Kemianteollisuuden uusi nuorten oppisopimusmalli

4.11.2022

Kemianteollisuuden uusi nuorten oppisopimusmalli mahdollistaa alle 18-vuotiaiden työskentelyn alan yrityksissä. Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto ovat sopineet uudesta mallista osana alan työehtosopimusta. Ala tarvitsee tekijöitä ja yrityksiin halutaan houkutella juuri nuoria osaajia. Malli on kehitetty työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen, yritysten ja oppilaitosten yhteistyönä ja sitä pilotoidaan talven 2023 aikana neljässä oppilaitoksessa, joista Careeria on yksi.

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen, yritysten ja oppilaitosten yhteistyönä suunnitellulla oppisopimusmallilla halutaan sitouttaa nuoria osaajia alalle. Tässä Kemianteollisuuden uudessa oppisopimusmallissa avautuu jo alle 18-vuotiaille mahdollisuus työskentelyyn Porvoon jalostamolla oppisopimuksella. Uudella oppisopimusmallilla vastataan yritysten tarpeisiin.

Uudessa oppisopimusmallissa työntekijän palkka nousee opintojen edistymisen mukaan

Vuoden 2023 aikana pilotoitavassa oppisopimusmallissa ensimmäinen vuosi opinnoista suoritetaan oppilaitoksessa, toinen ja kolmas vuosi työelämävaltaisesti. Uutta oppisopimusmallissa on, että työntekijän palkka nousee opintojen edistymisen mukaan.

Uudesta oppisopimusmallista toivotaan vetovoimatekijää alalle. Mallin toteutuksessa on aluksi mukana neljä yritystä: Kemira Oulussa, Umicore Kokkolassa, Nokian Renkaan Nokialla ja Neste Porvoossa. Yhteistyöoppilaitokset ovat Careeria, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä (KPedu) ja Tredu (Tampereen seudun ammattiopisto).

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton yhteisessä tilaisuudessa Careeriassa oli yleisönä Careerian prosessiteollisuuden perustutkinnon opiskelijoita.

Lisätietoja: Careeria, Mikko Kotiranta, mikko.kotiranta@careeria.fi, puh. 040 639 0564

Uusimaa 4.11.2022

Uusimaa oli paikan päällä 27.11.2022 Careeriassa ja haastatteli sekä Careerian henkilökuntaa, opiskelijoita että Kemianteollisuuden ja Nesteen edustajia. Artikkeli on tilaajille.

Uusimaa 4.11.2022, “Ei kaikkia kiinnosta istua koulussa, kun oppia voi töissä” – Nesteen ja Careerian oppisopimusmalli houkuttelee nuoria osaajia operaattoreiksi