Hanke kehittää matkailualan sosiokulttuurista vastuullisuutta. Matkailuala on kasvava tulon, työllisyyden ja vaurauden tuottaja. Sen nopealla laajentumisella on kuitenkin monilla matkailualueilla ollut haitallisia ympäristö- ja sosiokulttuurisia vaikutuksia.
Vastuullinen matkailu on noussut kehittämiskohteeksi sekä globaalisti että paikallisesti. Ekologinen kestävyys kestävä kehitys on tunnistettu ja otettu hyvin huomioon matkailualalla, mutta sosiokulttuuriseen kestävyyteen on kiinnitetty vähemmän huomiota. Sosiokulttuurisesti kestävään matkailuun kuuluu mm. saavutettavuus, identiteetit, tasa-arvo ja kulttuurinen ymmärrys.
Matkailuala tarvitsee henkilöstöä, joka pystyy toteuttamaan kaikki palvelut sosiokulttuurisesti kestävällä tavalla ja ammatillisten oppilaitosten tulee pystyä kouluttamaan tällaista omaavaa osaavaa henkilöstöä yrityksille.
Kerätään tietoa siitä, miten sosiokulttuurinen kestävyys matkailussa ymmärretään ja millaisia toimia kumppanimaiden matkailuyrityksissä ja ammatillisessa koulutuksessa on toteutettu sosiokulttuurisen kestävyyden edistämiseksi. Tulosten pohjalta suunnitellaan sosiokulttuurisesti kestävän matkailun opintojakso ja laaditaan aihepiiriä käsittelevä digitaalinen opas, jota voi köyttää myös koulutuksen oppimateriaalina. Kohderyhmiä ovat opiskelijat, opettajat, koulutusorganisaatiot, yhdistykset, työelämä ja matkailualan yritykset.
Projektiryhmä kerää tietoa ammatillisista oppilaitoksista ja matkailualan yrityksiltä siitä, miten sosiokulttuurinen vastuullisuus matkailualalla ja matkustamisessa ymmärretään, millaisia toimia kumppanimaissa on tehty sosiokulttuurisen kestävyyden kannalta ja miten sitä opetetaan ammatillisissa oppilaitoksissa.
Tulosten perusteella suunnitellaan:
1) Sosiokulttuurisesti kestävän matkailun opintojakso matkailualan koulutusta tarjoaville organisaatioille
2) Digitaalinen opas työelämälle ja ammatillisen koulutuksen organisaatioille
Temaattisesti työ jaetaan seuraaviin teemoihin: Gastronomia, Maailmanperintökeskukset, Kulttuuri-identiteetti sekä Saavutettavuus ja vapaus.
Hankkeessa on kansainvälinen aloituskokous (kick-off), neljä Learning Teaching Training tapahtumaa, virtuaalikokouksia opiskelijoille tulosten pilotoimiseksi sekä kaksi Multiplier Eventia.
1.11.2021 – 30.10.2023.
Tulos 1: Opintojakso sosiokulttuurisesti kestävän matkailun opettamiseen ja oppimiseen. Jakso suunnitellaan siten, että se on helppo ottaa käyttöön paikallisesti EU-maissa osana opetussuunnitelmaa tai osaamista päivittävää kurssia.
Tulos 2: Digitaalinen opas sosiokulttuurisesti kestävän palveluketjun toteuttamiseen matkailualalla. Opasta voi käyttää ohjemateriaalina työelämässä ja oppimateriaalima koulutuksessa.
Erasmus+
Kouvolan ammattiopisto Eduko (koordinaattori) Careeria ROC Friese Poort (Hollanti) Scuola Centrale Formazione (Italia) Future Focus Ltd (Malta)
Opettaja
040 480 9685
Laura.Viitanen@careeria.fi
Matkailu ja ruoka
Virnatie 5, Vantaa
Asiantuntija
040 775 4638
Jukka.Hakala@careeria.fi
Laatu, kehittäminen ja vastuullisuus
Perämiehentie 6, Porvoo