Nuoret kertovat: ammatillinen opiskelu innostaa, motivoi ja palkitsee

16.2.2024

Se tunne, kun löydät oman alasi, saat kannustusta opiskelussa ja onnistumisen kokemuksia oikean työn parissa – sen me Careeriassa haluamme toteutuvan jokaisen opiskelijamme kohdalla. Kokosimme tähän artikkeliin opiskelijoidemme kertomia kokemuksia oman alansa löytämisestä ja opiskelustaan meillä.

Ammatillinen opiskelu voi olla tie yrittäjyyteen

Sandra Lutsille oli pienestä pitäen selvää, että hän haluaa kosmetologikouluun. Hän valmistui hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon kosmetologiksi Careeriasta 2020, perusti oman kauneudenhoitoalan yrityksen siskonsa kanssa Porvoon keskustaan, ja vuonna 2023 hänet valittiin Porvoon vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Yhteys vanhaan oppilaitokseen on säilynyt valmistumisen jälkeenkin.

– Careeria oli opiskelupaikkana hyvä ja koulutus laaja. Minulla on sieltä paljon mukavia muistoja ja sain Careeriasta hyvät opit. Kurssit olivat kiinnostavia. Erityisesti pidin Nuori yrittäjyys -kurssista, jolla perustimme omat yritykset. Toiminta oli mukavaa ja todentuntuista ja meillä oli hyvät sekä kannustavat opettajat, Sandra sanoo.

Lue Sandran tarina

Daniel Kytönen on opiskellut Careeriassa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa.

– Hakeuduin media-alalle, sillä olen aina pitänyt tietokoneista ja ohjelmistoista. Pidän myös audiovisuaalisesta tuotannosta, kuten valokuvaamisesta ja videoiden tuottamisesta.

Valmistuttuaan Daniel aikoo suunnata ensin työelämään, mutta myös yrittäjyys kiinnostaa.

– Tykkään tehdä työtä oikeiden asiakkaiden kanssa. Saan kaikesta nytkin tekemästäni arvokasta kokemusta. Ajattelen, että neljän vuoden työkokemus on minulle arvokkaampi kuin neljän vuoden jatko-opinnot juuri nyt. Siksi tähtään valmistumisen jälkeen alan töihin. Kauempana tulevaisuudessa suunnitelmissa on myös oman yrityksen perustaminen, Daniel kertoo.

Lue lisää Danielista

Ammatillinen opiskelu avaa nopean tien työelämään

Katriina muutti 16-vuotiaana omilleen ja aloitti ensin lukiossa opiskelun. Muutaman kuukauden jälkeen hän kuitenkin tuumi haluavansa päästä nopeammin kiinni työelämään ja alkoi etsiä oppisopimusmahdollisuuksia. Hän kiinnostui lähihoitajaopinnoista ja löysi kotihoidosta itselleen työpaikan, jossa voisi opiskella oppisopimuksella työn ohessa.

Katriinasta on mahtavaa, että hän saa kerrytettyä arvokasta työkokemusta jo opiskellessaan:

– Olen oppimassa joka päivä työpaikalla ja tienaan lähes saman palkan kuin valmistunut lähihoitaja. Kun valmistun, minulla on jo parin vuoden kokemus työelämästä. On ollut kiva opiskella ja oppia uutta. Hienoa, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden kouluttautua.

Tutustu Katriinan tarinaan

Emmi Krohns kävi peruskoulun jälkeen ensin vuoden lukiota ja vaihtoi sitten opon kannustuksesta ammatillisiin opintoihin opiskelemaan liiketoiminnan perustutkintoa. Emmi ahkeroi opintonsa niin, että valmistui merkonomiksi jo yhdessä lukuvuodessa, ja nyt hän jo työskentelee kansainvälisessä tilitoimistossa Helsingissä.

– Tiesin, että haluan opiskelemaan liiketoimintaa ja olin tyytyväinen vaihtopäätökseeni merkonomiopintoihin. Careeriaan oli helppo tulla. Minusta tuntui ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen, että opinnot oli suunniteltu hyvin käytännönläheisiksi niin, että asioihin oli helppo tutustua. Sain opintojeni aikana myös hienosti tukea kaikessa. Minulla oli Careeriassa opiskellessani todella hyvä fiilis, Emmi sanoo.

– Opetuksen taso Careeriassa on erinomaista. Opettajat todella paneutuvat tuntien ja kurssien aikana aiheeseen. Jokainen opiskelija huomioidaan omana yksilönään, omana persoonanaan, Emmi jatkaa.

Lue lisää Emmin opiskelusta

Ei haittaa, vaikka polku ei ole aina suorin ja helpoin

Selena Törmänen opiskeli peruskoulun jälkeen ensin Careerian TUVA-ryhmässä eli tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, josta hän haki vauhtia jatko-opintoihin. Selenan polku nykytilanteeseen ei ollut ihan tavanomainen, vaan polun varrelle mahtuu koulukiusaamista ja mielenterveysongelmia, joista kuitenkin on selvitty.

– Minulla jäi 9. luokka vähän kesken, mutta päätin viedä peruskoulun loppuun. Päättötodistuksen hieman viiveellä saatuani hakeuduin TUVA-opintoihin Careeriaan, jossa opiskelin koko kevään 2023. Halusin ihmisten ilmoille ja saada arjen rullaamaan, Selena kertoo.

– Careeriassa opiskelu on mahtavaa. Odotin aina viikonloppuna, että pääsen kouluun. Opettajat ja henkilökunta ovat mahtavia, ruoka on hyvää ja tykkään Careerian ilmapiiristä. Opettajat ovat selvästi oikeassa työssä. Heillä on oikeanlainen asenne ja he osaavat käsitellä ja auttaa meitä.

Kevään 2023 yhteishaussa Selena jatkoi opintoja Careeriassa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon parissa. Luovana ihmisenä hän on myös jo julkaissut oman kirjan. Tarinallaan hän haluaa kertoa myös muille vaikeuksien kanssa kamppaileville, että vaikka välillä olisi kuinka pohjamudissa, niin sieltä voi nousta.

Tutustu Selenan tarinaan

Careeriasta tulee palkittuja Taitajia

Ammatillisen perustutkinnon valinnaisessa tutkinnon osassa Huippuosaajana toimiminen osaaminen on mahdollista osoittaa osallistumalla Taitaja-kilpailuun. Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, jossa monet Careerian opiskelijat ovat menestyneet hienosti.

Porvoossa kauneudenhoitolan perustutkintoa opiskeleva ja samanaikaisesti lukion eli kaksoistutkinnon suorittava Ella Kyyhkynen sai kevään 2023 Taitaja-kilpailun kauneudenhoitokategoriassa hopeaa.

– Hopean voittaminen tuntui siltä, että olen oikeasti hyvä. Tämä on se minun juttuni, ja sain siitä itsevarmuutta omaan tekemiseeni, Ella kiteyttää ja kertoo vielä, että siinä hetkessä oli erittäin ylpeä itsestään. – Se tunne minkä saat, kun voitat itsesi, on ihan uskomaton.

Lue uutinen Ellan osallistumisesta Taitaja-kilpailuun

Jo tämän artikkelin alussa mainittu Daniel Kytönen puolestaan saavutti vuoden 2023 Taitaja-kilpailuissa mediasuunnittelussa hienosti pronssia ja sai sitä kautta innostuksen jatkaa kisaamaan MM-tasolle.

– Minulle jäi hyvät fiilikset Taitajasta. Siellä tultiin sitten kertomaan kaikille Ranskassa pidettävästä ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailusta, WorldSkillsistä, ja asiasta kiinnostuneet saivat antaa nimensä, Daniel kertoo.

Haastattelujen kautta Daniel tuli kuin tulikin valituksi Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen 22:n eri alojen huippuosaajan joukkoon edustamaan Suomea syyskuussa WorldSkills 2024 -kilpailussa Lyonissa. Hänen lajinaan on Graphic Design Technology.

Kevään yhteishaku on 20.2.–19.3.2024. Yhteishaussa voit hakea 16 ammatilliseen perustutkintoon ja TUVA-koulutukseen Careeriassa. Koulutuksia on tarjolla Porvoossa ja Vantaalla.

Tutustu Careerian yhteishaussa mukana oleviin tutkintoihin

Lue myös blogi: Amis nyt: mitä mahdollisuuksia se tarjoaa nuorelle?