuotta elämästään purjehduksen parissa kunnes elämäntilanne pakotti miettimään uravalintaa uudelleen. Nyt Jan opiskelee Careeriassa rakennusalan perustutkintoa.

“ Työskentelin nuorten maajoukkueen valmentajana, mutta työ vaati paljon matkustelua. Perheen myötä tämä ei ollut enää mahdollista ja jouduin miettimään uutta suuntaa uralleni. Opiskelemaan lähteminen 40-vuotiaana on ollut minulle eräänlainen elämysmatka. Olen ollut aina tavoitteellinen tekemisessäni ja työssäni. Nyt voin ottaa hieman rennommin ja nauttia elämästä. Tulevaisuus on täysin avoin”, taustoittaa Gahmberg.

Mutta miksi rakennusala, joka äkkiseltään tuntuu hyvin kaukaiselta vaihtoehdolta purjehdukselle?

Teoriaa ja tekemällä oppimista

”Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä ja rakentelusta, joten rakennusala oli helppo valinta. Minulla on taustaa purjeneulonnan puolelta ja purjehduksessa, kuten autourheilussakin, joutuu työvälinettä tuunaamaan ja huoltamaan. Käsillä tekeminen on aina ollut läsnä elämässäni”, kuvaa Jan Gahmberg.

Careeriassa Jan pääsi aloittamaan opiskelut nopeasti ja haastattelussa koulutusohjelman opettaja vakuutti osaamisellaan.

“Careeriassa yhdistyy hyvin teoria ja työharjoittelu. Täällä pääsee teoriaosuuksilla harjoittelemaan koulun tiloissa ennen varsinaista työharjoittelua. On mahdollista valita perinteisempi tapa opiskelulle kuten tämä minun valitsemani tai oppisopimusmalli, jossa opinnot tapahtuvat enemmän työssä oppimalla. Itse valitsin tämän perinteisemmän mallin sillä tässä on hyvä tasapaino ” kuvaa Jan.

Parrakas mies saha kädessä ja suojavarusteet päällä.
Opiskelemaan lähteminen 40-vuotiaana on ollut Jan Gahmbergille eräänlainen elämysmatka.

Valmentajasta opiskelijaksi

Uuden opiskelu 40-vuotiaana on varmasti erilaista kuin 20-vuotiaana. Eletty elämä ja aikaisempi työkokemus on muovannut persoonaa ja tapaa asennoitua niin opiskeluun kuin elämäänkin — hyvässä ja pahassa. Gahmberg on tehnyt pitkän uran valmentajana ja valmentajan mentaliteetti on iskostunut hyvin syvälle persoonaan.

“Valmennuksessa tähdätään jatkuvaan kehittymiseen ja jokaiselle päivälle on selkeät tavoitteet. Valmentaessa yrittää imeä itseensä kaiken mahdollisen informaation ja tämä sama tulee mukaan myös opiskeluun. Yritän päästä pois siitä, että tekemisen on jatkuvasti oltava niin tavoitteellista”, hymähtää Gahmberg.

“Nautin siitä, että asiat tehdään oikein ja laadukkaasti”

Olympiatason valmentajaksi ei varmasti voi tulla jos tekemisen taso ei ole korkealla. Sama suhtautuminen näkyy kaikessa Gahmbergin tekemisessä.

”Nautin siitä, että asiat tehdään oikein ja laadukkaasti. Saan kiksini siitä, että asiat tehdään viimeisen päälle hyvin”, kuvaa Gahmberg, jolla tuntuu olevan hyvin sisäsyntyisesti asenne, joka varmasti kantaa rakennusalalla pitkälle.

Mutta mistä Gahmberg haaveilee?

”Haluan rakentaa, kehittää ja miettiä — tehdä asioita intohimolla ja rakkaudella, hyvällä mielellä.”