Rakennusalan opinnot etenevät asiakkaiden tilaustöitä tekemällä – saunoja, varastoja, pergola-katoksia…

12.4.2022

Mies asettaa rakennukseen tukilautaa. Kaksi rakennusalan opiskelijaa seuraavan vieressä.

Careerian Askolan rakennushalli on täynnä erilaisia ja eri vaiheessa olevia isompia ja pienempiä asiakkaille lähdössä olevia tilaustöitä. Tulevilta talonrakentajilta, rakennusalan perustutkinnon opiskelijoilta voi tilata töitä jakkarasta ja pergolasta aina klapivarastoon ja saunaan. Työt tehdään Askolassa Careerian tiloissa ja siirretään joko kokonaisina tai osina asiakkaalle. Opiskelu on motivoivaa, kun saa tehdä oikeita töitä oikeille asiakkaille. Tilauksia voi tehdä Careerian nettisivujen kautta: Rakennuksiin liittyvät työt.

”Tätä alaa opitaan tekemällä”

Rakennusalan perustutkinnon opiskelijat tulevat Careerian pääasiassa yhteishaun kautta. Lisäksi opiskelemaan pääsee myös ympäri vuoden jatkuvan haun periaatteella. Oppisopimusopiskelun suosio on lisääntynyt, ja moni toisen vuoden opiskelija jatkaa opintojaan oppisopimuksella.

Careerian rakennusalan opettaja Harri Myllynen on ylpeä opiskelijoistaan.
– Meillä opitaan asioita käytännön kautta tekemällä ja täällä on kyllä tekemisen meininki. Opiskelijat ovat tunnollisia ja ahkeria. Meillä toteutetaan myös kiltamallia, jossa edistyneemmät opiskelijat neuvovat ja ohjaavat aloittelevia opiskelijoita mestari–kisälli -periaatteella. Tällainen toiminta harjaannuttaa hyvin myös työelämässä toimimiseen, Harri Myllynen kehuu opiskelijoitaan.
– Opiskelijoilla nyt työn alla olevat rakennustyöt, kuten varastorakennukset ja saunat opettavat ihan samalla tavalla rakentamisen periaatteita, kuin jos kysymyksessä olisi vaikka omakoti- tai rivitaloasunnot. Niissä on samat runkorakenneratkaisut ja eristämistyöt kuin mittakaavaltaan isommissakin projekteissa, Harri Myllynen jatkaa.

Rakennusalalla valoisat näkymät

Työskentely rakennusalalla on monipuolista, ja ala tarjoaa erikoistumismahdollisuuksia moneen suuntaan: muuraus, laatoitus, ikkunoiden ja ovien asennus, sisätyöt, runkotyöt, perustyöt jne. Ja jos esimerkiksi kaupan ala kiinnostaa, voi erikoistua talokauppiaaksi tai rautakauppiaaksi. Myös jatko-opintomahdollisuudet ovat laajat. Alan perustutkinnon suorittajista moni pohtiikin esimerkiksi suunnittelijan tai insinöörin uraa ja jatkaa opintojaan. Työllisyysnäkymät rakennusalalla ovat valoisat.
– Työllistymistilanne on tällä hetkellä hyvä. Opiskelijat viedään melkeinpä käsistä. Yritykset soittavat ja kysyvät työvoimaa. Kaikille opiskelijoillemme on myös löytynyt töitä kesäksi, Harri Myllynen kertoo tyytyväisenä.

”Haluan tehdä niin hyvin, kuin pystyn, että asiakas on tyytyväinen”

Rakennusalan osaajaksi kehitytään tekemällä. Opiskelijat tekevät yhtenä osana opintojaan erilaisia asiakkaiden tilaustöitä. Nämä oikeaan tarpeeseen tehtävät tilaustyöt koetaan opiskelijoiden keskuudessa hyvin mieluisina. Tilaustyöt toteutetaan joko niin, että asiakkaalta tulee valmiit piirustukset tai sitten asiakkaalle tehdään suunnitelma ja havainnekuva hänen toiveidensa perusteella. Tämän jälkeen opiskelijat tekevät laskelmat projektiin tarvittavista materiaaleista ja asiakkaalle laaditaan tarjous, jonka hyväksymisen jälkeen aloitetaan työt.

Parhaillaan Askolassa valmistuu opiskelijatöinä saunoja, pihakeinuja, roskakatoksia, klapiliitereitä, erilaisia varastorakennuksia, terassilaatikoita ja uutena tuotteena pergoloita:

Klapivarasto

Rakenteilla oleva klapivarasto.

Työ tehdään Askolassa. Valmis klapivarasto siirretään elementteinä työmaalle, jossa tehdään perustukset, pystytys ja vesikatto. Klapivarastoa rakentamassa ollut toisen vuoden opiskelija Joel valitsi alan, koska on pikkupojasta lähtien pitänyt käsillä tekemisestä.
– On mukavaa, kun oma kädenjälki näkyy. Täällä on laaja valikoima töitä ja jokainen päivän on erilainen. Olen viihtynyt hyvin. Täällä on rento ja hyvä tekemisen meininki, Joel kuvaa rakennusalan opintoja Careeriassa.

Roskakatos ravintolalle

Rakenteilla oleva roskakatos.

Asiakkaan toiveiden mukaan suunniteltu roskakatos siirretään viimeistelyn jälkeen kohteeseen kokonaisena. Katoksen parissa työskennellyt kolmannen vuoden opiskelija Otto valmistuu toukokuussa. Ensin kutsuu armeija, jonka jälkeen hän haluaa tehdä jonkin aikaa töitä ja mahdollisesti jatkaa opintoja myöhemmin.
– Olen viihtynyt näissä opinnoissa hyvin, koska olen aina tykännyt tehdä käsillä, Otto kertoo.

Roskakatos yksityistaloudelle

Rakenteilla oleva roskakatos.

Askolan rakennushallissa on valmisteilla toinenkin roskakatos. Toisen vuoden opiskelija Oliver rakentaa asiakkaan piirustusten mukaan valmistuvaa kokonaisena asiakkaalle siirrettävää roskakatosta.
– Haluan tehdä niin hyvin, kuin pystyn, että asiakas on tyytyväinen, sanoo Oliver ja antaa samalla kiitosta Askolan hyvälle ilmapiirille ja hyville opettajille.

Hevosesteiden säilytysvarasto kilparatsastajalle

Rakenteilla oleva hevosesteiden säilytysvarasto.

Kuvissa työn alla oleva varasto siirretään asiakkaalle elementteinä, kuten talopaketit. Tämä vaatii osaamista työn suunnittelussa, että varasto voidaan kuljetusta varten purkaa oikeanlaisiin osiin. Varaston parissa työskentelevät Vesa ja Oliver suorittavat tällä työllä sekä runkovaiheen että ulkoverhouksen ja kattotyön tutkinnon osat.
– Iso oviaukko oli tässä työssä haaste, jonka selvitimme. Tämä on ollut todella mielekäs projekti, kun tietää varaston menevän oikealle asiakkaalle, Vesa ja Oliver kertovat.

Sauna asiakkaan toimittamista materiaaleista

Rakenteilla oleva saurarakennus.

Kuvan saunaprojektiin tuli sekä suunnitelma että tarvikkeet asiakkaalta. Työt ovat jo puolivälissä. Parhaillaan valmistuu sisä- ja ulkopaneelit sekä katto ja lauteet. Sauna siirretään asiakkaalle kokonaisena. Saunaa rakentavat Vesa, Jan ja Joel opiskelevat Careeriassa toista vuotta. He valitsivat aikanaan rakennusalan, koska se kiinnosti ja alalla pääsee tekemään, ei tarvitse olla paikallaan. Opiskelun he ovat kokeneet vapaana. Töitä on saanut tehdä ja opintoja edistää omaan tahtiin.

Rantasauna avaimet käteen -periaatteella

Kaksi rakennusalan opiskelijaa seisoo valmisteilla olevan saunarakennuksen edessä alan suojavaatteet päällä.
Rakenteilla olevan saunan sisätilojen kiuas ja lauteet.

Kolmannen vuoden opiskelijat Rosa ja Eveliina viimeistelevät kokonaisena asiakkaalle siirrettävää saunaa, jossa sisätyötkin alkavat jo olla valmiita. Tässä saunaprojektissa yhdistyy hyvin Careerian eri alojen opiskelijoiden yhteistyö. Rosan ja Eveliinan rakentama sauna sai maalin pintaan Careerian pintakäsittelypuolen opiskelijoiden toimesta, sähköpuolen opiskelijat ovat asentaneet saunaan kuituvalot ja valaistuksen ja putkiosaston opiskelijat tekevät vedenpoistoasennukset.

Rosa ja Eveliina tähtäävät keväällä valmistuttuaan kesätöihin ja edelleen alan töihin. He kertovat viihtyneensä Careeriassa rakennusalan opintojen parissa hyvin. Alavalinta on ollut oikea. Rosa on toiminut myös ohjaajana aloitteleville opiskelijoille.
– Olemme saaneet tehdä mukavia tilaustöitä, Rosa ja Eveliina kiittelevät.

Rosan ja Eveliinan saunaprojektin aikaisemmista vaiheista voi lukea täältä: Projekti, jonka saa tehdä alusta loppuun – Rosa ja Eveliina rakentavat rantasaunan

Pergola

Rakenteilla oleva pergola.

Keväällä Careerian opiskelijoiden tuotantoon on tullut uutena tuotteena pergola. Tilauksen tullessa lähdettiin kokeilemaan ja etsimään hyvää rakennetta pergolalle. Ensimmäinen kokeilu onnistui heti ja poiki toisenkin tilauksen samalta asiakkaalta.
– Nyt teemme pergolan viimeistelytöitä. On mukavaa nähdä oma kädenjälki, toteavat pergolan parissa työskentelevät Roni, Alex ja Joel.

Askolassa tehdään tilauksesta myös istutuslaatikoita, keinuja ja säilytyslaatikoita

Työn alla Askolassa on myös yli jäävästä ja uudelleen käytettävästä materiaalista tehtäviä istutuslaatikoita. Lisäksi opiskelijoiden käsistä lähtee asiakkaille keinuja ja puutarhakalusteiden pehmusteiden säilytyslaatikoita.
– Asiakastyöt motivoivat opiskelijoita panemaan parastaan. Heillä on hienoa osaamista ja koko ajan pitää olla tekemistä. Asiakkailla on tarpeita, joihin meillä on ratkaisut, Harri Myllynen toteaa lopuksi tyytyväisenä.

Puinen pihakeinu.
Puinen säilytyslaatikko, jonka kansi on auki.
Säilytyslaatikko, jonka kansi on kiinni.

Tilauksia voi tehdä Careerian nettisivujen kautta: https://careeria.fi/asiakastyot/rakennuksiin-liittyvat-tyot/