Tarina koto-opiskelijan työllistymisestä

20.3.2022

Silmälasipäinen naine, jolla on pitkät hiukset ja kukallinen pusero.

Agnieszka muutti Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2019 Puolasta. Hänen miehensä sai Suomesta töitä ja tuli maahan jo hieman aikaisemmin. Agnieszka ei kuitenkaan löytänyt töitä Suomesta heti, sillä hän ei osannut suomea. Tämän takia hän palasi Puolaan vuonna 2020.

Agnieszka työskenteli Puolassa sähkösuunnittelijana ja valmistui sähkötekniikan insinööriksi. Vuonna 2021 Agnieszka palasi Suomeen ja aloitti suomen kielen opinnot toukokuussa. Opiskeleminen oli aluksi vaikeaa, mutta hän oppi kieltä hyvin. Kotoutumiskoulutuksessa Agnieszka oppi suomea nopeasti. Lisäksi hän tapasi kurssilla paljon ihania ihmisiä ja oppi suomalaista kulttuuria.

Kun kielitaito oli kehittynyt, Agnieszka päätti etsiä työtä Suomesta. CV:n ja työhakemuksen kirjoittamista oli harjoiteltu jo koulussa, ja hän lähetti CV:n ja työhakemuksen monille yrityksille. Moni vastasikin pikaisesti ja Agnieszka sai töitä noin viikon kuluttua. Nyt hän työskentelee sähkösuunnittelijana Vantaalla ja käyttää suomen kieltä työssään päivittäin.

Muille opiskelijoille Agnieszka haluaa sanoa, että mikään ei ole mahdotonta. Uuteen maahan muuttaminen on pelottavaa, mutta kotoutumiskoulutuksessa pääsee tapaamaan paljon uusia ihmisiä ja oppimaan kieltä yhdessä muiden kanssa.