Careerian ja Jukolan viestin yhteistyö sujui hyvissä tunnelmissa: opiskelijat onnistuivat ja kokemuksista opittiin yhdessä

1.9.2023

Kuva Jukolan viestin portista, taustalla hiekkakenttä ja ihmisiä.

Careerian opiskelijat olivat monipuolisesti mukana Porvoossa 17.–18.6.2023 Epoon kylässä toteutetun Jukolan ja Venlojen viestin järjestelyissä. Tehtävälistalla oli mm. lapsille suunnattuja aktiviteetteja, opastusta ja ohjausta, jalkojenhoitoa, cateringia sekä tietoliikenneverkkoasennuksissa avustamista. Lisäksi tapahtuman päälavan taideteos oli Careerian pintakäsittelyalan opiskelijan käsialaa.

Kolmiosainen taideteos Jukolan viestin päälavalla.

Jukolan viesti on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma, joka keräsi kisaviikonloppuna Epoon kisa-alueelle vajaat 20 000 suunnistajaa yli 20 eri maasta. Tapahtuma houkutteli Porvooseen suunnistajien ohella kävijöitä, joiden yhteislukumääräksi arvioitiin n. 50 000 henkeä. Nyt järjestetty Jukolan viesti
oli ensimmäinen, jossa oppilaitos oli näin monipuolisesti mukana. Careerian ja Jukolan viestin yhteistyössä onnistuttiin hyvin.

Careerian catering-alan opiskelijoita töissä Jukolan viestin ravintolateltassa.
Jalkojen hierontapiste Jukolan viestissä. Careerian opiskelija hoitamassa jalkoja.

Hiiliviisas Jukola hyvällä fiiliksellä

Jukolan viestin ja Careerian yhteisessä palautepalaverissa tultiin siihen johtopäätökseen, että päällimmäisenä tapahtumasta jäi kaikille hyvä fiilis. Jukolan viestin osalta kumppanuuksista ja markkinoinnista vastannut Jari Johansson toi esiin, että tapahtuman ilmapiiri oli kokonaisuudessaan hyvä ja oppilaitosyhteistyöstä saatiin hyviä kokemuksia. Myös kantava ajatus hiiliviisaasta Jukolasta toteutui. Esimerkkeinä tästä mm. kisa-alueelle liikennöineiden kisabussien kulkeminen sähköllä ja kilpailun voittajien kukkakimppujen sijaan saamat yli 100 kuusen tainta, joille löytyi kasvualusta joko kisa-alueelta tai voittajien kotiseuduilta.

Opiskelijat onnistuivat ja kokemuksista opittiin yhdessä

Careerian matkailualan opiskelija opastamassa Jukolan viestin turisteja.

Careerian opiskelijat sitoutuivat tehtäviinsä Jukolan viestissä hyvin. Oppilaitosyhteistyötä on tehty Jukolassa aiemminkin. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun oppilaitosyhteistyötä tehtiin näin laajasti ja suunnitelmallisesti. Careeria oli monipuolisesti mukana tapahtumassa, ja opiskelijoille Jukolan viesti oli huikea kokemus ja hieno mahdollisuus myös viedä opintojaan eteenpäin: matkailualan opiskelijat suorittivat Jukolan viestin tehtäviensä myötä kokonaisen tutkinnon osan.

Pehmoeläinten hoitoa ensiapuklinikalla.

Careerian opiskelijoiden tehtävät Jukolan viestissä:

  • Jukolan päälavan teos oli pintakäsittelyalan perustutkinnon opiskelijan käsialaa. Lue Laura Emilia Lindgrenin tarina: https://careeria.fi/tarinat/kohti-unelmia-perinnekorjaamisesta-restauroinnista-ja-koristemaalaamisesta-pintakasittelyalan-perustutkinnolla/
  • Sosiaali- ja terveysalan lähihoitajaopiskelijat ylläpitivät Epoon kylän päiväkodin pihalla Lastenmaailmaa, joka tarjosi lapsille erilaisia aktiviteetteja, mm. keppihevosradan, kasvomaalausta ja pehmoeläinsairaalan. Tästä tuli vanhemmilta hyvää palautetta.
  • Matkailualan opiskelijat ohjasivat ihmisiä linja-autoihin Porvoon torilla ja hoitivat bussiopastuksia.
  • Ravintola- ja cateringalan opiskelijat olivat mukana Jukolan viestin ja Smakun yhteisen VIP-alueen toteutuksessa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin NoHon kanssa. Opiskelijoita työskenteli myös Jukolan pääravintolassa ja grilleissä.
  • Jalkojenhoitajaopiskelijat suorittivat kisa-alueella paikan päällä jalkojen rasvausta ja kinesioteippauksia.
  • Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat avustivat tietoliikenneverkkoasennuksissa Jukolan kisa-alueella. Eilainen oppimisympäristö sai opiskelijoilta kiitosta.
  • Careeria järjesti myös järjestyksenvalvojakoulutuksia Jukolan järjestyksenvalvontatehtävissä olleelle talkooväelle.
Tietoliikenneverkkoasennusta Jukolan viestissä.

Näin Careerian matkailualan opiskelijat pukivat kokemuksiaan Jukolan viestistä sanoiksi:
“Jukolan opastuksesta jäi hyvä fiilis ja sen jälkeen tuntui siltä, että sitähän voisi tehdä joskus työksi😊”
“Jännitti ihan hirveästi, kun oli niin paljon ihmisiä, mutta myöhemmin tajusin, että se oli kyllä hieno kokemus.”
“Jukola-opastus auttoi minua olemaan rohkeampi muiden asioiden ohjaamisessa.”
”Bussiopastus Jukolan viestissä auttoi minua rohkaistumaan puhumaan isojen joukkojen edessä.”
“Hyvä kokemus, hyvä opastusharjoitus.”
“Jukola-opastus oli ihan mukavaa.”

Lue myös Careerian blogi: Jukolan viesti ja Careeria – tapahtumat oppimisympäristöinä