CareeriaLunch on oppimisympäristö, jossa tehdään oikeita töitä ja palvellaan oikeita asiakkaita

24.10.2022

Kolme naista kokinhatut päässään opetuskeittiössä.

Careerian ravintola- ja cateringalalla opiskellaan avoimessa oppimisympäristössä, lounasravintola CareeriaLunchissa, joka palvelee oikeita asiakkaita. Parhaillaan POMO-talossa Porvoossa sijaitsevassa CareeriaLuchissa opiskelee kolmen eri tutkinnon osan suorittajia, ja syksyn ohjelmassa on annosten, à la carte ruokien sekä tilaus- ja juhlaruokien valmistusta. CareeriaLunch tekee tiivistä yhteistyötä opiskelijoiden ylläpitämän leipomomyymälä CareeriaDelin kanssa. Ylijäämäruoka myydään leipomo- ja konditoriatuotteiden ohessa CareeriaDelissä. Ja jos vielä jotain jää, se lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Nainen leikkaa paprikaa.

Ravintola-ala saa Careerian opiskelijoista motivoituneita työntekijöitä

Opiskelijoilla on Careeriasta valmistumisen jälkeen tavoitteena työt kokkina ravintoloissa, suurkeittiöissä, fine dining -puolella tai omassa yrityksessä. Tulevaisuudennäkymät ovat valoisat, sillä työvoimapulan kanssa kamppailevat ravintolat kilpailevat työntekijöistä.
– Työskentelin aikaisemmin puutarhurina. Halusin itselleni työn myös talveksi. Ruoanlaitto kiinnostaa ja tämä on luonteva jatko tuotantopuolelle, jossa aiemmin työskentelin. Halusin alalle, joka työllistää, Fanni kertoo valmistellessaan ruokatilausta 20 hengen ryhmälle.
– Työskentely CareeriaLunchissa on mukavaa. Joskus on kielihaasteita, mutta niistä selviää kysymällä riittävän monta kertaa. Ja Saija on todella kiva opettaja. Auttaa meitä aina, kiittelee Bahati.
– Minulla on valmistumisen jälkeen haaveena työskentely koulukeittiössä tai ravintolassa, jatkaa Suoad pasta carbonaran valmistuksen lomasta.
– Opettajat ovat mukavia. He auttavat mielellään, kun tehdään jotain uutta. Esimerkiksi, kun ensimmäistä kertaa fileoitiin kalaa. Opiskelu on monipuolista. Kaikki tekevät joka viikko eri asioita. Nyt meillä on Mian kanssa paistovuoro ja syysloman jälkeen tehdään sitten jotain muuta, Arttu kertoo.
– CareeriaLunch on oppimisympäristönä tosi opettavainen ja hyvä. Myös erilaisiin tapahtumiin osallistuminen ja niissä työskentely yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa, ovat olleet innostavia, kuten esimerkiksi ruoan tekeminen Porvoon jazz-festivaaleilla, Mia jatkaa.

Nainen ja mies paistamassa kalaa.

Yhteistyötä ja kiltamaista toimintaa

CareeriaLunchin syksyyn kuuluu alkuruokabuffet sekä pääruoka annoksina. Keskiviikkoisin ja torstaisin tarjoillaan normaali lounas ja perjantaisin tarjolla on kolmen ruokalajin à la carte menu. Lounas on tarjolla keskiviikosta perjantaihin klo 10.30–12.30. Joka aamu käydään läpi päivän ruoat ja se, milloin mitäkin lähdetään esivalmistelemaan ja sovitaan työnjaosta. Ennen lounasta kerrataan vielä kaikki ruokiin liittyvät allergeenit, että asiakkaita osataan neuvoa oikein. Tiistai on teoriapäivä ja silloin käydään läpi kaikki ohjeet ja valmistusmenetelmät.

CareeriaLunchin toimintatapa on yhteisöllinen ja kiltamainen: edistyneemmät opiskelijat ohjaavat opiskelijakollegoitaan. Opiskelijoiden joukossa on suoraan peruskoulusta tulleita, alan vaihtajia ja lisäkoulutusta ja -osaamista yritystoimintaan hakevia.

Opiskelijoista kaksi työskentelee aina salin puolella. Keittiön ja salin kommunikointi on tärkeää, että tilatut ruoat osataan valmistaa ja toimittaa oikeaan aikaan. Menut suunnitellaan yhdessä joko pareittain tai pienryhmissä.

Kolmen ruokalajin parempi perjantai ja makuja maailmalta

Mies paistaa pihvejä.

CareeriaLunchissia vietetään parempaa perjantaita, joilloin lounaalla tarjoillaan kolmen ruokalajin menu fine dining -tyyliin hintaan 15,50 €. Tulossa on myös erilaisia teemoja, esimerkiksi aasialaisia makuja, jolloin raaka-aineina käytetään äyriäisiä esim. kokonaisia katkarapuja ja jättiravun pyrstöjä, sekä perinteisiä ranskalaisia klassikoita, kuten perjantaina 28.10.2022, jolloin tarjolla on paistettuja kampasimpukoita Beurre Blanc -kastikkeella ja Beef Wellington.
– Olin yläasteella TET-harjoittelussa ravintolassa ja huomasin, että tämä on mukava ja mielenkiintoinen ala. Opiskelu on kivaa ja juuri sellaista, kuin odotin. Täällä CareeriaLunchissa pääsee tekemään niitä asioita, joita oikeissa töissäkin tulevaisuudessa tehdään. Valmistelen parhaillaan CareeriaLunchin paremman perjantain ateriaa, pippuripihviä. Tänään esivalmistelen naudan ulkofileepihvit Sous Vide -kypsennystä varten ja huomenna viimeistelemme pihvit ennen annoksen kokoamista paistamalla niihin rapean pinnan parillalla, Benjamin kuvaa fine dining -ruoanlaiton vaiheita.
– Koulussa opettelemme monipuolisesti erilaisia kypsennysmenetelmiä ja vertailemme niiden tuloksia toisiinsa, esimerkiksi juuri pihvin paistamisessa. Tämän lisäksi pohdimme yhdessä, minkälainen ruoanvalmistusprosessi sopii minkäkinlaiseen ravintolaan ja tilanteeseen, lisää Careerian opettaja Saija Niemi.
– Aloitin ensin aikanaan insinööriopinnot, mutta siirryin sitten Careeriaan kokkiopintoihin. Olen aina tykännyt laittaa ruokaa ja leipoa. Minulla on paljon ystäviä Suomen ulkopuolella ja laitan mielelläni muiden kulttuurien ruokia. CareeriaLunch on siinä mielessä erinomainen oppimisympäristö, että nyt voimme oikeasti hyödyntää oikeille asiakkaille sitä, mitä opiskellessamme valmistamme. Minua kiinnostaa tulevaisuudessa juuri työskentely fine diningin -puolella, Jaakko kertoo.

Mies pakkaa ruokaa annospakkauksiin.

Vastuullisuus kiinteä osa toimintaa

Vastuullisuus on vahvasti mukana CareeriaLunchin toiminnassa. Lounaista yli jäävä ruoka pakataan annoksiin myyntiin POMO-talon kivijalkamyymälä CareeriaDeliin, jossa myydään Careerian Perämiehentien toimipisteessä leipuri-kondiittoriopiskelijoiden valmistamia leipomotuotteita. Ja jos CareeriaDelistä vielä jää jotain, se lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Myös sosiaalinen vastuu näkyy CareeriaLunchissa.
– Työskentelyilmapiiri on hyvä ja kaikki opiskelijat otetaan tasavertaisina vastaan. Yhteisöllisyys näkyy kiltamaisena tapana toimia, kun edistyneemmät opiskelijat ohjaavat toisia. Meillä on Careeriassa järjestetty usean vuoden ajan, koronavuodet pois lukien, yhteistyössä paikallisen seioriyhdistyksen kanssa ”kokkikoulu senioreille”, jossa opiskelijat ohjaavat senioreita keittiötyöskentelyssä. Nyt on mahtavaa päästä jatkamaan tätä perinnettä, Saija Niemi kertoo vastuullisuudesta.
– Minusta on mukava opiskella ja tehdä töitä CareeriaLunchissa. Aluksi jännitin oikeita asiakkaita, mutta nyt on kivaa. Syysloman jälkeen pääsen toteuttamaan oman suunnittelemani menun CareeriaLunchiin, iloitsee Panisara ja pakkaa perunasalaattia annospakkauksiin myyntiin CareeriaDeliin.

Nainen pakkaa perunasalaattia annosrasioihin.

Ravintola- ja cateringalan osaajia tarvitaan

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto antaa valmiudet sekä kokin että tarjoilijan työhön. Tekijöille ja osaajille on kysyntää. Alaa voi hakea Careeriaan opiskelemaan sekä yhteishaussa että jatkuvan haun kautta ympäri vuoden.

Leipomo-konditoriatuotteita esillä myymälässä.
CareeriaDeli.

Lisätietoa:

Saija Niemi, saija.niemi@careeria.fi, puh. 040 680 3864
CareeriaLunch: Aleksanterinkatu 20 (POMO-talo) 06100 Porvoo, avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 10.30–12.30.
CareeriaDeli: Aleksanterinkatu 20 (POMO-talo) 06100 Porvoo, avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 10.30–15.30, tilaukset sähköpostiin: careeriadeli@careeria.fi
CareeriaLunch ja CareeriaDeli nettisivuilla: https://careeria.fi/asiakastyot/ravintola-ja-catering-alan-tyot/