Nuori nainen ja mies istuvat penkillä, tytöllä sylissä kannettava tietokone.

Yhteishaku

Kevään 2024 yhteishaku on 20.2.-19.3.2024.

Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 13.6.2024. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksessa, saat tiedon opiskelijavalinnasta suoraan sähköpostiisi. Varasijoilta hyväksyminen päättyy 16.8.2024.

Kevään yhteishaussa on valinnanvaraa

Tervetuloa tutustumaan Careeriaan!

Tutustu paikan päällä opiskeluun Careeriassa

Etkö ole ihan varma, onko jokin ala sinun juttusi? Mietityttääkö jokin asia opiskeluun liittyen? Tule tutustumaan opiskeluun Careeriassa.

Alakohtaisissa tutustumispäivissä näet käytännössä, millaista opiskelu on,  saat lisätietoa alan opinnoista ja työtehtävistä.

Katso tutustumispäivät ja ilmoittaudu mukaan

Näin haet yhteishaussa

Yhteishaku on tarkoitettu hakijoille, joilla ei ole aikaisempaa tutkintoa. Täytä hakemuksesi Opintopolku-palvelussa.

Kevään 2023 yhteishaussa haetaan syksyllä 2023 alkavaan koulutukseen. Yhteishaun hakuaika on 21.2.-21.3.2023. Hakemuksen on oltava perillä viimeistään 21.3.2023 klo 15.00.

Opiskelijaksi ottamisen tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 15.6.2023.

Jos tarvitset apua hakemisessa, ovat Careerian hakijapalvelut apunasi.

Ota yhteyttä!

Hakijapalvelut
hakutoimisto@careeria.fi, 040 358 5734

Huomioitavaa yhteishaussa

Harkinnanvarainen valinta

Opiskelupaikkaa on mahdollisuus hakea harkinnanvaraisen valinnan kautta, jos sinulla on erityinen syy, jonka vuoksi sinulla ei ole mahdollisuutta tulla valituksi yhteishaussa.

Kun haet harkinnanvaraisen valinnan kautta sinun tulee täyttää yhteishaun hakemus ja toimittaa Careeriaan kopio hakemuksesta, kopio viimeisimmästä koulu- tai opiskelutodistuksesta sekä lisäksi kaikki ne perustelut ja mahdolliset todistukset, joihin vetoat harkinnanvaraisessa valinnassa. Jos harkinnanvaraisen valinnan perusteena on oppimisvaikeudet tai sosiaaliset syyt, olet mukana myös varsinaisessa valinnassa, vaikka harkinnanvaraisen valinnan päätös olisi kielteinen.

Kun haet harkinnanvaraisen valinnan kautta, voit jättää hakuun liittyviä lisätietoja ja liitteitä tietoturvallisesti tämän lomakkeen kautta. Liitteiden viimein jättöpäivä on 31.3.2023.

Kielitaitosuositus ja kielitaidon osoittaminen

Careeriassa järjestettävissä ammatillisissa perustutkinnoissa suomen kielen kielitaitotasosuositus on B1.1.

Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun ei tarvitse osallistua kielikartoitukseen, jos sinulla on

 • suomenkielinen perusopetuksen päättötodistus, suomen kielen arvosana väh. 7
 • YKI-todistus, jossa kaikki neljä osa-aluetta on vähintään tasoa 3
 • kotoutumiskoulutuksen, maahanmuuttajanuorten (MANU), Valman tai Mavan todistus, jossa kaikki neljä osa-aluetta on vähintään tasoa B1.1
 • suomen kielellä suoritetun ammatillisen tutkinnon (perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon), ammattikorkeakoulun tai yliopiston tutkintotodistus.

Lähetä todistus kielitaidosta osoitteeseen hakutoimisto@careeria.fi.

Jos todistusta riittävästä kielitaidosta ei ole, kielitaito osoitetaan kielikokeella.

Oppivelvollisuus ja opintojen maksuttomuus

Oppivelvollisuus laajeni elokuussa 2021. Toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Maksuttomuus koskee perusopetuksen keväällä 2021 ja sen jälkeen päättäneitä nuoria.

Toisen asteen opiskelussa tarvittavat välttämättömät oppimateriaalit ja välineet ovat oppivelvolliselle maksuttomia.

Oikeus maksuttomuuteen kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.

Lue lisää oppivelvollisuudesta.

Huomisen tekijäksi Careeriassa -video

Opiskelijamme kertovat, millaista opiskelu Careeriassa on ja miksi he valitsivat juuri Careerian.

Luo oman näköisesi opintopolku

Careeriassa voit muokata oman opiskelupolkusi ammatilliseen perustutkintoon juuri sinulle sopivaksi. Perustutkintoihin voit valmistua useaa erilaista polkua pitkin:

 • Digipolku – digitaiturin työelämän digitaidot monipuolisesti haltuun
 • Green Careeria -polku – monipuolista ympäristöosaamista ja -vastuuta yhdistettynä opintoihin
 • Jatko-opintopolku – väyläopintoja ammattikorkeakoulussa osana ammatillista perustutkintoa
 • Kansainvälisyyspolku – kansainvälisiä yhteistyöprojekteja ja työssäoppimista ulkomailla
 • Taitajan polku – ammattitaidolla oman alan huippuosaajaksi
 • Urheilijan polku – opiskelun ja urheilun yhdistäminen Itä-Uudenmaan urheiluakatemiassa
 • Yrittäjyyspolku – yritystoiminnan suunnittelua jo opintojen aikana
 • Sinun polkusi – millainen se voisi olla?

Careeriassa voit painottaa opintoja oman mielenkiintosi ja vahvuuksiesi mukaan valitsemalla itseäsi parhaiten hyödyttävät valinnaiset sisällöt. Jokaisen opiskelijan polku suunnitellaan henkilökohtaisten vahvuuksien mukaan. Voit muokata valitsemaasi tutkintoa yhdistämällä siihen tutkinnon osia jostain toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai jopa erikoisammattitutkinnosta ja rakentaa itsellesi erottuvan, yksilöllisen, omiin vahvuuksiisi perustuvan tutkinnon.

Careeriassa voit myös opiskella lukio-opintoja ammatillisen peruskoulutuksen yhteydessä ja suorittaa kaksoistutkinnon.

Ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun, korkeakouluun tai yliopistoon samalle tai toiselle alalle.

Paranna mahdollisuuksiasi jatko-opintoihin

Kaksoistutkinto

Careeriassa voit suorittaa lukio-opintoja ammatillisen peruskoulutuksen yhteydessä. Yhdistäessäsi lukio-opinnot ammatilliseen koulutukseen parannat jatko-opiskelumahdollisuuksiasi ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa.

Jos haluat suorittaa ylioppilastutkinnon ammatillisen koulutuksen lisäksi, sinun on opiskeltava vähintään viisi lukion ainetta. Halutessasi voit myös suorittaa koko lukion oppimäärän.

Lukio-opinnot limittyvät ammatillisten opintojen kanssa. Voit korvata yhteisten aineiden opintoja lukion vastaavilla aineilla.

Katso video kahden tutkinnon suorittamisesta yhdistelmäopintoina.

Lisätietoja

opinto-ohjaajat@careeria.fi

Ammattikorkeakoulujen väyläopinnot

Väyläopinnot ovat ammattikorkeakoulujen toisen asteen opiskelijoille suuntaamia opintoja. Ne tarjoavat ammattiin opiskeleville mahdollisuuden suorittaa ammattikorkeakouluopintoja jo ammatillisen koulutuksen aikana. Väyläopinnot sujuvoittavat siirtymistä ammatillisesta koulutuksesta jatko-opintoihin ja nopeuttavat työelämään johtavaa opintopolkua.

Careerian opiskelijat voivat suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana toisen asteen tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiaan. Suunnitelma ammattikorkeakouluopintojen sisällyttämisestä ammattiopintoihin laaditaan yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.

Careerian yhteistyökumppaneita väyläopinnoissa ovat HAMK, Haaga-Helia ja Laurea.

Tutustu väyläopintoihin

Jatko-opinnot ammatillisen tutkinnon jälkeen

Opiskelun ei tarvitse päättyä Careeriaan. Ammatillisen tutkinnon suoritettuasi sinulla on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Voit siis hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun, korkeakouluun tai yliopistoon samalle tai toiselle alalle.

Korkeakoulut päättävät tarkemmista valintaperusteista koulutuksittain.

Ammattikorkeakouluissa valintaan voivat vaikuttaa todistusarvosanat, valintakoe, työkokemus ja muut ammattikorkeakoulun päättämät asiat, esimerkiksi aiemmat opinnot. Jokaisella koulutuksella on omat ammattikorkeakoulun määrittelemät valintaperusteet, joiden pohjalta opiskelijat valitaan.

Yliopistoihin valitaan yleensä todistusten ja valintakokeen perusteella. Yliopisto päättää valintaperusteista, ja ne voivat vaihdella paljonkin yliopistoittain ja koulutuksittain.

Careerian jatko-opinto-oppaasta saat tarkempia tietoja hakeutumisesta.

Lataa jatko-opinto-opas.

Katso Careerian infotallenne jatko-opinnoista.

Opiskelijan palvelut

Careeriassa et ole yksin. Tarjolla on tukea ja ohjausta opiskeluun ja opintojen suunnitteluun. Tukea ja apua on saatavilla myös hyvinvointiin, jaksamiseen ja elämänhallintaan liittyvissä ongelmatilanteissa.

Opiskelun oppaassa on kerrottu tarkemmin opiskelusta Careeriassa ja opiskelijan palveluista.

Tutustu opiskelun oppaaseen

Asuminen opintojen aikana

Perustutkintoon opiskelevilla nuorilla on mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa Careerian Askolan asuntolasta opiskelun ajaksi.

Opiskelija-asuntoja vuokraavat myös Porvoon opiskelija-asunnot sekä pääkaupunkiseudulla HOAS.

 

Lue lisää opiskelija-asunnoista

Opiskelijakuntatoimintaa

Careeriassa tehdään muutakin kuin opiskellaan! Mikä sinua kiinnostaa? Haluatko päästä vaikuttamaan koulun asioihin opiskelijakunnassa tai tulla mukaan opiskelijoiden tapahtumien järjestämiseen?

Tutustu opiskelijakuntatoimintaan

Urheilu ja opiskelu

Jos olet tavoitteellisesti harjoitteleva nuori urheilija, voit yhdistää urheilun ja opiskelun Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiassa.

Opiskelu ja urheilu