Projekti, jonka saa tehdä alusta loppuun – Rosa ja Eveliina rakentavat rantasaunan

22.12.2021

Kaksi naista rakennuspiirustusten äärellä.

Careerian Askolan toimipisteessä rakentuu kovaa vauhtia sauna, joka valmistuttuaan löytää paikkansa Kotkasta. Saunaa rakentavat kolmannen vuoden rakennusalan perustutkinnon opiskelijat Eveliina Willberg ja Rosa Niskasaari. He viihtyvät hyvin rakennusalalla ja tulevaisuuden suunnitelmatkin ovat jo selvät. Kysyimme Eveliinalta ja Rosalta millaista rakennusalalla opiskelu on. Lisäksi heidän opettajansa Harri Myllynen kertoi opiskelijoiden tekemistä asiakastöistä, joista tyytyväisen asiakkaan, Väinö Nurmen pian valmistuva rantasauna on yksi.

Kaksi opiskelijaa rakennustöissä kehikon äärellä.
Kaksi rakennusalan opiskelijaa rakentamassa kehikkoa sisätiloissa.
Eveliina ja Rosa rantasaunan rakennustöiden äärellä Careerian Askolan toimipisteessä.

Careerian opiskelijoilta tilattiin rantasauna Kotkaan avaimet käteen -periaatteella

Careerian talonrakennusalan opiskelijat tekevät asiakastöinä erilaisia isompia ja pienempiä rakennus- ja remonttitöitä. Listalle mahtuu niin omakotitaloja, pihakalusteita, leikkimökkejä, pihavarastoja ja jätekatoksia kuin jouluseimen katoskin – ja nyt myös rantasauna.
– Talonrakentamisen lisäksi opiskelijat oppivat tässä kokonaisvaltaisessa projektissa myös keskinäistä yhteistyötä. Rakennuspuoli suunnittelee ja pystyttää saunan, sähköosaston opiskelijat huolehtivat valoihin ja sähköön liittyvistä asioista ja putkiasentajaopiskelijat ottavat vastuun lattiakaivoista ja tarvittavista vesipisteistä. Careerian logistiikkaosasto siirtää valmiin saunan sitten aikanaan Askolasta Kotkaan asiakkaan tontille. Opiskelijat neuvottelevat ja suunnittelevat keskenään missä vaiheessa mitäkin tehdään ja oppivat samalla yhteistyötä eri alojen kesken, talonrakennusalan opettaja Harri Myllynen kertoo.
– Meillä tehdään paljon asiakastöitä. On tärkeää, että opiskelijat kohtaavat oikeita asiakkaita jo opiskeluaikana ja saavat kokemusta työn jatkumosta: asiakkaan tilaus, rakentaminen ja valmiin työn luovutus, Harri Myllynen jatkaa.

Rosa ja Eveliina ovat alalla, jossa näkee työnsä tulokset heti

Eveliina on alan vaihtaja. Hän mietti jo aikanaan alun perinkin rakennusalaa vaihtoehtona, mutta peruskoulun jälkeen ei vielä löytynyt riittävästi uskallusta alalle ja Eveliina opiskelikin ensin eläintenhoitoa. Sielläkin oli paljon rakentamista, joten kipinä rakennusalalle syttyi uudelleen ja Eveliina vaihtoi alaa. Rosa puolestaan aloitti opinnot Careeriassa suoraan peruskoulun jälkeen.
– Ala on riittävän fyysinen ja työn tulokset pääsee näkemään heti, Eveliina kiteyttää alan hyvät puolet.
– Näissä töissä pääsee tekemään käsillään ja talot ja rakentaminen on aina kiinnostanut minua, Rosa jatkaa.

Asiakkaan rantasaunatilauksen tultua Harri Myllynen ehdotti projektia Eveliinalle ja Rosalle, joiden opinnot olivat juuri sopivassa vaiheessa tällaiselle kokonaisvaltaiselle projektille.
– Tässä projektissa opiskelijat pääsevät tekemään kolme eri näyttöä: runkovaiheen rakentamisen, sisäverhoilun sekä ulkoverhoilun ja kattotyön. Töitä on tehty nyt syksyllä jo joitain viikkoja ja pohja on lähes valmis ja runko pystyssä. Nyt on vuorossa kattovasojen laitto ja alkuvuodesta sauna päästään jo siirtämään Kotkaan, Harri Myllynen kertoo tyytyväisenä.

Opiskelijoiden kannalta tällainen kokonaisvaltainen projekti on mielenkiintoinen.
– On mukavaa päästä tekemään vähän erilaista ja isompaa projektia, Eveliina kiittelee.
– Nyt ei tehdä pelkkää runkoa, vaan koko sauna alusta loppuun, Rosa hehkuttaa.

Kaikki tehdään valmiiksi Askolassa ja valmis sauna siirretään sitten Kotkaan ja tehdään vesi- ja viemäriviimeistelyt. Projektin eteenpäin vieminen vaatii opiskelijoilta opittujen taitojen lisäksi myös luovuutta.
– Tilauksen saavuttua tavara olikin hieman erilaista, mitä oli tilattu. Esimerkiksi kun kaivon kansi olikin viisi millimetriä tilattua paksumpi, jouduimme säätämään alkuperäistä piirustusta, että hieman poikkeava tuote toimii kokonaisuudessa. Myös vastaanotettujen eristeiden koko oli hieman tilat

Kaksi naista istuu pöydän äärellä, pöydällä rakennuspiirustukset ja suojakypärät.
Eveliina ja Rosa: ”Onhan näissä piirustuksissa aika vähän tietoa. Sitä voisi ajatella, että miten näillä ohjeilla rakennetaan, mutta loppujen lopuksi niissä on kyllä paljonkin asiaa.”

Yhteistyö tilaajan kanssa on sujunut opiskelijoilta hyvin.
– Väinö kävi viime viikolla katsomassa missä mennään. Me kyselimme samalla mielipiteitä muutamissa asioissa, että mitä tehdään, Rosa ja Eveliina kertovat.

Tilaaja seuraa saunaprojektin etenemistä käymällä paikan päällä sekä Rosan ja Eveliina Instagramissa

Rantasaunan tilaaja, helsinkiläinen Väinö Nurmi etsi saunaprojektilleen rakentajaa nimenomaan oppilaitoksista.
– Halusin teettää saunan opiskelijatyönä, sillä arvostin itse suuresti yliopiston lehtorina toimiessani yritysten yhteydenottoja, joissa haluttiin opiskelijoita toteuttamaan opinnäytetöitä, Väinö Nurmi kertoo.

Väinö Nurmi on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Careerian kanssa. Hän on vieraillut paikan päällä Askolassa ja seuraa työn etenemistä lisäksi Eveliina ja Rosan rakennusprojektien Instagram-tileillä.
– Tilaajan kannalta on hyvä, että kokenut opettaja valvoo työn etenemistä eikä minun tarvitse stressata projektin kulusta. Lisäksi asiat tehdään pieteetillä, kun kysymyksessä on tilaustyö. Minun on ollut helppo esittää toiveita, seurata tyytyväisenä työn etenemistä ja odottaa, että sauna saadaan kesäpaikkaani Kotkaan, Väinö Nurmi kiittelee.
– Voin lämpimästi suositella myös muille rakennustilaustöiden tilaamista opiskelijoilta. Opiskelijat saavat mielekästä tekemistä ja tilaajat kotimaista käsityötä.

”Alavalinta oli oikea”

Sekä Rosa että Eveliina ovat kokeneet opiskelun rakennusalalla Careeriassa omakseen. Roosa on ollut mukana raksakiltatoiminnassa auttamassa ykkösluokkalaisia ja näyttänyt, miten asioita tehdään. Samalla hän on saanut itselleen kertausta, kun on opettanut muita. Asiakastyöt on koettu mukavina. Ne ovat tuoneet monipuolisuutta työskentelyyn.

Kumpikin on kokenut alavalinnan oikeaksi. Tulevaisuuden suunnitelmatkin ovat molemmilla selvät.
– Teen varmaan muutaman vuoden ensin töitä ja sitten jatkan opiskelua. Tavoitteena olisi työmaamestari tai nosturinkuljettaja, Eveliina kertoo suunnitelmistaan.
– Minä menen myös ensin töihin. Suunnittelun parista löytyvä työ olisi mukava, esimerkiksi arkkitehtuuri tai jokin sellainen, missä pääsee suunnittelemaan ihan alkuvaiheesta lähtien, Rosa valottaa haaveitaan.

Pysykää kuulolla, palaamme asiaan, kun sauna valmistuu ja se päästään siirtämään Askolasta Kotkaan.

Eveliinan rakennusprojektit Instagramissa: rakentaja_evee
Rosan rakennusprojektit Instagramissa: raksa.rosa

Lisätietoa Careerian rakennusalan asiakastöistä Careerian nettisivuilta: talonrakennusalan asiakastyöt.

Talonrakentaja, rakennusalan perustutkinto