Smaku Porvoo – Careeria jälleen menossa mukana

5.9.2023

Kolme naista kävelee kadulla Careeria-ilmapallojen kanssa.

Porvoossa maisteltiin taas ravintoloiden herkullisia Smaku-annoksia ja nautittiin ihanasta loppukesän tunnelmasta 21.8.–2.9.2023. Careeria on ollut mukana vuosittain järjestettävässä Smaku-tapahtumassa alusta asti. Careerian ravintola- ja cateringalan sekä matkailualan opiskelijat olivat jälleen tänäkin vuonna alueen yrittäjien kanssa rakentamassa imagoa Porvoosta ruokakaupunkina.

Monipuolinen tapahtuma ja erinomainen oppimisympäristö

Nuoria naisia kävelemässä kadulla kädessään mustia ja kullanvärisiä Careeria-ilmapalloja.

Careerian matkailuopiskelijoiden Smaku-kokonaisuuteen kuului ensin Smaku Felstivalsin tapahtumakoordinaattorin Pilvi Mölsän pitämä Smaku-info. Sen jälkeen katseltiin kaikki vuoden 2023 Smaku-ravintoloiden esittelyvideot.

YTO-englannin tunnilla opiskelijat keräsivät sanastoa Smakuun liittyen ja harjoittelivat Smakusta kertomista suullisesti. Itseopiskeluna opiskelijat valmistelivat “hissipuheen” siitä, miten he markkinoisivat Smakua ja vastailivat opettajan laatimiin kysymyksiin Smakusta. Nämä kysymykset olivat “niitä edellisvuosina useimmin kysyttyjä kysymyksiä”, jotta valmiudet asiakaspalveluharjoitukseen olisivat terässä. Smaku-lauantaita 26.8. edeltävällä viikolla oli porukalla kierretty kaikki keskusta-alueen Smaku-ravintolat, ja useimmissa ravintolasta oli myös henkilökuntaa kertomassa Smaku-annoksesta ja ravintolan ruokafilosofiasta yleisesti. Muutamassa paikassa päästiin myös maistamaan annoksia.

Lauantaina 26.8. eli niin sanottuna Smakun väliviikonloppuna opiskelijat “rantautuivat” eri puolille kaupungin keskustaa jakamaan Smaku-esitteitä ohikulkijoille ja samalla kertomaan ja mainostamaan tapahtumaa. Mukana oli jaettavaksi sekä Smaku- että Careeria-ilmapalloja.

Smaku-yhteistyölle kiitosta opettajilta, opiskelijoilta ja yrityksiltä

Matkailuala:

Smaku-yhteistyö on sekä opettajan että opiskelijoiden näkökulmasta antoisaa.
– Tämä yhteistyömuoto, että ollaan kaupungilla mainostamassa, keksittiin muutama vuosi sitten, kun Smakun päätapahtumaa ei koronan vuoksi pidetty. Tämä osoittautui matkailuopiskelijoille erinomaiseksi tavaksi harjoitella asiakaspalvelutaitoja ja sopii hyvin ensimmäiseksi asiakaspalveluharjoitukseksi. Smakuun liittyvää tietoa on helppo koota taustatiedoksi, kierros ravintoloissa auttaa hahmottamaan paikkojen sijainnit ja asiakkaiden kysymykset ovat melko hyvin ennakoitavissa. Opiskelijoilla tulee tunne, että osaa vastata kysymyksiin. Ilmapallojen jakaminen tuottaa iloa ja antaa helpon tavan lähestyä asiakkaita. Vielä kun sekä Smaku-pallot että Careeria-pallot ovat molemmat biohajoavia, on kiva välittää kestävyyden ilosanomaa niiden avulla. Tässä tulee matkailualan perustaitoja hyvin esille: asiakkaalle selkeän viestin välittäminen, tien neuvominen, asiakkaan kohtaaminen, summaa Careerian matkailualan opettaja Riina Mustakallio.

Matkailualan opiskelijoiden kokemuksia:

“Aluksi tuntui vähän epämiellyttävältä mennä jakamaan esitteitä, mutta äkkiä huomasi, että se oli ihan kivaa ja kysymyksiinkin osasi vastata.”

“Me puhuttiin englantia ja vähän ruotsiakin.”

“Ilmapallojen jakaminen oli kivaa, lapset olivat niin kiitollisia ja aikuiset iloisia, kun ne sai ilmaiseksi.”

“Oli ihan kivaa.”

Ravintola- ja cateringala:

Kaksi miestä ja nainen esittelemässä ravintola-annosta.

Ravintola- ja catering-alan toisen vuoden opiskelijat jalkautuivat perinteisesti Smaku-ravintoloiden keittiöihin koko tapahtuman ajaksi. Opiskelijoiden työtehtäviin kuului Smaku-annosten esivalmistaminen, valmistaminen ja esille laitto. Tällä tavoin tapahtumaan osallistuminen saadaan hyvin nivottua tutkinnon perusteisiin ja opiskelijat saavat kokemusta oikeanlaisessa toimintaympäristössä työskentelystä. Myös kokkiopiskelijat osallistuivat Pilvin Mölsän pitämään Smaku-infoon koululla ennen tapahtuman alkua.
– Smaku- yhteistyö on mielestäni antoisaa ja opettavaista, koska näin opiskelijoille tuodaan tutuksi porvoolaista ravintolakulttuuria, kertoo Careerian ravintola- ja cateringalan opettaja Saija Niemi.

”Mukavaa, kun opiskelijat jalkautuvat ravintoloihin avuksi”

Myös ravintoloitsija Antti Oras voitokkaasta Taste-ravintolasta pitää yhteistyötä arvokkaana.
– Mukavaa, kun opiskelijat jalkautuvat ravintoloihin avuksi Smaku-tapahtuman ajaksi. Tämä on mielestäni hyvä ajankohta harjoittelulle. Opiskelija saa paljon toistoa ja vaiheittain on kiirettä, joka opettaa myös paineen alla työskentelyä. Oppilaitoksen ja opettajan kanssa asiat hoituvat mutkitta. Jatkossakin olemme mielellämme valmiita tekemään yhteistyötä, kertoo Antti Oras.

Myös opiskelijoiden mielestä työskentely Smaku-ravintoloissa on ollut opettavaista ja antoisaa.

Ravintola- ja catering-alan opiskelijoiden kokemuksia:

”Tosi kiva ja kannustava työporukka.”

”Aluksi tuntui, että pyörin vaan jaloissa, mutta kun annoksia sai tehdä useampia, alkoi hommat jo sujua itsenäisesti.”

Careerian ravintola- ja cateringalan opiskelijat olivat mukana myös aiemmin alkukesän Jukolan viestin ja Smakun yhteisen VIP-alueen toteutuksessa.

Lisää tietoa: https://smakufestivals.com/smaku-porvoo-2023/