SM-tason muodostelmaluistelijasta urheiluhierojaksi

18.2.2022

Hymyilevä punatakkinen nainen, jolla on harmaa pipo, taustalla luminen maisema.

Néa Selén haki lukion jälkeen Careeriaan suorittamaan hieronnan ammattitutkintoa ja jäi valmistuttuaan töihin Terveystalo Rela-hierojaiin. Myös jatko-opinnot ovat jo työn alla. Kysyimme entiseltä SM-tason muodostelmaluistelijalta hänen kokemuksiaan koulutuksesta ja hierojan ammatin tarjoamista mahdollisuuksista.

Miten päädyit opiskelemaan hieronnan ammattitutkintoa Careeriaan?

Elämäni on ollut aina urheilullista. Lopetin SM-tason muodostelmaluistelun pari vuotta sitten. Jatkoin valmentajana ja nyt valmennan satunnaisesti työn ja opintojen ohessa. Näin Careerian ilmoituksen hieronnan ammattitutkinnosta, johon hain suoraan lukion jälkeen. Olen lukion ohella työskennellyt ravintola- ja hotellialalla ja uskon, että asiakaspalvelukokemuksesta on hyötyä myös tällä alalla. Lisäksi olen luonteeltani sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut. Minun on helppoa puhua asiakkaiden kanssa.

Tykästyin opintoihin heti. Ajattelin jo alun perin, että hieronnan ammattitutkinnosta olisi hyötyä jatkoa silmällä pitäen. Valmistuin kesäkuussa 2021. Opiskelu kesti minulla vain 10 kuukautta. Koska tulin suoraan lukiosta, minulla oli opiskelumoodi päällä, joten opinnot sujuivat nopeasti. Yleensä hieronnan ammattitutkinnon opinnot kestävät 10 kuukaudesta puoleentoista vuoteen. Jatkossa minua kiinnostaa myös fysioterapeutin opinnot.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on opiskelusta?

Korona-ajasta johtuen ryhmäni oli ensimmäinen, joka teki hieronnan ammattitutkinnon opintoja verkossa. Se asettaa haasteita alalla, jossa tarvitaan kosketusta. Opiskelu etänä vaati paljon itsekuria, kun piti tehdä asiat yksin kotona. Anatomian opettelu tietokoneen kautta oli vaikeaa. Mutta onnistuimme yhdessä ryhmän kanssa. Pystyimme aloittamaan opinnot lähiopetuksessa eli saimme hyvän alun ja välillä onneksi pääsimme lähiopetukseen ja hieromaan kouluun, mikä oli tosi hyvä asia. Opintorupeama oli kyllä ikimuistoinen, kun teimme hierontoja etänä. Teams oli päällä ja opettajamme Merja Helistö linjan toisessa päässä, kun hieroimme kotona omalla matkapöydällä, jossa oli joku sopiva vapaana oleva hierottava – äiti tai kaveri. Laitoimme vain kameran lähelle ja Merja-ope katsoi ja antoi vinkkejä.

Millaista oli harjoittelujaksolla Rela-hierojissa?

Minulla oli tosi hyvä toimipiste Kannelmäessä, jossa meitä oli lisäkseni viisi muuta työntekijää. Olin ryhmämme ainoa nainen, joten naispuoliselle hierojalle oli paljon kysyntää. Sain asiakkaita laidasta laitaan ja oli hienoa päästä hieromaan käytännössä, koska koronan takia harjoittelua ei ollut voinut toteuttaa niin paljon. Pääsin seuraamaan myös mentorini, Kannelmäen toimipaikanpäällikkö Marcuksen sekä kollegani Tonin toimintaa. Marcus on erikoishieroja ja fysioterapeuttiopiskelija ja Toni on osteopaatti. Sain erinomaisia näkökulmia myös omia fysioterapeutin suunnitelmiani silmällä pitäen ja vinkkejä urheilu- ja erikoishierontaan, kun pääsin seuraamaan näihin aloihin erikoistuneita. Harjoittelujakso oli todella hyvä kokemus. Sain oppia nopeasti paljon asioita. Kun minulla oli asiakkaita monipuolisesti, pääsin käytännössä toteuttamaan oppimaani. Ja tällä alalla opitaan tekemällä.

Onko jokin asia erityisesti jäänyt opiskeluajasta mieleen?

Minulla oli valinnaisena aineena yksilöllisen liikunnan ohjaaminen. Yksi osa opintoja oli parin päivän käynti Kisakalliossa. Urheilimme ja teimme kurssiin liittyviä asioita. Asuimme mökeissä, ja juuri silloin koronatilanteen salliessa saimme olla yhdessä ja pääsimme vihdoin kaikki opiskelijat tutustumaan toisiimme. Tämä valinnainen osa oli itselleni erittäin mieluisa ja suosittelen sitä kaikille.

Millaista opiskelu Careeriassa oli? Mikä oli parasta?

Parasta oli erittäin tsemppaavat opettajat, Merja Helistö ja Juha Oikarainen He olivat kannustavia ja vaativia hyvällä tavalla. He auttoivat aina ja tsemppasivat. Tulimme läheiseksi ja se helpotti opiskelua. Se, mikä minua opinnoissa yllätti, oli, kuinka paljon hierojien lopulta täytyy tietää eri asioista.

Pystyitkö hyödyntämään aiempaa osaamistase tai työkokemustasi opiskelussa?

Luisteluvalmennus helpotti varsinkin valinnaisaineessa, yksilöllisen liikunnan ohjaamisessa. Sain sillä jaksolla paljon eri näkökulmia. Myös se, että olin itse kokenut monenlaisia vammoja ja loukkaantumisia, helpotti ymmärtämään asiakasta ja samaistumaan hänen tilanteeseensa.

Mihin opiskelu johti? Missä olet nyt?

Puhuimme heti harjoittelun alussa Rela-hierojien Marcuksen kanssa pysyvämmästä yhteistyöstä, ja hän suositteli eteenpäin jäämistäni Relalle. Ja näin tapahtui valmistumiseni jälkeen. Pidin valmistuttuani kesäloman ja aloitin sitten työt Kannelmäen toimipisteessä, jossa toimin edelleen täysipäiväisesti hierojana. Suoritan samalla erikoishierojan ammattitutkintoa eli minulla on työn alla myös alan jatko-opinnot. Nyt juuri meneillään on urheiluhieronta. Kohta on näytöt ja niiden läpäisyn jälkeen olen sitten urheiluhieroja.

Mitkä ovat jatkosuunnitelmasi?

Unelmani myöhemmin olisi olla urheilujoukkueen hieroja ja fysiikkavalmentaja. Minua kiinnostaa käydä myös valmennuskoulutus, jota voi hyödyntää, esim. fysiikkavalmentaja, että voi olla avustamassa koko joukkuetta. Haluan jatkossakin toimia urheilumaailmassa. Vammat ja niiden ennaltaehkäisy kiinnostavat minua.

Kenelle voisit suositella vastaavaa koulutusta? Terveisesi hänelle?

Hierojan ammatti on tosi laaja. On monia eri haaroja, joihin voi erikoistua. Tällä alalla erikoistumisvaihtoehtoina on esimerkiksi urheilu-, klassinen- tai vauvahieronta. Ala edellyttää mielestäni avarakatseisuutta ja kiinnostusta ihmisen hyvinvointiin. Ammatista voi tehdä oman näköisensä erikoistumalla. Mahdollisuuksia on paljon.

Terveisesi Careerialle?

Vaikka korona-aikana opiskelu ei ollut kaikkein helpointa ja se oli opettajille stressaavaa, niin kaikki hoidettiin todella hienosti. Tilanne oli koronan vuoksi hyvin erilainen, mutta kaikesta jäi hyvät ja upeat fiilikset. Tsemppiä kaikille jatkoon!

Lisätietoa Careerian hieronnan ammattitutkinnosta: Hieronnan ammattitutkinto