Työelämälähtöistä opiskelua – oppisopimuksella lyhyempi opintokokonaisuus tai koko tutkinto loppuun

6.5.2024

Prosessiteollisuude parissa työskentelevä mies kypärä päässään.

Oppisopimuksesta on moneksi. Vili ja Elmo suorittavat Careeriassa prosessiteollisuuden perustutkintoa. Vili tarttui Careerian ja Nesteen yhteistyömallin tarjoamaan mahdollisuuteen täysi-ikäisille opiskelijoille siirtyä jatkamaan opinnot loppuun työelämään oppisopimuksella. Elmo puolestaan suorittaa välioppisopimuksella prosessiteollisuuden perustutkintoon kuuluvia ammatillisia opintoja työskentelemällä tammikuusta syyskuuhun Borealiksella ja palaa sitten vielä Careeriaan opintojen pariin.

Vili kartuttaa työkokemusta Nesteellä jo opintojen aikana oppisopimuksella

Vili aloitti työt Nesteellä helmikuun alussa. Hän valmistuu prosessinhoitajaksi keväällä 2025. Vili pitää Nesteen ja Careerian yhteistyömallia opiskelijan kannalta hyvänä, kun työkokemusta kertyy jo opiskelun aikana.
– Tartuin mahdollisuuteen jatkaa prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittamista työskentelemällä Nesteellä, koska näin saan jo opiskeluaikana arvokasta työkokemusta. Lisäksi saan luotua yhteyksiä, jotka auttavat mahdollisuudessa työllistyä Nesteelle valmistuttuani tutkintoon. Jo nyt lyhyen kokemuksen perusteella voin sanoa, että oppisopimusopiskelu Nesteellä on mukavaa. Olen oppinut paljon ja tutustunut uusiin ihmisiin. Työ on vaihtelevaa. Käyn välillä kentällä katsomassa tilannetta, avaamassa venttiilejä ja korjaamassa asioita. Teen neljä päivää töitä ja sitten minulla on kuusi päivää vapaata, Vili kertoo.

Elmo edistää prosessiteollisuuden opintojaan välioppisopimuksella Borealiksella

Elmo aloitti prosessiteollisuuden perustutkinnon Careeriassa peruskoulun jälkeen syksyllä 2022. Hän suoritti opintojaan tammikuusta maaliskuun loppuun koulutussopimuksella ja sen jälkeen huhtikuusta syyskuuhun oppisopimuksella Borealiksella. Tämän jälkeen hän palaa vielä Careeriaan suorittamaan loput jäljellä olevat opinnot tavoitteenaan valmistua vielä vuoden 2024 puolella.
– Kuulin koulussa vaihtoehdosta suorittaa osa opinnoista oppisopimuksella. Minusta mahdollisuus opiskella ja ansaita samalla rahaa kuulosti hyvältä. Siksi hain oppisopimusopintoihin Borealikselle. Olen nyt tehnyt jo kaksi opintoihin liittyvää näyttöä ja kesän aikana tulee vielä lisää. Pidän tästä erilaisesta oppimisesta. Tässä teoria tulee tekemisen kautta ja opin parhaiten juuri tekemällä, Elmo kertoo.
– Borealiksella on hyvä työympäristö ja työkaverit ovat mukavia. Ja välissä on pitkiä vapaita. Teen kaksi 12-tuntista päivävuoroa ja sitten on 24 tuntia vapaata. Tämän jälkeen on kaksi 12-tuntista yövuoroa ja sitten kuusi päivää vapaata. Tämä rytmi sopii minulle paremmin kuin viisi päivää töitä ja kaksi päivää vapaata. Ja vaikka vuorot ovat pitkiä, ei työ tunnu rankalta, Elmo jatkaa.

Oppisopimuksesta on moneksi

Oppisopimusopiskelu sopii kaikkien alojen opiskeluun. Kesätöissäkin voi edistää opintoja oppisopimuksella suorittamalla tutkinnon osan tai osia, jos on kesätöissä opiskelemallaan alalla. Myös yrittäjä voi opiskella ja syventää osaamistaan oppisopimuksella.

Oppisopimuskoulutus – Careeria

Kesätyöoppisopimus – Careeria

Yrittäjän oppisopimus – Careeria

Lue myös:

https://careeria.fi/uutiset/uusia-prosessiteollisuuden-tyontekijoita-careerian-ja-nesteen-yhteistyolla