Yrittäjyyden ammattitutkinnolla lisää ammattimaisuutta yritystoimintaan

1.6.2022

Nainen kyykyssä nurmikolla kahden koiran kanssa.

Lomamökkiyrittäjä Minna-Liisa Arola lähti mukaan saavutettavaan ja esteettömään yrittäjyyden ammattitutkintoon (aiemmin yrittäjän ammattitutkinto) tavoitteena terävöittää kohderyhmäajattelua, lisätä suunnitelmallisuutta markkinointiin ja kasvattaa liikevaihtoa. Nyt tutkintoon valmistuneena ja stipendillä palkittuna Minna-Liisa voi sanoa, että koulutus toi lisää ammattimaisuutta yritystoimintaan.

Minna-Liisa Arolan Jaakko-isä aloitti Matti-vaarin aikanaan hankkimalla tilalla mökkien vuokrauksen. Minna-Liisa rekisteröi toiminimen Arolan Lomamökit vuonna 2004 ja on siitä lähtien vienyt yritystoimintaa eteenpäin. Hartolassa sijaitseva Arolan Lomamökit tarjoaa vuokrattavaksi lomamökkejä ja savusaunaa. Yrityksen omin sanoin: ”Arolan lomamökit tarjoavat luonnonrauhaa ja rentoa olemista koko perheelle lemmikkejä unohtamatta.”

Mökin muotoinen punainen kyltti, jossa yrityksen nimi ja puhelinnumero. Taustalla tie.

Yrittämistä verkostoitumalla ja palveluja kehittämällä

Jo toistakymmentä vuotta yrittäjänä toimineella Minna-Liisa Arolalla on pohjana nuorena näkevänä suoritetut matkailualan opinnot ja kauppaoppilaitos. Hän seurasi ammatinvalinnassa yrittäjänä toimineita vanhempiaan, ja on jatkanut isänsä aloittamaa liiketoimintaa omalla toiminimellä. Hän on vienyt liiketoimintaa eteenpäin omannäköisekseen ja tämän päivän tarpeita vastaavaksi verkostoitumalla ja kehittämällä palveluja kohderyhmän mukaan.
– Teen yhteistyötä lähialueen pitopalveluyrittäjien kanssa. Yhteistyötä meillä on myös läheisen Saarijärven tilan kanssa, jossa mökkivieraillani on mahdollisuus maatilakierroksella tutustua maatilan eläimiin ja koneisiin ja ostaa tilan tuotteita. Ratsastamaankin siellä pääsee. Mökkejäni vuokraavat niin nuoret parit, perheet kuin paikkakunnalle keikkatöihin tulevat, Minna-Liisa kertoo.

Kestävä kehitys ja eettisyys ovat vahvasti mukana yritystoiminnassa.
– Mökkivieraillani on mahdollisuus lajitella tuottamansa jätteet. Lajittelukatoksesta löytyvät komposti ja pöntöt muoville, lasille ja metallille sekajätteitä kuitenkaan unohtamatta, Minna-Liisa avaa periaatteitaan.
– Ja minun mökeilleni tulee vieraita, ei niinkään asiakkaita. Tärkeitä ihmisiä. Haluan, että kaikki on juuri heidän tarpeisiinsa sopivaa pyrkimyksenä hyvä kokemus ja elämys, Minna-Liisa jatkaa.

Mies istuu soutuveneessä kalassa järvellä.
Ruskea mökki edestäpäin kuvattuna. Etualalla mökin iso kuisti.

Mukaan yrittäjyyden ammattitutkintoon syventämään osaamista

Minna-Liisa näki ilmoituksen alkavasta saavutettavasta ja esteettömästä yrittäjyyden ammattitutkinnosta ja lähti tuttavan suosituksesta mukaan. Korona toi omat mutkansa matkaan viivästyttämällä aloitusta ja siirtämällä toteutuksen pitkälti etäkoulutukseksi.
– En ole mikään tietotekniikan ihmelapsi, joten minua kyllä kauhistutti ensin, kun tuli monta uutta asiaa kerralla ja piti pelata etäyhteyksillä. Hyvin olen kuitenkin selvinnyt kaikesta ja oppinut etänä, Minna-Liisa kertoo.
– Halusin syventää osaamistani. Lisäksi tutkinto on itselleni todistus osaamisesta ja tietenkin ulospäin osoitus koulutuksesta, hän jatkaa.

Saavutettavalla ja esteettömällä koulutuksella hyvät eväät yritystoimintaan

Careerian, Näkövammaisten liiton ja Invalidiliiton yhdessä suunnittelema koulutus on tehty saavutettavaksi ja esteettömäksi kaikille.
– Kun meille on varta vasten räätälöity tällainen saavutettava ja esteetön yrittäjyyden ammattitutkinto, niin miksi ihmeessä en hyödyntäisi sitä. Kaikki toimi hyvin. Niihin paikkoihin, joihin ei ollut pääsyä, esimerkiksi omalla kohdallani näkeville suunniteltu Moodle, oli kyllä tehty reitit ja keinot, Minna-Liisa kiittelee.

Opinnoissa Minna-Liisalle oli tärkeää oman yrityksen eteenpäin kehittäminen.
– Suuren osan tehtävistä pystyi soveltamaan suoraan omaan yritykseen ja peilaamaan omaan yritystoimintaan. En halua opiskella vain opiskelun vuoksi, vaan pitää olla jotain konkreettista, mihin oppimansa liittää, että voi soveltaa opin heti käytäntöön. Pystyin jo opintojen aikana viemään yritystäni eteenpäin ja nyt kehitän koko ajan edelleen, Minna-Liisa kuvaa opintojen antia.

Alun suunnitelmien tekemisen oli haastavaa, mutta sparrausta ja apua oli hyvin saatavilla.
– Koska en näe, minun oli alussa vaikea hahmottaa taulukkomuotoista suunnitelmaa. Löi ihan tyhjää ja oli sellainen tunne, että mistään ei tule mitään. Sain kuitenkin hyvin apua haasteisiin ja opettajamme Tarja Pursiainen sparrasi hyvin mm. sen suunnitelmataulukon kanssa, että sekin saatiin tehtyä, Minna-Liisa nauraa.

Hyvä koulutus kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille

Minna-Liisa kokee, että vuosi yrittäjyysopintojen parissa toi enemmän ammattimaisuutta liiketoimintaan. Hän valikoitui ryhmästään Näkövammaisten liiton myöntämän stipendin saajaksi. Perusteluina stipendille oli, että Minna-Liisa pystyi koulutuksen aikana menestyksekkäästi kehittämään yritystoimintaansa erittäin kilpaillulla alueella mm. verkostoitumalla.
– Alussa minulla oli tavoitteena selvittää, onko yrittäjyydessäni ylipäätään järkeä ja miten kasvattaisin kannattavuutta. Lopputulema oli sitten, että sinä vuonna, kun suoritin yrittäjyyden ammattitutkintoa, minulla oli paras liikevaihto ikinä, Minna-Liisa kertoo.
– Suunnitelmissani on nyt mennä eteenpäin olemassa olevalla konseptilla ja viedä eteenpäin aina jotain pienempiä parannuksia. Varsinaisia kasvusuunnitelmia minulla ei ole. Jos lähtee haukkaamaan liian isoa palaa, voi mennä kaikki. Toki yrittäjällä pitää olla myös unelmia. Menen siinä keskivälillä: jalat maassa, pää pilvissä, Minna-Liisa nauraa.
– Käymääni koulutusta voin suositella sellaisille henkilöille, joita vain yhtään kiinnostaa yrittäjyys. Aloittelevan yrittäjän kannattaa käydä tämä koulutus. Se oli mukana kokemus, Minna-Liisa evästää yrittäjyyskoulutusta pohtivia.

Seuraava saavutettava ja esteetön yrittäjyyden ammattitutkinto alkaa vuoden 2023 alussa:
https://careeria.fi/koulutus/vammaisten-yrittajyyden-ammattitutkinto/

Lisätietoa:
www.arolanlomamokit.fi
https://www.facebook.com/arolanlomamokit

Arolan Lomamäkit -yrityksen logo.