Kasvata osaamistasi, missä tahansa — 10 vinkkiä tehokkaaseen etäopiskeluun

14.3.2023

Haluaisitko kasvattaa osaamistasi, mutta sinun ei ole mahdollista osallistua opetukseen paikan päällä? Kuulostaisiko etänä opiskelu sinun jutultasi? Etäopiskelun ja verkko-opiskelun suosio on kasvanut huomattavasti, ja nykyään on mahdollista opiskella melkein mitä vain ajasta ja paikasta riippumatta.

Verkkokoulutukset ja etäopinnot ovat joustava tapa kehittää osaamista, mutta aloitus voi joskus jännittää. Kokosimme yhteen 10 vinkkiä, joiden avulla saat hyvän startin etäopiskeluun.

  1. Aseta opiskelulle selkeät tavoitteet ja laadi aikataulu

Etäopiskelu vaatii järjestelmällisyyttä ja aikatauluttamista, joten varmista, että suunnittelet päiväsi huolellisesti. Tee itsellesi opiskelukalenteri, johon aikataulutat tehtävät, luennot ja opiskelujaksot. Muista huolehtia myös riittävistä tauoista ja siitä, että sinulle jää vapaa-aikaakin opintojen lomassa.

  1. Priorisoi

Priorisoi tehtävät tärkeysjärjestykseen ja keskity ensisijaisesti tärkeimpiin ja kiireellisimpiin. Tämä auttaa välttämään stressiä ja pitää opiskelun hallinnassa. Älä anna työkuorman kasaantua liian isoksi, vaan jaa tehtävät tasaisesti kalenteriisi.

  1. Järjestä itsellesi työskentelytila

Valitse itsellesi sopiva työskentelytila, joka on rauhallinen ja häiriötön. Pidä huoli, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet käytössäsi, kuten tietokone, kuulokkeet, muistiinpanovälineet ja tarvittavat opintomateriaalit.

  1. Ota aktiivinen rooli oppimisessa

Etäopiskelussa vastuu oppimisesta on sinulla. Ole aktiivinen ja osallistu verkkokeskusteluihin, esitä kysymyksiä ja pyydä tarvittaessa apua. Pidä kamerasi päällä oppituntien aikana.

  1. Pidä taukoja

Etäopiskelu voi olla intensiivistä, ja saatat istua hyvinkin pitkiä aikoja tietokoneen äärellä. Muista pitää taukoja ja käydä ulkona päivän aikana. Mieti, voitko esimerkiksi kuunnella jonkun luentotallenteen kävellessäsi.

  1. Pysy yhteydessä opettajiin ja muihin opiskelijoihin

Etäopiskelu voi joskus tuntua yksinäiseltä, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Pysy yhteydessä opettajiin ja muihin opiskelijoihin, jotta pääset tuntemaan yhteisöllisyyttä ja saat tarvittaessa tukea. Voit käyttää esimerkiksi opettajan vastaanottoaikaa, sähköpostia tai verkkokeskusteluja.

  1. Minimoi häiriöt

Varmista, että häiriötekijät kuten sosiaalinen media, televisio tai muut kodin askareet eivät häiritse opiskeluasi. Kun varaat riittävästi lyhyitä taukoja, jaksat keskittyä opiskeluhetket paremmin itse asiaan.

  1. Opettele itsenäistä työskentelyä

Etäopiskelu vaatii itsenäistä työskentelyä, joka on toisille meistä luontaisempaa kuin toisille. Tätäkin voi kuitenkin opetella. Kokeile erilaisia lähestymistapoja ja löydä sinulle parhaiten sopivat. Toiset vaativat täydellisen hiljaisuuden voidakseen keskittyä, ja toisille taas taustamusiikki tai radio taustalla on rauhoittava tekijä. Voit myös jakaa parhaita vinkkejäsi ja oppeja muiden etäopiskelijoiden kanssa.

  1. Hyödynnä erilaisia oppimateriaaleja

Etäopiskelussa on usein saatavilla erilaisia oppimateriaaleja, kuten äänitteitä, videoita, verkkokursseja ja simulaatioita. Hyödynnä niitä mahdollisuuksien mukaan ja etsi itsellesi sopivin tapa oppia.

  1. Palkitse itsesi

Palkitse itsesi, kun saavutat tavoitteen. Tavoitteen ei tarvitse olla iso, ja jo pelkästään tehdyn tehtävän yliviivaaminen listasta tuottaa mielihyvää ja onnistumisen tunnetta. Palkinto voi olla esimerkiksi lyhyt tauko, herkkuhetki tai aikaa omalle harrastukselle keskellä päivää. Palkinto auttaa pitämään motivaation korkealla ja konkretisoi saavutuksesi.

Etäopiskelu on hauska ja tehokas tapa oppia uutta. Tämän huomasi myös Laura Jussila, joka hyppäsi ravintolan tiskin takaa opiskelemaan markkinointiviestintää Careeriassa. Lue Lauran inspiroiva tarina.

Tutustu laajaan koulutustarjontaamme ja löydä sinulle sopiva koulutus.