Joustavia ratkaisuja oppisopimuksen avulla

1.2.2023

Mies ja nainen näyttöruudun äärellä ohjaustilanteella.

Olen aiemmin useasti puhunut työvoimapulasta, joka näkyy pääkaupunkiseudulla toimivan oppilaitoksen arjessa päivä päivältä enemmän. Työnantajat pyrkivät rekrytoimaan opiskelijoita suoraan koulutuksista, ja kuumimpina käyvillä aloilla parhaat opiskelijat pyritään houkuttelemaan työelämän palvelukseen jo hyvissä ajoin ennen opintojen loppumista. Tämä on tietysti meidän ja opiskelijoidemme etu. Ammatillisen oppilaitoksen tärkeä tavoite on tuottaa osaavaa työvoimaa alueen työnantajien tarpeisiin, ja opiskelijoiden työllistyminen suoraan opinnoista kertoo tämän tavoitteen saavuttamisesta.

Tämä työllistyminen suoraan opinnoista osaltaan näkyy myös oppilaitoksemme oppisopimustilastoissa. Oppisopimus on loistava tapa siirtyä opinnoista työelämään, ja tilastot osoittavat, että työnantajat ovat oppineet käyttämään sitä. Työnantajat ovat tunteneet oppisopimuksen jo aiemmin, nykyisen henkilökuntansa koulutuksen välineenä tai rekrytoinnin tukena.

Kuitenkin vähemmän tunnettu tapa on ollut rekrytoida opintonsa loppusuoralla oleva opiskelija töihin ja tarjota mahdollisuus käydä opinnot loppuun oppisopimuksen avulla. Tässäkin tavassa on kaksi selvää voittajaa: opiskelija, joka saa opintojensa loppuun mahdollisuuden opiskella työn ohessa, oikeassa työelämässä, ja työnantaja, joka pystyy oppisopimuksen avulla sitouttamaan ja perehdyttämään tulevan työntekijänsä jo opintojen aikana. Opiskelija ei tässä vaiheessa ole enää kokonaan uusi alalla, vaan hänellä on alan opintoja ja osaamista. Oppimista ei tarvitse aloittaa nollapisteestä.

Oppisopimuksen polkua voi myös suunnitella jo ennakkoon opintojen varrella. Näin ohjataan esimerkiksi uusimmassa Kemianteollisuuden oppisopimusmallissa (2022), jossa Careeriakin on mukana. Mallissa nuoret opiskelijat aloittavat oppilaitoksessa ensimmäisen vuotensa ja hakeutuvat kemianteollisuuden ohjelmaan. Toisessa vaiheessa mukaan tulevat koulutussopimus yrityksessä ja valinnat oppisopimuskoulutukseen. Lopuksi opinnot suoritetaan loppuun yrityksessä oppisopimuksella. Ihan näin yksinkertainen malli ei ole, koska kokeilu sisältää myös näyttöjen valmistumiseen sidotun palkkojen kehittymisen, joka on vaatinut sopimista työnantajien ja työtekijöiden edustajien välillä. Asioista on saatu sovittua, ja nyt odottelemme mielenkiinnolla uutisia mallin edistymisestä ja tuloksista. Malli on mielestäni hieno ja toivon mukaan pitkälle kantava avaus.

Sama idea on osittain sovellettavissa ilman erityiskokeiluakin. Yritys voi tarjota opintojensa alkupäässä olevalle opiskelijalle koulutussopimusjakson. Koulutussopimus on kokonaan palkaton. Seuraava vaihe voi olla vaikka nuorelle opiskelijalle tarjottava kesätyö opintojen kesäloman ajaksi. Sen ajaksi voidaan solmia myös määräaikainen oppisopimus. Yhteistyötä voidaan syventää seuraavan vuoden koulutussopimusjaksolla ja opintojen toisena kesänä voidaan alkaa keskustella siitä, että opinnot suoritettaisiinkin loppuun oppisopimuksella. Tässä mallissa yrityksellä ja opiskelijalla on mahdollisuus tutustua toisiinsa turvallisesti, opintojen edistymisen ohessa. Tämä esimerkki on yksi mahdollisuus, joka toimii nuorten koulutuksessa. Tätä voi soveltaa myös aikuiskoulutuksessa, missä aikajänne saattaa olla lyhyempi.

Tilastojen valossa Careerialla oli vuonna 2022

  • 1758 voimassa olevaa omaa oppisopimusta, mikä on noin 150 sopimusta enemmän kuin vuonna 2021
  • 918 uutta oppisopimusta
  • noin 840 opiskelijavuotta
  • uusia sopimuksia 512 eri työpaikkaan

Mikä tärkeintä, oppisopimuksen keskeyttämisprosentti on todella pieni, vain 5,7 %.

Edellä kuvasin nuorille sovellettavia oppisopimusmalleja, mutta oppisopimuksien suurin hyödyntäjä on kuitenkin aikuisten koulutus. Tarjonnastamme löytyy koulutusta aikuisille perustutkinnosta ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon. Työnantajan tai opiskelijan ei tarvitse itse tietää, mikä malli tai mikä opiskelumuoto on juuri oikea. Meidän ammattitaitoiset asiakasvastaavat auttavat ja selvittävät kaikki vaihtoehdot, minkä jälkeen malli on helppo valita. Ota rohkeasti yhteyttä meidän oppisopimuspalveluihimme!

Asia on tällä hetkellä erityisen ajankohtainen nuorille. Kevättalvella käynnistyvät nuorten koulutusten kevään viimeiset koulutussopimusjaksot. Nyt on hyvä mahdollisuus keskustella myös koulutussopimuksen jälkeen tarjolla olevista kesätöistä, jotka voisi suorittaa oppisopimuksella. Näistä mahdollisuuksista saa lisätietoa opiskelijan vastuukouluttajalta ja tietysti Careerian oppisopimuspalveluista.

Minulla on itselläni kokemusta oppisopimusopiskelusta. Suoritin nuorena ensimmäisen tutkintoni oppisopimuksella. Se oli silloin itselleni ehdottomasti paras, mielenkiintoisin tapa opiskella, ja oppisopimuksen aikana syttynyt kipinä opintoihin on ohjannut minua eteenpäin myöhemmissä opinnoissani. Oppisopimusta ei siihen aikaan tunnettu lähellekään niin hyvin kuin nykyään, ja se saattoi olla työnantajalle ja opiskelijalle jopa hieman kankea. Oppisopimus on kehittynyt paljon niistä päivistä, ja voin rehellisesti todeta, että nykymuodossaan se on kaikkea muuta kuin kankea. Se joustaa työnantajan ja opiskelijoiden tarpeiden mukaisesti ja on räätälöitävissä ratkaisuksi juuri teille. Toteutuksen mahdollisuuksia on monia.

Pekka Pulkkinen
Koulutusjohtaja
Careeria

Kemianteollisuuden uusi nuorten oppisopimusmalli: https://careeria.fi/uutiset/kemianteollisuuden-uusi-nuorten-oppisopimusmalli/

Oppisopimuskoulutus: https://careeria.fi/oppisopimuskoulutus/