Matkakertomus Perämiehentien auditoriosta Katalonian aurinkoon

8.11.2023

Palmuja, sininen meri ja aurinkoinen sininen taivas.

Luovuusluolasta maailmalle

Vuosi sitten syksyllä meille careerialaisille esiteltiin uusi Luovuusluola-konsepti. Luovuusluolan suloinen Leijona-maskotti jakoi flyereita Careeria-päivässä. Vielä tuolloin en tiennyt Luovuusluolan koskettavan myöhemmin myös minua. ”Kiva konsepti, mutta ei minulla taida olla aikaa tai osaamista tällaiseen”, ajattelin.

Careeria-päivää seuranneella viikolla Luovuusluolan flyeri osui sattumalta käsiini. Aloin pohtia, olisiko meillä sotella sittenkin jotakin, jota voisimme jakaa Careerian laajuisesti. Yhdistetty verkko- ja monimuotokoulutus lähihoitajille (VMY) oli osoittautunut vajaassa vuodessa erinomaiseksi koulutusmuodoksi ja olimme onnistuneet saamaan runsaasti opiskelijoita myös syksyllä 2022 alkaneisiin ryhmiimme. Epäröin, mutta päätin silti tarjota ideaa kilpailuun. Ennen syyslomaa kilahti sähköpostia. Ehdotukseni oli edennyt finaaliin asti. Vau!

Koska Luovuusluola-konsepti oli uusi, en tiennyt mitä odottaa. Tuli aika kuvata esittelyvideo ja se oli aika kamalaa. Olin epämukavuusalueellani. Luovuusluola-päivänä ehostajan tuolissa istuessani aloin ymmärtää: ”Tämä on jotain isompaa. Upeaa, että saan olla mukana!” Järjestelyt oli hoidettu viimeisen päälle. Arvovaltainen Leijonaraati oli jo paikoillaan Perämiehentien campuksen auditoriossa. Oman idean esittelyhetki oli jännittävä. Vielä jännittävämpää oli seurata kanssakilpailijoiden toinen toistaan upeampia ideoita. Voitto tuli täytenä yllätyksenä. Rehtori Pasin onnittelupuheenvuorossa mainittu palkinto sai minut jähmettymään: Kansainvälinen liikkuvuus ja VMY-idean jakaminen ”maailmalle”. Säikähdys oli ensimmäinen tunne, joka valtasi minut. Olipa onni, että palkinto ei ollut tiedossa etukäteen! Todennäköisesti olisin jättänyt osallistumatta. Ja jos aivan tarkkoja ollaan, en olettanut Luovuusluolassa jaettavan mitään kunniakirjaa tai kunniamainintaa kummoisempaa.

Hymyilevä nainen kukkakimppu ja kunniakirja kädessään, taustalla lukee Luovuusluola, parastetaan yhdessä!

”Barcelona, täältä tullaan!”

Toukokuussa 2023 KV-asiantuntija Jukka Hakala ilmoitti, että oppilaitos nimeltä Escola Pia on hyväksynyt vierailumme. Matkan suunnittelu Barcelonaan saattoi toden teolla alkaa. Olimme aiemmin keväällä kirjoittaneet matkakaverini, koulutuspäällikkö Nina Anthonin, kanssa esittelykirjeen, jossa kerroimme VMY:stä ja esitimme muutamia toiveita vierailuamme ajatellen. Ennen vierailua laadin VMY:stä videon yhdessä opekollegan ja VMY-opiskelijan kanssa. Pakkasimme matkalaukut täyteen tuliaisia Careeriasta ja Suomesta. Lentokoneeseen astuessa olo oli epätodellinen. Matka Kataloniaan alkaa!

Syyskuinen Barcelona tarjosi meille parastaan: aurinkoa, lämpöä ja suurkaupungin hektistä tunnelmaa. Hotellimme sijaitsi kävelymatkan päässä yhteistyöoppilaitoksestamme, Escola Piasta. Kataloniassa oli juuri alkanut uusi lukuvuosi. Pääsimme toiveidemme mukaisesti osallistumaan niin paikalliseen hoitotyön opetukseen, kuin vierailulle yksityiseen lastensairaalaankin. Tapasimme vierailumme aikana oppilaitoksen rehtorin, ammatillisen koulutuksen KV-henkilöstöä, päälliköitä sekä opettajia. Vastaanotto oli lämminhenkinen. Esittelimme heille Careeriaa sekä VMY-mallia, joka herätti kovasti kiinnostusta.

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Kivitalon sisäänkäynti, jonka yläpuolella EU:n ja Katalonian lippu.

Suomalaisessa ja katalonialaisessa ammatillisessa koulutuksessa on yhtäläisyyksiä, mutta myös eroja. Kataloniassa hoitoala on muuttunut koronan jälkeen erittäin vetovoimaiseksi, toisin kuin meillä Suomessa. Escola Piassa todettiin, etteivät he voi tarjota hoitotyön koulutusta kaikille halukkaille. Tutkinto vastasi laajuudeltaan ja kestoltaan suomalaista hoiva-avustajakoulutusta. Syyslukukaudella opiskelijat keskittyvät teoriaopiskeluun. Kevätlukukaudella he opiskelevat ensin iltapäivään asti koululla. Ruokatauon ja siirtymän jälkeen he jatkavat työelämässä oppimassa paikallisissa sairaaloissa iltaan asti. Joka ikinen arkipäivä.

Mikä parasta, meille oli varattu runsaasti aikaa myös kohdata opiskelijoita ja keskustella heidän kanssaan. Escola Piassa hoitotyön opiskelijat ovat pääosin 16–17-vuotiaita nuoria. Vastaavasti valtaosa Careerian lähihoitajaopiskelijoista on aikuisia. Nuoret olivat kiinnostuneita Suomesta maana ja lähihoitajakoulutuksestamme sekä työmahdollisuuksista Suomessa. Nuoret kertoivat meille omista tulevaisuuden suunnitelmistaan hoiva-avustajaopintojen jälkeen. Joku aikoi opiskella laboratoriohoitajaksi, toinen röntgenhoitajaksi, muutama fysioterapeutiksi tai psykologiksi, joku jopa eläinlääkäriksi. Yksi asia oli yhteistä. Nuoret ovat yhtä hurmaavia ja tulevaisuudelle avoimia riippumatta asuivatko he Katalonian auringon alla vai meillä Pohjolassa.

Tuliaisena yhteistyökumppanuus

Barcelonan keskustan arkkitehtuuri on huikea. Isoja ja vaikuttavia jugend-rakennuksia vieri vieressä. Oli hämmentävää huomata, kuinka kadulta käsin on hankala erottaa, pitääkö rakennus sisällään oppilaitoksen tai vaikkapa sairaalan. Vierailumme päätteeksi pääsimme käymään paikallisessa lastensairaalassa, jonne myös jatkossa Careerian lähihoitajaopiskelijat voivat päästä työelämässä oppimisen jaksolleen. Vaikka sairaala sijaitsi hyvin keskeisellä paikalla vanhassa kivitalossa, sisätilat olivat modernit, upeat ja toimivat; juuri käyttötarkoitukseensa sopivat. Sisälle ei kantautunut lainkaan ääniä kadulta, joten saatoimme helposti unohtaa olevamme aivan suurkaupungin sykkeessä. Sairaalassa saimme kuulla, ettei suurkaupunki lepää koskaan. Paitsi silloin, kun jalkapallojoukkue FC Barcelonalla on peli. Silloin päivystys on tyhjä potilaista. Sairaalavierailusta jäi vahva tunne, että opiskelijamme ovat heidän kanssaan ”hyvissä käsissä”.

KV-matkasta jäi paitsi upeita kokemuksia ja hentoinen (jo pois haalistumassa oleva) rusketus iholle, mutta tärkeimpänä uusi yhteistyökumppanuus Careerialle! Escola Piasta toivottiin jatkoyhteistyönä opettajaliikkuvuuksia sekä opiskelijavaihtoja puolin ja toisin. Luontevin tapa jälkimmäiseen ovatkin juuri työelämässä oppimisen jaksot.

Toivon, että tämä matkakertomus oli vasta ”esipuhe” ja varsinaiset seikkailut Kataloniassa ovat vielä edessäpäin. Oletko juuri sinä seuraavan seikkailun päähenkilö?

Inka Pahajoki
Hoitotyön opettaja, sosiaali- ja terveysala
Careeria

Lisätietoa:

Uutinen Careerian nettisivuilla vuoden 2022 Luovuusluolan voittajasta: Careerian ensimmäisen Luovuusluolan voittajaksi idea yhdistetystä verkko- ja monimuotokoulutuksesta

Uutinen Careerian nettisivuilla vuoden 2023 Luovuusluolasta: Careerian Luovuusluolan 2023 voittoon yhteiskunnallisesti vaikuttava keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opinto-ohjausmalli