Yhteishaku

Kokki | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokkiopiskelija kuorii perunaa.
Yhteishaku 2024 - Aloitus: 8.8.2024 - Porvoo

Viimeinen hakupäivä:
19.3.2024
Koulutus alkaa: 8.8.2024
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Ei opiskelumaksua.
Hakuaika: 20.2. - 19.3.2024

Hae koulutukseen Lisätietoja

Avaa ovi mahdollisuuksien ja makujen maailmaan — opiskele kokiksi!

Oletko innostunut ruoanlaitosta? Haluatko yhdistellä erilaisia makuja ja luoda suussa sulavia elämyksiä asiakkaille? Jos tunnet intohimoa ja kiinnostusta ruoanvalmistukseen, on kokin koulutus loistava vaihtoehto!

Kokkina olet osa luovaa tiimiä ja valmistat maittavia ja ravitsevia aterioita asiakkaillesi. Tarkka makuaisti, kiinnostus ruokaan ja uskallus kokeilla uutta antavat sinulle hyvät edellytykset alalla menestymiseen.

Kokin työssä sinulta vaaditaan ruoanlaiton lisäksi ymmärrystä hygieniasta, ravitsemuksesta ja erityisruokavalioista, sekä suunnittelutaitoa ja hyvää mielikuvitusta.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle kokin ammattitaidon, jolla työllistyt varmasti. Laadukkaat raaka-aineet ruoanvalmistuksessa, kestävän kehityksen mukainen toimintatapa ja ripeä ote työhön ovat alan ammattilaisten menestystekijöitä.

Kenelle?

Kokin koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut ruoasta ja ravitsemuksesta. Sinulla on hyvä terveys ja toimintakyky alalla työskentelyyn.

Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.

Lue lisää kielitaitovaatimuksista ja kielitaidon osoittamisesta.

 

Kokki työelämässä

Kokkina voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa.

Voit valita työpaikkasi kiinnostuksesi mukaan ja työskennellä esimerkiksi

  • suurtalouskokkina suurkeittiöissä kuten keskuskeittiöissä, kouluissa tai hoitolaitoksissa
  • ravintolakokkina loihtien makuelämyksiä asiakkaille à la carte -ravintoloissa, hotelleissa ja laivoilla
  • lounasravintoloissa
  • henkilöstöravintoloissa.

Kokkina työhösi kuuluu muun muassa ruoanlaitto, ruokalistan laatiminen ja puhtaanapitotyöt.

Rakastatko ruoan laittamista? Opiskele ravintola-alalle

Onko keittiö lempipaikkasi? Onko ruoka mielestäsi paljon muutakin kuin vain vatsan täytettä? Rakastatko ateriakokonaisuuksien ja tarjoilujen suunnittelua sekä juhlien järjestämistä? Jos vastasit kyllä, ravitsemis- ja elintarvikeala on oikea valinta sinulle!

Jatko-opinnot ravintola- ja catering-alan perustutkinnon jälkeen

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Ravintola- ja catering-alan suorittanut voi jatkaa opintoja mm. elintarvikealan perustutkintojen parissa tai työkokemuksen jälkeen suorittaa ruokapalvelujen ammattitutkinnon, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon. 

Jatko-opintomahdollisuuksia ovat esimerkiksi restonomiopinnot ammattikorkeakoulussa ja ravitsemustieteen opinnot yliopistossa.  

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Tutustu ammattikorkeakoulujen väyläopintoihin.

Opiskelu käytännössä

Käytännön toteutus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opintoihin sisältyy opiskelua oppilaitoksessa ja verkossa sekä oppimista työpaikalla.

Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti.

Porvoossa opiskellaan kokkikiltakoulussa.
Lue lisää kiltakoulusta. 

Kesto

Kokin koulutuksen kesto on noin 3 vuotta.

Kaksoistutkinto — yhdistä ammatilliset ja lukio-opinnot

Careeriassa voit suorittaa lukio-opintoja ammatillisen peruskoulutuksen yhteydessä ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Yhdistäessäsi lukio-opinnot ammatilliseen koulutukseen parannat jatko-opiskelumahdollisuuksiasi ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa.

Lue lisää kaksoistutkinnosta

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa:

  • ruokapalvelun osaamisala, kokki
  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija.

Tässä koulutuksessa opiskellaan kokiksi.

Tutkinnon laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

 

 

Koulutuksen kuvituskuva

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa (20 osp), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (65 osp) ja valinnaisia tutkinnon osia (60 osp).

Kaikille pakollinen tutkinnon osa

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp)

Ruokapalvelun osaamisalan pakolliset tutkinnon osat

  • Lounasruokien valmistus (4o osp)
  • Annosruokien valmistus (25 osp)

Valinnaisia tutkinnon osia ovat esimerkiksi

  • À la carte- ruoanvalmistus (30 osp)
  • 3D- tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
  • Kahvilapalvelut (15 osp)
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp)

 

 

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Hae koulutukseen

Yhteishaku kevät 2024

Kevään 2024 yhteishaussa haetaan syksyllä 2024 alkavaan koulutukseen. Yhteishaun hakuaika on 20.2.–19.3.2024. Hakemuksen on oltava perillä viimeistään 19.3.2024 klo 15.00.

Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 13.6.2024. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksessa, saat tiedon opiskelijavalinnasta suoraan sähköpostiisi.

Varasijoilta hyväksyminen päättyy 16.8.2024.

Hae koulutukseen

Kysy lisää koulutuksesta ja hakemisesta

Careerian hakijapalvelut auttavat sinua, kun sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai siihen hakemisesta.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Hakijapalvelut

040 358 5734

hakutoimisto@careeria.fi

Maija-Riitta Kuusitunturi

Opettaja

040 161 5552

Maija-Riitta.Kuusitunturi@careeria.fi


Tuki ja ohjaus

Aleksanterinkatu 20, Porvoo

Nuori nainen pyörittää pöydällä olevaa karttapalloa.

Ulkomaille opintojen aikana

Jos mieli vetää reissuun ja uusia kokemuksia hankkimaan, mikset suuntaisi opintojesi aikana ulkomaanjaksolle? Ulkomaanjakson voi suorittaa joko harjoitteluna yrityksessä tai vaihto-opintoina oppilaitoksessa. Käytettävissäsi ovat Careerian laajat yhteistyöverkostot Euroopassa ja muualla maailmassa. 

Ulkomaanjaksoilla kehität oman alan osaamistasi monikulttuurisessa ympäristössä – ja bonuksena kehittyy kielitaitokin! Mikä olisikaan upeampi tapa kerryttää osaamispisteitä ja kansainvälistä kokemusta. Tartu rohkeasti tilaisuuteen ja lähde vaihtojaksolle. Tätä mahdollisuutta et halua missata! 

Ravitsemisalan opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet päästä kehittämään osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä. Viime vuosina Careerian opiskelijoita on käynyt työ- ja vaihtojaksoilla muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Pohjois-Englannissa, Portugalissa ja jopa Australiassa asti! Vaihtokohteesta riippuen työjaksot voivat suuntautua erityyppisiin ravintoloihin.

Ravitsemisala on hyvin kansainvälinen ja Careeriasta onkin monipuoliset mahdollisuudet lähteä useisiin eri Euroopan maihin työjaksolle. Työpaikat löytyvät esimerkiksi Careerian omien suorien työelämäkontaktien tai Careerian eurooppalaisen oppilaitosyhteistyöverkoston kautta.

Miksi juuri Careeriaan

  • Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat huomisen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Rakennamme kanssasi sinulle sopivan opintopolun.
  • Meillä et jää yksin. Saat yksilöllistä ohjausta ja tukea opintoihisi.
  • Nykyaikaiset oppimisympäristömme ja opiskelujaksot työpaikoilla tukevat ammatillista kehittymistäsi.
  • Toimipisteemme sijaitsevat Uudellamaalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. 
  • Verkkokoulutuksiimme voit osallistua mistä tahansa – vaikka kotisohvaltasi.

Toimipiste