Rohkeutta ja sitkeyttä: Tarjan tarina uusista aluista ja ammatillisesta menestyksestä

12.3.2024

Tarjalla oli kokemusta yrittäjänä toimimisesta 30 vuoden ajalta parturi-kampaajana, kunnes hän päätti lähteä tavoittelemaan isoa unelmaansa toisella alalla. Hän ehti hetken toimia unelma-alallaan asuntovälittäjänä, kunnes muutoksen tielle sattui isoja henkilökohtaisia muutoksia elämässä, jotka pakottivat pistämään tämän unelman tavoittelun sivuun.

Uusi alku koulutuksen parissa

Myöhemmin Tarja suuntasi kohti kahvila-alaa ja työskenteli siellä neljä vuotta, kunnes iski koronapandemia, joka vei häneltä työpaikan. Tyhjänpäälle jäätyään Tarja sai kipinän opiskeluun ja alkoi tutkia TE-toimiston sivuilla olevia alkavia työvoimakoulutuksia, kunnes hänen silmiinsä osui Careeriassa alkava kahvilapalveluiden ja elintarvikkeiden myymälätoimintojen osatutkinto. Tarja päätti hakeutua koulutukseen, koska viihtyi asiakaspalvelualalla ja halusi saada koulutuksen alalle, jotta työnsaanti helpottuisi.

Koulutus järjestettiin paikan päällä Tikkurilan toimipisteessä, ja Tarja mainitseekin, että tämä kokemus loi muiden opiskelijoiden kesken yhteenkuuluvuutta ja oli mukavaa tavata muita ihmisiä päivittäin koronapandemian jälkeen. Vaikka Tarjalla oli jo kokemusta alalla työskentelystä, tarjosi tämä koulutus myös uutta ja syvempää teoriatietoa alan käytännöistä.

Tutkinnon suoritettuaan Tarja oli hetken vielä työttömänä ja teki samalla keikkatyötä päiväkodeissa. ”Päiväkodissa työskentely antoi paloa siihen, että haluan työskennellä asiakaspalvelutyössä aikuisten kanssa, koska olen tehnyt sitä koko elämäni ajan ja nautin siitä,” Tarja toteaa.

Tarja pääsikin myöhemmin työskentelemään Peijaksen sairaalassa toimivaan kahvila Café Kaneliin, johon hän oli aiemmin toivonut pääsevänsä joskus vielä töihin. Nyt hän on työskennellyt siellä reilun vuoden ja ylennyt vuoropäälliköksi. Tarjan työnkuvaan kuuluukin muun muassa asiakaspalvelun lisäksi uusien työntekijöiden perehdyttäminen.

Menestystä PRO-Gaalassa

Syksyllä 2023 Tarjan työnantaja kysyi haluaisiko hän lähteä edustamaan tulevaan Pro-gaalaan. Tarja suostui hetkeäkään epäröimättä mukaan vaikkei vielä tiennyt itse, mikä tämä kyseinen gaala oikeastaan on. PRO-gaala kokoaa vuosittain satoja horeca-alan ammattilaisia juhlistamaan ammattitaitoa. Alan arvostetut tunnustuspalkinnot jaetaan vuosittain järjestettävässä PRO-Gaalassa, jossa finalistit on jaettu 16 sarjaan, ja heitä on kaikkiaan 48 horeca-ammattilaista ympäri Suomen.

Koko prosessi oli pitkä, ja aluksi oli valtakunnallinen äänestys, josta valikoitui 3 parasta jatkoon kustakin kategoriasta. Tämän jälkeen kilpailijat vastasivat tiukkoihin kysymyksiin, joiden vastaukset toimitettiin tuomaristolle, ja myös Tarjan esimies vastasi kysymyksiin. Nämä vastaukset tulisivat vaikuttamaan voittajan valinnassa. Kolme eniten ääniä saanutta kilpailijaa pääsivät mukaan lopulliseen gaalaan, jossa voittaja julkistettiin.

Gaalassa Tarja palkittiin voittajaksi sarjassa kahvilan työntekijä. ”Voitto yllätti ihan täysin. Kun oma nimi lausuttiin, en muista siitä hetkestä mitään. Ajattelin itse, että tämä palkinto oli tunnustus ja iso kiitos itselleni kaikista näistä vuosista asiakaspalvelutyössä.” Tarja kertoo tunnelmiaan gaalan voitosta.

Kiitollisuutta ja kannustusta

Tarjalla lähestyy eläkeikä muutaman vuoden päästä, ja siihen asti hän jatkaa työskentelyään Peijaksen sairaalan kahvila Café Kanelissa ja nauttii asiakaspalvelusta.

Tarja suosittelee koulutusta kaikille iästä riippumatta ja painottaa, että kouluttautuminen kannattaa aina. ”Kaikille haluan sanoa, että uskokaa itseenne ja menkää eteenpäin. Koskaan ei voi tietää, mitä seuraavan nurkan takana tulee vastaan,” Tarja toteaa kannustavasti.

Tarja haluaa välittää myös isot kiitokset Careerialle sekä hänen opettajanaan toimineelle Outi Tuinalle. ”Kiitos kaikesta, se oli mukavaa aikaa ja yksi etappi elämässä. Hyvällä muistelen tätä kokemusta!” Tarja kiteyttää.

Careeria toivottaa Tarjalle onnea ja menestystä työelämään!”

Kaikki PRO-voittajat: https://www.avecmedia.fi/keittio/pro-voittajat-2024/

Lisätietoja PRO-kilpailusta: https://www.avecmedia.fi/propalkinnot/