Taitajia työelämään – automaatioasennuksen Taitaja2024-finaalipaikoista kilpailtiin Careeriassa

5.2.2024

Nuori mies automaatioasennustöissä yllään harmaa hattu ja keltaiset suojavaatteet.

Vuoden 2024 ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu, Taitaja2024, järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Viikolla 5 semifinaaleissa 40 eri paikkakunnalla kilpailleista reilusta 1900 opiskelijasta pääsee jokaisen 50 kilpailulajin kahdeksan parasta jatkoon Kuopion finaaliin. Careeria toimi tänä vuonna järjestäjänä automaatioasennuksen semifinaaleissa, jotka toteutettiin Porvoossa Perämiehentien toimipisteessä 30.1.–1.2.2024. Kilpailu antaa paljon niin kilpailijoille kuin sen järjestäjillekin.

Hyvä Taitaja-semifinaali rakentuu yksityiskohdista ja huolellisesta valmistelusta

Careeria haki ja sai järjestettäväkseen vuoden 2024 automaatioasennuksen Taitaja2024-semifinaalikilpailun. Ennen Perämiehentien toimipisteessä 30.1.–1.2.2024 toteutettua kilpailua oli paljon hoidettavia asioita. Automaatioasennuksen 23 semifinalistia tulivat Joensuusta, Kotkasta, Kouvolasta, Kuopiosta ja Lohjalta. Careerian järjestämän Taitaja2024-semifinaalin kokonaisuudesta vastasi automaatioasennuksen opettaja Timo Lehmusvuori. Jokaisella lajilla on oma lajiohjausryhmänsä. Automaatioasennuksen ohjausryhmä kokoontui ennen kilpailua tiiviisti, laati ja valmisteli kilpailutehtävät, lähetti kilpailukutsut ja ohjeet tarvittavista materiaaleista, tiedotti kilpailupaikasta ja järjestelyissä tapahtuneista muutoksista sekä päätti säännöistä ja tuomaroinnista. Yhdeksi tuomariksi Careerian järjestämään semifinaaliin saatiin entinen jo alalle työllistynyt opiskelija.

Ohjauspaneeli, jossa vasemmassa yläkulmassa Careerian logo.

Careeriassa järjestetyn Taitaja-semifinaalin laji, automaatioasennus 601, vaatii runsaasti valmisteluja niin tilojen kuin varusteiden osalta. Careeriaan rakennettiin kilpailupisteet, joihin kilpailijat itse valmistelivat automaatiokeskuksen tuomillaan varusteilla: taajuusmuuntaja, turvakytkin, sähkömoottori, lämpötilalähetin, kalibraattori, kaapelit, työkalut, työvaatteet ja suojavarusteet, mitta- ja ohjelmointilaitteet sekä tietokone ohjelmointiin. Tätä kaikkea tarvittiin kilpailutehtävään, joka oli kiinteistön ilmastointilaitteiston ohjauskeskuksen ja kenttälaitteiden asennus, käyttöönottomittaus ja ohjelmointi.

Kolmipäiväisen kilpailun järjestäminen on täyttä työtä aamusta iltaan. Onnistuneen semifinaalin jälkeen on helppo olla tyytyväinen.
– Tämä on ollut mukavaa. Kilpailun järjestelyt vaativat paljon työtä, jossa Careerian opiskelijat ovat olleet täysillä innostuneina mukana. Jännitimme yhdessä, saammeko kilpailualueen ajoissa rakennettua ja kuntoon ja hyvin onnistuimme. Yhteistyö kilpailupaikalla vierailleiden yritysten ja muiden oppilaitosten edustajien kanssa toi uusia näkökulmia ja ideoita myös arjen toimintaan. Tästä hyötyvät myös ne opiskelijat, jotka nyt eivät olleet mukana kilpailussa tai sen järjestelyissä, Timo Lehmusvuori kiittelee tyytyväisenä.

Nuori mies Taitaja2024-kilpailussa automaatioasennussarjassa tekemässä kilpailutehtävää.

Automaatioasennuksen opinnoista työllistytään teollisuuden kunnossapito- ja valvontatehtäviin

Automaatioasentajan perustutkinnon suorittaneet opiskelijat, automaatioasentajat ja sähköasentajat, työllistyvät erilaisiin teollisuuden sähkö- ja automaatioasennustehtäviin sekä kunnossapito- ja valvontatehtäviin. Careerian opinnoissa pääpaino on prosessi- ja rakennusautomaatiossa, ja alaa pääsee opiskelemaan pian käynnistyvän yhteishaun sekä jatkuvan haun kautta.
– Kilpailuvuonna 21 vuotta täyttäville tai sitä nuoremmille suunnatussa Taitaja-kilpailussa on opiskelijoiden kannalta parasta, että he saavat Taitaja-kilpailuun valmistautuessaan alan erityisoppia. Kilpailutausta on nuorelle opiskelijalle etu, kun etsitään työelämäyhteyksiä. Alan yritykset tietävät, että Taitaja-kilpailutehtävät ovat isoja ja haastavia. Taitaja-kilpailulla onkin opiskelijoiden keskuudessa hyvä kaiku. Meillä semifinaaliin pääsevät osallistumaan 2. ja 3. vuoden opiskelijat. Syksyllä opintonsa aloittaneet 1. vuoden opiskelijat odottavat jo innolla omaa kilpailuvuoroaan, kunhan opinnot ovat edistyneet riittävästi, Timo Lehmusvuori kertoo kilpailuun osallistumisen eduista.

Careerialla tänä vuonna ennätykselliset 26 Taitaja-semifinalistia

Careeriasta oli eri puolilla Suomea järjestetyissä vuoden 2024 semifinaaleissa mukana ennätykselliset 26 kilpailijaa 11 eri lajissa: maalaus ja tapetointi, kauneudenhoito, hiusmuotoilu, lähihoitaja, matkailu, automaatioasennus, pelituotanto, mediasuunnittelu, tietojenkäsittely, asiakaspalvelu ja myynti sekä visuaalinen myyntityö. Tulokset finaalipaikoista julkaistaan 16.2.2024 Taitaja2024-verkkosivuilla: https://taitaja2024.fi/fi/

Careerian kädenjälki näkyi myös Taitaja2024-semifinaalissa pelituotanto-kilpailussa. Careerian opettaja Olli Juhola on mukana lajin, pelituotanto 208, lajiohjausryhmässä. Hän toimi semifinaalin päätuomarina ja oli laatinut tehtävän sekä arviointikriteerit. Olli Juhola on myös pelituotannon päätuomari Taitaja-finaalissa keväällä Kuopiossa.

Taitaja-kilpailun yhteydessä järjestään myös T9-kilpailu yläkoulujen 7.–9.-luokkalaisille ja kilpaillaan TaitajaPLUS-lajeissa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuksista.