Turvallisuusalalla tarvitaan aina ihmisiä

9.4.2024

Vaaleahiuksinen mies yllään vaaleansininen paitapusero, katse kameraan.

Juha-Pekka Puska opiskelee Careeriassa turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoa (TVEAT). Hän hakeutui Careeriaan syventämään osaamistaan turvallisuusalalla, koska näkee alan tarjoavan laajasti mahdollisuuksia lisänä omaan työkokemustaustaansa paikallispoliisissa, keskusrikospoliisissa ja pankin talousrikostorjunnassa.

Tausta, jolla erottuu turvallisuusalan työmarkkinoilla

Juha-Pekka Puska aloitti työt poliisina vuonna 2007. Poliisina hän on toiminut monipuolisesti erilaisissa tehtävissä rikostutkinnassa, hälytys- ja valvontatehtävissä, rikosylikonstaapelina KRP:ssa. Nykyään hän toimii pankissa talousrikostorjunnassa. Osaamistaan hän on täydentänyt työuransa aikana suorittamalla turvallisuusalan BBA-tutkinnon (Bachelor in Business and Administration) sekä MBA-tutkinnon (Master of Business Administration). Lisäksi hänellä on suoritettuna pankkimaailmaan liittyviä sertifikaatteja. Careerian turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon opintoihin Juha-Pekan toi halu päivittää tietoa ja erottua hakijana työmarkkinoilla.

– Hakeuduin Careeriaan, koska halusin lähteä syventämään osaamistani turvallisuusalalla. Pohdin, mitä voisin tehdä oman osaamiseni kehittämiseksi ja miten voisin lisätä omaa kiinnostavuuttani työmarkkinoilla alalla, jossa on paljon ammattilaisia hakijoina erilaisiin turvallisuusalan tehtäviin, Juha-Pekka kertoo.

Careerian turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto osui eteen juuri sopivasti, kun päätös lähteä opiskelemaan oli tehty.

– Careerian koulutukseen oli helppo hypätä vauhdissa mukaan, kun aika opiskelun aloittamiseen tuntui itselle sopivalta. Ei tarvinnut odottaa tiettyä ajankohtaa, jolloin koulutus alkaisi, vaan pääsin aloittamaan jo marraskuussa 2023 ja saan nyt opinnot päätökseen kesään 2024 mennessä, Juha-Pekka kuvaa Careerian opintojen aloituksen joustavuutta.

– Kyselin Careerian koulutuksesta myös muiden kokemuksia, ja ne rohkaisivat aloittamaan opinnot. Ehdoton plussa on myös se, että Careerian turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon pystyy suorittamaan kokonaan etänä ja opiskelemaan joustavasti oman aikataulun mukaan, Juha-Pekka kiittelee.

Osaamisen syventämistä, opitun muistiin palauttamista ja paljon uutta

Turvallisuusalan opinnot Careeriassa ovat olleet opitun muistiin palauttamista ja osaamisen syventämistä, mutta myös uuden oppimista. Aiempi tausta on myös tuonut teoriaan lisää syvyyttä.

– Tämä on kädet savessa opiskelua. Opinnot eivät ole vain teoriaa, vaan tässä joutuu myös tekemään uusia asioita kuten esimerkiksi kiinteistöturvallisuuden suunnittelu, minkä olen kokenut mielekkäänä. Työtä tekevälle ja aikataulujen kanssa painivalle etäopiskelumahdollisuus on tärkeää. Campuksella istuminen ei olisi minulta onnistunut. Nyt voin osallistua etänä ja katsoa luennot tallenteina ja suorittaa sitten annetut tehtävät omalla ajallani, Juha-Pekka kuvaa opiskeluaan.

Opetusmenetelmät saavat kiitosta monipuolisuudestaan.

– Yhdellä kurssilla opiskelimme case-tyyppisesti niin, että koko päivän ajan tuli uutta syötettä mitä seuraavaksi tapahtuu, vähän niin kuin roolipelissä. Kävimme sitten ryhmän kanssa läpi, miten tilanteessa toimimme. Mukana oli erilaisia rooleja, kuten kriisiviestinnän vastaavan rooli. Pystyimme järjestäytymään aiemmin opitun mukaisesti ja jakamaan tehtäviä keskenämme hyvin. Tällainen erilainen opiskelutapa oli oppimisen kannalta hyvä. Tentit kertovat kyllä mitä muistat, mutta pienessä paineessa joutuu tekemään nopeita päätöksiä ja näkee mitä osaa. Tehtävän suorittamiseen heijastui myös aiempi kokemus viranomaisena. Kaiken kaikkiaan se oli hyvä tapa mitata omaa osaamistaan. Yleisesti ottaen kursseilla on ollut hyvät materiaalit ja selkeät tehtävät. Opetusta on myös ollut kiireisen etäopiskelijan näkökulmasta juuri sopiva määrä, Juha-Pekka kiittelee.

Tulevaisuus turvallisuusalalla

Juha-Pekan pitkän aikavälin tavoite oli työllistyä turvallisuusalan tehtäviin. Hän työllistyikin Careeriassa opiskelun aikana koulutustaan vastaaviin töihin.

– Careerian tutkinnosta halusin hakea vipuvartta osaamiseeni, jossa nyt yhdistyy teoria, käytäntö ja kokemus. Ja jos vielä haluaa laajentaa osaamistaan, niin yksi mielenkiintoinen, mutta opinnoissani vähemmälle huomiolle jäänyt osa-alue on paloturvallisuus, Juha-Pekka summaa.

– Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto sopii mielestäni kaikille, joita kiinnostaa turvallisuusalan tehtävät. Koulutus pitää sisällään laajasti turvallisuusjohtamista ja käytännön asioita liittyen esimerkiksi kiinteistöturvallisuuteen ja laitteistoihin. Oppia tulee laidasta laitaan, Juha-Pekka jatkaa.

Turvallisuusalalle kouluttautuminen kannattaa, sillä ihmistä tarvitaan aina.

– Kouluttautuminen alalle kannattaa, sillä turvallisuusalan tehtävät eivät häviä mihinkään, vaikka tekoäly ottaakin maailmassa jalansijaa. Tehtävät saattavat hieman muuttaa muotoaan, mutta aina tarvitaan ihminen tekemään lopullisia ratkaisuja ja päätöksiä, Juha-Pekka kannustaa alalle hakeutujia lopuksi.

Kouluttajan kiitokset

Juha-Pekan opettaja Arttu Vallenius antaa kiitosta opiskelijalleen tiiviissä tahdissa hienosti suoritetuista opinnoista.

– Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon opinnot kestävät keskimäärin 1–2 vuotta. Juha-Pekka on hyvä esimerkki siitä, kuinka opinnot etenevät omaan tahtiin kunkin taustan mukaan. Juha-Pekan nopean opiskeluaikataulun mahdollisti hänen pitkän työkokemuksensa kautta karttunut osaaminen kentältä ja monipuolinen ja kattava koulutustaustansa sähköasentajan koulutuksesta BBA- ja MBA-tutkintoihin. Hän teki priimaa jälkeä joka tehtävässä ja myös vankka työelämätausta näkyi opiskelussa, hehkuttaa Careerian opettaja Arttu Vallenius.

Lisää tietoa: Turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto