Careeriassa aamupuurolla on jo pitkät perinteet

26.9.2023

Riisiä sydänmenmuotoisessa astiassa vihreällä taustalla.

Careeriassa aamupuuro on ollut osa opiskelijoiden arkea jo lähes 15 vuotta. Aamupuuron tarjoaminen alkoi kokeiluna, josta opiskelijat eivät halunneet enää luopua. Opiskelijoille maksuttomalle aamupuurolle on Careeriassa kysyntää. Monelta saattaa kiireessä jäädä aamupala kokonaan nauttimatta, jolloin oppilaitoksessa tarjolla olevaa aamupuuro auttaa jaksamaan lounaaseen asti. Aamupuuron tarjoaminen on Careerialle arvovalinta, ja lukuun ottamatta manna- ja riisipuuroa, aamupuuro on aina luomupuuroa.

Kahdenlaista puuroa tarjolla linjastossa, jonka yläpuolella on kolmessa pinossa mustia lautasia.

Aamupuuro on Careeriassa arvovalinta

Suomalainen kouluruokailu perustuu lainsäädäntöön. Ammatillisessa koulutuksessa maksuton ateria on päätoimisissa opinnoissa opiskeleville lakisääteinen. Maksuton aamupuuro sen sijaan on Careeriassa arvovalinta, jolla toteutetaan sosiaalista vastuuta, yhdenvertaisuutta ja opiskelijalähtöistä toimintaa.
– Nuoret ovat usein aamuisin niin kiireisiä, että aamupala saattaa kotona jäädä kokonaan syömättä. Kun oppilaitoksessa on tarjolla aamupuuro, jaksavat opiskelijat paremmin lounaaseen asti. Ja lämmin puuro tekee elimistölle hyvää. Tarjottava aamupuuro saattaa myös tasata jonkin verran lounaan hävikkiä, kun lautaselle ei lounaalla oteta liikaa ruokaa, listaa Careerian koulutusjohtaja Anja Leino puurotarjoilun etuja.

Aamupuuro on myös yhteisöllinen tapahtuma. Opiskelijat näkevät aamupuurolla myös muita, kuin oman ryhmänsä opiskelijoita. Aamupuuro yhdistää myös henkilökuntaa, kun tiimit voivat aloittaa työpäivän yhdessä aamupuurolla. Henkilöstölle aamupuuro maksaa 1 €. Puurotarjoilu ei ole kustannuskysymys, mutta edellyttää tietenkin henkilökuntaa puuron valmistukseen ja tarjolle laittamiseen.

Riisipuuro on opiskelijoiden suosikki

Idea aamupuurosta tuli Careeriaan aikanaan Seinäjoella yhteistyötapaamisessa vierailleen opettajan mukana. Seinäjoen esimerkistä kokeiluna 15 vuotta sitten aloitettu perinne on vakiinnuttanut paikkansa Careerian arjessa. Puurotarjoilu saa Careerian opiskelijoilta kiitosta. Tarjoilua jatkettiinkin aikanaan juuri opiskelijoiden toiveesta.

Aamupuuro on tarjolla Careerian kaikissa toimipisteissä. Valikoima vaihtelee toimipisteittäin, mutta tarjolla on neljän viljan puuroa, kaura-, ohra-, ruis-, manna- ja riisipuuroa. Puurolla kävijöiden määrä vaihtelee toimipisteittäin. Lukuun ottamatta riisi- ja mannapuuroa, Careeriassa tarjottava aamupuuro on aina luomua.
– Täällä Hevosenkengänkadun toimipisteessä riisipuuro on opiskelijoiden suosikki. Meillä käy aamuisin puurolla n. 60 opiskelijaa. Ennätys on ollut 80. Tarjolla on puuron lisäksi aina mehukeittoa, sokeria ja maitoa, kertoo Careerian Hevosenkengänkadun toimipisteen ravitsemustyöntekijä Siret Ismael.